среда, 25. април 2012.

Pizza sa rukolom

Rukola je mediteranska samonikla biljka zelenih listova i pomalo oporog ukusa,.
Možda niste znali ali je u tesnoj vezi sa kupusom, kelerabom i keljom...jer je iz njihove "porodice".
Bogata je vitaminom C, vrlo je lekovita i preventivna, a poslednjih nekoliko godina i vrlo dostupna i česta u upotrebi i na našem tržištu.
Danas je nije teško nabaviti. Ali je možda teško osmisliti kako da je pripremite, pogotovo ako niste baš ljubitelj ovih zelenih biljčica a hteli bi ste da unesete malo zelenila u vaš jelovnik i da se hranite zdravo.
Ja sam se "srela" i probala rukolu pre par godina, nije me nešto posebno oduševila, ili možda nisam probala na pravi način spremljenu.
Ovako danas, vrlo sam se iznenadila njenim finim osvežavajućim ukusom i toplo je svima preporučujem.         


Za ovu pizzu vam je potrebno:

rukola-10 tak svežih listova
3 velika šampiona
1 manji paradajz
100g trapista
origano
50-70g šunkarice
paradajz sos za premazivanje testa

Za testo:
300g brašna
1dcl maslinovog ulja
1dcl mlake vode
10g kvasca
kašikica soli
malo šećera

Priprema testa:
U mlako mleko rastvormo kvasac i šećer.
Kada zapeni sa brašnom, uljem i soli zamesimo meko testo.
Ostavimo ga 30minuta da naraste.
Testo razvijemo potom u oblik u kojem želimo da nam bude pizza.
Premažemo paradajz sosom, ja ga kupujem, a može i onaj domaći.
Posuti origanom
Od gore staviti šunkaricu.
Potom šampinjone koje ste iskli uzduž na vrlo tanke šnite.
Paradajz takodje isecite na vrlo tanke kriškice i poredjajte po šampinjonima.
Potom stavite u rernu i pecite na 200C nekih 15 minuta.
Izvadite i pospite od gore narendanim sirom.
Kada se sir istopi stavite svežu opranu rukolu

Rukola
Vrlo osvežavajuća i lekovita.
Kupljenu svežu Rukolu valja utrošiti u roku od tri dana
Čuvajte je u frižideru kako bi zadržala svežinu 



Više o rukoli pročitajte u ovom članku: Rukola lekovita i osvežavajuća biljka

10 коментара:

  1. Nema boljeg! Pizzu volim, najviše bez mesnih dodataka, a ovakve kombinacije sa svježom "zelenjavom" naprosto obožavam. Krasne i njami, njami fotke (baš sam ogladnila od njih).

    p.s.
    Poslala sam ti poruku putem Friendconnecta, nadam se da si je primila.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala draga, nisam nista dobila, jesi mi na mail slala?

    ОдговориИзбриши
  3. Odlicna pizza. Rukolu inace koristim i obicno je prerezem na krace komadice i pomijesam s nekom drugom salatom.

    ОдговориИзбриши
  4. volim pizzu sa svim dodacima, rukola je divan dodatak

    ОдговориИзбриши
  5. Predivne su ti slike, a recept je zaista odlican.

    ОдговориИзбриши
  6. Obožavam rukolu i rajčicu na pizzi, radim sličnu pizzu, ova tvoja je prekrasna :)

    ОдговориИзбриши
  7. Ne znam zašto, ali link Odgovori ne radi (možda je nešto kod mog browsera). Danas sam ti poslala na mail koji si navela ovdje na blogu, pa se nadam da ćeš ga primiti:))

    ОдговориИзбриши
  8. Ovo je moaj omiljena pica. Fotke su divne. :)

    ОдговориИзбриши
  9. Vera pizza izgleda izvrsno ! i jako mi se sviđa kako si iskoristila svježu rikolu , i ja je volim i nastojim što češće jesti.

    ОдговориИзбриши