субота, 03. март 2012.

Baba Stanina savijača sa višnjama

Ova savijača je savijača u pravom smislu te reči.
Bez dodataka, prava bakina.
Jedino što ako se odlučite da je pravite morate imati bar malo umeća "razvijanja kora-jufki".
A ako i nemate polako.....idemo redom....



Za kore je potrebno
500g brašna
vode
kašikica sirćeta
ulje
Za nadev:
500g višanja
šećer
prezle
ulje


Priprema testa:
Od brašna vode , kašikice sirćeta i malo ulja zamesite testo.
Testo ne treba da bude ni tvrdo ni meko čisto onako da se ne lepi za ruke.
Ako nemate iskustva sa dodavanjem vode u testo ili u opste u pripremi testa zta razvlačenje kora, od prilike na 500g brašna će vam biti potrebno 3dcl vode.
Dodajite malo po malo.
Testo dobro izmesite, ne preterujte, već oko 10 min.
Ostavite ga potom da se odmori..
Zatim pripremite čist stolnjak i na njemu prvo oklagijom malo rastanjite testo a potom ga dobro premažite uljem.
Ostavite ga tako 20-tak minuta-foto1.
Nakon proteka vremena kada se testo malo odmorilo i upilo ulje.Na čistom čaršavu polako rukama počnite da ga razvlačite.
Prstima vucite lagano testo prvo od sredine ka krajevima.
Ako testo na nekim mestima i pukne ništa strašno.
Potom po testu "razbacajte" višnje, prethodno očišćene od koštica, pa pospite šećerom i prezlama.
Sve se to radi od oka i po slobodnom nahodjenju.
Uvijte testo sa višnjama u rolnu.
Presavijte kao puža .
Možete od gore premazati uljem.
Pecite na 200C u predgrejanoj rerni, dok ne porumeni.
Izvaditi je i kada s ohladi posuti prah šećerom.

13 коментара:

  1. Prava starinska pita s višnjama! Volim ta naša stara jela!

    ОдговориИзбриши
  2. Vau, divno.Vera, svaka ti čast. Pravi si maher za testa. Nego imam dva pitanja. Kolika je površina testa kada se razvuče a drugo se ne tiče savijače, nego kolača na kukuruzovini. Reci mi molim te da li znaš da li se testo pre pečenja tih kolačića kuva ili ne? Unapred ti hvala :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa od 500g brašna, površina bude manja, to je recimo neka moja mera za razvlačenje jer imam mali stolić u kuhinji pa taman na njemu rastezem i njega "pokrijem". Mislim da se to vidi na fotkama u ranijim postovima. Ali ukratko nije velika površina.Moja baba je pravila sa kukurzovinom ali nije kuvala, samo u rernu, sad nesto čujem kuvano ili ne...svaka je baba izgleda imala svoj fazon. Ali ako je i kuvala verovatno je sve tako uvijeno u kukuruzovinu pustila par minuta u kipuću vodu pa onda pekla..:)

      Избриши
    2. Hvala na rešavanju nedoumce.:) Čim nabavim kukuruzovinu probaću obe verzije. ;)

      Избриши
  3. Jaoj skoro sam je pravila obozavam spoj kiselih visanja s prah secerom..

    Verka pita fantasticno izgleda :)


    p.s. Inace koristim mleveni keks, secer i orahe, smesom prvo prekrijem koru a onda pobacam visnje preko :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala majlovka, ja nekako sa višnjama volim sve, što kažes taj spoj slatko-kiselo.pozz draga!

      Избриши
  4. Prava domaća savijača, obožavam i najdraža mi je s višnjama, krasan recept!

    ОдговориИзбриши
  5. Ovakve savijače su mi najdraže, prave , domaće, a još kada je sa višnjama nema bolje. Vera prekrasno si je napravila !

    ОдговориИзбриши
  6. Ma više dosta toga, slinim nad svakim tvojim receptom, pa i nad ovom savršenom babom:)) Baš si se zainatila objavljivati ovako nešto njami!

    ОдговориИзбриши
  7. Nikada nisam pravila s visnjama od domacih kora, ne znam zasto. Ova pitica je prelepa, sto bi rekli mirise dovde. :)) Videla sam prvo recept na FB-u i od tad mi se mota po glavi da sucem kore. Sreca da nemam vise visanja u zamrzivacu, tacno bih pokvarila dijetu. :)))

    ОдговориИзбриши
  8. Ja odoh sada da pravim tražila sam upravo ovaj recept starinski bez zalijevanja. Super izgleda hvala puno na pomoći.

    ОдговориИзбриши