уторак, 20. март 2012.

Uskršnji venac od Lešnika


Nešto lepo i vrlo dekorativno.
Možete ga napuniti kada se ispeče, ofarbanim jajima ili nekim lepim cvećem.
Peče se u modli za kuglof, pa izgledom ima taj kuglofast oblik.


Za testo je potrebno:
400g brašna
pola kesice kvasca-10g
prstohvat soli
80g margarina
70g šećera
130ml mleka
1 kašika jogurta
1 jaje

Punjenje:
100g sitno-fino mlevenih lešnika
100g pečenih nagrubo samlevenih lešnika
100g šećera
rendana korica limuna
Priprema:
Mleko, margarin i šećer zagrejati, toliko da se margarin otopi, znači ne da vam uzvri ili da bude prevrelo.
Sipajte to u posudu u kojoj će te mesiti testo.
Dodati jaje.
Kada ste jaje sjedinili sa ovom smesom dodati kvasac-tačnije rastopiti ga i potom dodati brašno.
Izraditi dobro da se dobije fino, glatko testo.
Ostaviti ga da se udvostruči.
Potom testo premesiti i razviti oklagijom na radnoj površini u pravougaonik.
Preko testa pospite lešnike i šećer.
Možete lešnike  zameniti orasima i dodati suvo grožđe.
Uviti u rolnu.
Potom rolnu uviti okrećući je na jednu stranu , tačnije uviti je u spiralu.
Kalup za kuglof nauljiti ili premazati margarinom.
Pobrašnjaviti.
Staviti venac.
Ja obično ovakve vence pečem na temperaturi od 180C.
Testirajte čačkalicom sredinu venca da budete potpuno sigurni da je i unutra pečeno.
  1. 3Priprema tjesta/slika/407990/

  2. 4

11 коментара:

  1. Zaista izgleda jako lijepo a kad ga napumiš s jajima i dekorativno.

    ОдговориИзбриши
  2. Savršeno izgleda, a sigurno je više nego dobar. Bilježim!

    ОдговориИзбриши
  3. I meni su vijenci nekako simboli Uskrsa. Ovaj je odličan s tim što ima puno mogućnosti!

    ОдговориИзбриши
  4. Zaista dekorativno izgleda, a i po sastojcima mora biti fin :) Samo jaja u sredini nedostaju :)

    ОдговориИзбриши
  5. Nasatao je pre Uskrsa, ali je to u stvai receptza Uskrsnji venac, te tako nisam imala jaja, da ga napunim, a sa ne ofarbanim mi bilo bezveze...>)

    ОдговориИзбриши
  6. Obožavam ovakve slastice i recept je baš dobro došao sada pred Uskrs.

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман23. март 2012. 01:57

    sviđa mi se što je sa lješnjacima, a meni može ovako fino u bilo koje doba godine

    ОдговориИзбриши