субота, 24. март 2012.

Bakina Čokoladna Torta

Pre  nego bilo šta kažem o ovom receptu moram ovde nešto javno da vam priznam.
Počela sam da se "bojim" ovih starinskih recepata...za sve i svašta.
Naime, zadnji put kada sam pripremala recept na bakin-majkin način imala sam tri dana upalu mišića, i to samo do lakata.Od prstiju do lakata..vrlo interesantna upala..:)
Sigurno predpostavljate da je to od "upotrebe" oklagije. Bogami jeste.
Bilo mi je potrebno dobrih tri sata da shvatim zašto me bolu ruke, a onda sam se setila...pa da juče si pravila pitu......:) Možda vam zvuči smešno ali činjenica je da i  za pitu i oklagiju treba "oklagioni trening".
Morala sam dobro da se saberem šta ću praviti sledeće, nešto sa oklagijom?-Ne nikako!
Izbor je pao na ovu jednostavnu i rećiću jeftinu, a naglasiću i sočnu čokoladnu tortu.
Radi se o torti koju volu svi, sve je tako dostupno i nije SUVO.
Kada počnete da je jedete nećete se gušiti i kašljati....kao u slučajevima sa sličnim receptom i suvom korom.
Eto, razlog više da se proba!!!
Potrebno je:

2,5dcl vruće vode
1dcl mleka
250g margarina
275g šećera
250g tamne čokolade
2 jajeta
1 kašika praška za pecivo
2 kašike kakaa
250g brašna
1 vanil šećer

Priprema:
U jednu šerpicu stavite vruću vodu, čokoladu, mleko šećer i margarin.
Ja sam dodala i kašiku meda.
Sve otopiti na laganoj vatri.
Brašno sam pomešala sa praškom z apecivom.
Jaja sam lagano umutila kulinarskom žicom.
Sve sam spojila sa otopljenom smesom.
Izliti u okrugli pleh od 24cm, obložen pak papirom.
Pečenje:
Zagrejala sam rernu tj predgrejala na 180C.
Pekla sam zatim na 160C oko 1h.
Pečenu tortu sam prelila sa :
200g gorke čokolade sam otopila sa 2 kašike ulja i 2 kašike vode.

21 коментар:

  1. Prava čokoladna torta naših baka..nema ničeg suvišnog, a tako dobro izgleda :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ne stignem ni komentirati, a toliko je toga objavljeno već :) Od ovih zadnjih postova ova čokoladna torta je moj favorit ;)

    ОдговориИзбриши
  3. My mom used to prepare a similar cake when I was a child :) thanks for remembering me, Vera :)
    Have a nice saturday evening!

    ОдговориИзбриши
  4. E, ovo ću sigurno da probam. Čokoladnih recepata nikad dosta, pogotovo ako se moj sin pita. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  5. Sad je nedelja jutro! Rado bih jednu krišku uz kafu ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Nismo ni svesne koliko smo sretne što imamo tolika pomagala, ali ima toliko recepata i namirnica da nekad pomislim da bi bilo bolje da imam varijantu od 10 stvari koje mogu spremiti. Malo džema okolo i eto ti bakine Sacherice. Ova vruá voda je ključ recepta.

    ОдговориИзбриши
  7. hvala. @Jelena, potpuno si u pravu za vodu. Pravila sam neke coko torte vrlo slicne ovom receptu ali nije bilo vode i moram reci da su bile suve.

    ОдговориИзбриши
  8. Baš si me nasmijala s uvodnim dijelom. Ako će ti biti lakše, jednom sam imala bolove u ramenu i razmišljam zašto me boli rame - tek kasnije mi je sinulo da sam dan ranije ribala jabuke za atomsku pitu. Od tada koristim multipraktik za ribanje jabuka :D
    Volim sve što je čokoladno, a ova torta izgleda baš sočno.

    ОдговориИзбриши
  9. Hvala, to je bilo u pitanju kada sam pravila sečenicu, obzirom da ja samo olovku držim u ruci...morala sam od oklagije da dobijem upalu!

    ОдговориИзбриши
  10. Prelepa, sočna, čokoladna torta, ko bi joj odoleo?

    ОдговориИзбриши
  11. e moja Vera,nasmeja me sa uvodom. Da znaš da sam se pitala odakle ti tolika snaga da ratuješ sa oklagijom. :) tortica izgleda super. Baš ću da probam trik sa vrelom vodom. :)

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман26. март 2012. 01:46

    e imaš potpuno pravo i ja se rjetko uhvatim u koštac sa valjanjem tijesta, a sjećam se da sam u početku kod dizanih tijesta uvijek dobivala upalu, jer sam tijesta mjesila jako dugo, sreća i mikeseri danas to rade :)
    tortica je super, izgleda vrlo sočno i primamljivo

    ОдговориИзбриши
  13. Al su naše bake nekada bile fit. Žao mi je što si imala upalu mišića, torta krasno izgleda.

    ОдговориИзбриши
  14. Fina tortica! I kako kažeš, stari recepti su umjesto fitnesa :D!

    ОдговориИзбриши
  15. Hahaha, što me nasmija sa svojom oklagijom!!! Mene bi više bolile noge i leđa!!!
    A torta je dobra, pravo dobra!

    ОдговориИзбриши
  16. interesuje me da li se torta mora izliti na pak papir

    ОдговориИзбриши
  17. Jel se u koru stavi 50gr cokolade,u preliv 200?

    ОдговориИзбриши