уторак, 27. март 2012.

Uskršnji Venac od španata

Ponekad pomislim da bez Uskršnjeg Venčića, ne može se ni zamisliti Uskrs.
Bilo da je sladaki ili slan, barem jedan morate imati na taj dan!
Ne isuviše velik, ne isuviše mali, ali mora biti zelen..bas kao ovaj moj....
Sa ukusom španata vrlo fin i postan!
Potrebno je:
300g brašna
pola kocke kvasca-10g
100ml tople vode plus još 100ml za testo
pola kesice praška za pecivo
malo šećera
kašikica soli
100g obarenog isečenog španata.
Priprema:
U 100ml mlakog mleka i sa malo šećera razmutite kvasac.
Ostavite ga par minuta da zapeni.
Za to vreme u sud za mešenje prosejte brašno.Dodajte prašak za pecivo i dobro ocedjen i isečen španat.
Potom dodajte kvasac i ostatak vode.
Zamesite meko testo. Po potrebi i zbog samog španata u zavisnosti kako stega ocedili, dodajte još brašna. Testo potom ostavite 1h.
Potom ga premesite i podelite u dve lopte.
Svaku odte lopte rukama rastanjite u traku.
Imaćete dve trake, rukama spojite vrhove, a potom ih "upletite"-spojite da dobijete krug, odnosno da može u sredinu da vam stane šareno bareno Uskršnje jaje.
Premažite uljem

Ostavite kratko u tepsiji u kojoj će te ga pći da malo naraste.
Pecite 10-15 min na 200C.
Utisak:
vrlo vrlo oduševljena, predivnim ukusom španata u pecivu, obzirom da do sada nisam nikada kombinovala španat sa testom. Za mene nešto vrlo meko i savrtšenog ukusa!

15 коментара:

  1. Анониман28. март 2012. 02:00

    lijepi ti je vjenčić

    ОдговориИзбриши
  2. Super izgleda, baš veselo proljetno zbog boje.

    ОдговориИзбриши
  3. Krasna ideja koju ću obavezno ovog Uskrsa iskoristiti.

    ОдговориИзбриши
  4. Odlično izgleda i svakako me zaintrigirao recept.

    ОдговориИзбриши
  5. I meni su vijenci nekako simbol Uskrsa, obitelji a, ovaj tvoj je baš pravo zanimljiv!

    ОдговориИзбриши
  6. Super interesantna ideja! Stavljala sam sve i svašta u testo,ali još nikad nisam spanać.

    ОдговориИзбриши
  7. Imaš nagradicu kod mene
    http://sweetandsalty-irena.blogspot.com/2012/03/pecena-cokoladna-krema-sa-malinama.html

    ОдговориИзбриши
  8. Divan je, ali me zanima može li se tijesto umjesiti na večer i može li odstajati do drugog jutra? Ubija me ono dizanje od 1h.

    ОдговориИзбриши
  9. Pa verovatno da moze, ja nisam to nikada radila, nekad kada umesim odmah zamrznem,..pa imam za kasnije. Inace je fenomenalan i ima onaj super ukus spanata!

    ОдговориИзбриши