понедељак, 16. јануар 2012.

Teletići frikase

Prvo se treba upoznati sa delovima goveđeg mesa-govedine

To su: file, rozbif, gornji deo rebra, greben, vratina, prednji deo rebra, grudi (prsa), rebra, trbušnica, kuk, but, gornji deo buta , plećka (lopatica) i crni but.
Šta ja koristim?


Pečenicu- jer  se smatra najmekšim mesom na govečetu i to za  pečenje, zatim za šnicle, za bifteke i uz raznorazne umake. Ako meso od pečenice isečemo na komade i pržimo na masti, dobićemo biftek.

Gornji deo buta koristi se za supu.

Bela pečenica koristi se za kombinovanje sa raznim umacima i za barenje. Ne koristi se za šnicle jer je tvrdo meso, ali se može kuvati i peći.

Šol je meso koje se nalazi u unutrašnjosti buta, a najmekše meso u šolu je file ("ruža") i pogodno je za šnicle.

Lopatica je tvrdo meso i ima dosta žila, a deli se na više delova. Najbolje parče nalazi se na donjem delu lopatice i služi za kuvanje.

Grudni vrh ili špic grudi ima mekano i masno meso i pretežno se koristi za supu.

Kolenica se koristi pretežno za gulaš.

Srednje slabine s rebrima koriste se za razna kuvana jela i to meso je izuzetno masno i mekano.

Mekane slabine su takodje mekano meso i sočno koje se koristi isto za kuvanje.

Trbušina je donji deo trbuha i to meso je meko ali nemasno i najčešće se koristi za supe.

Vrat je mekano i masno meso i koristi se za ćevap, đuveč i drugo.

To bi bili svi delovi goveđeg mesa kojie ljudi u svojoj ishrani koriste na razne načine i u razne svrhe.
izvor*

Potrebno je:
800 g telećeg mesa 
1 šargarepa,
1 glavica crnog luka,
1 praziluk,
1/2 lista celera,
1/2 kašičice soli,
malo sušenog timijana,
1 l pilećeg bujona-supe,  
3 kašike putera,
2 kašike brašna,
1 žumance,
1/2 šolje slatke pavlake,
biber po ukusu,
2 kašike svežeg ruzmarina 

Priprema:

Meso začiniti solju i timjanom, pa u 3/4 l bujona sa povrćem, kuvati 60 minuta. Izvaditi meso i povrće i ostaviti na toplom. U šerpu dodati ostatak bujona i kuvati dok ne ispari polovina. Brašno propržiti u puteru, dodati bujon i prokuvati uz mešanje. Dodati pavlaku, začiniti, dodati meso i prokuvati na veoma niskoj temperaturi 10 minuta. Posuti ruzmarinom i servirati.

11 коментара:

  1. govedinu rijeđe koristim ali je volim, ovako pripremljena bi mi se jako dopala

    ОдговориИзбриши
  2. hvala ti na sažetku, ne kuham mnogo s mesom pa je meni to uvijek poučno i zanimljivo. Recept je krasan!

    ОдговориИзбриши
  3. Divan ručak! Nisam stručnjak po pitanju mesa,hvala na objašnjenju.

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan uvod. to se nitko ne sjeti ili ne zna, pa tako ni ja, dođeš mesaru i kažeš; molim dva šnicla, i gotovo. Frikase - mesni klasik, i savršen ti je, baš famozno.

    ОдговориИзбриши
  5. Ovaj sosič ti je fenomenalan. Moram priznati da se mnogo ne razumem u delove mesa i da se obično držim proverenog. Problem nastaje kad nekog mesara pitaš da ti nešto obradi kako ti želiš, a oni te samo pogledaju ispod oka kao da tražiš da ti roman napišu u mesari. Dobra edukacija.

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala na savjetu, uvod ti je divan i jako koristan obzirom da govedinu koristim samo za Pašticadu. Nisam jela nešto slično ovom, jako mi je zanimljivo i predivno izgleda!

    ОдговориИзбриши
  7. Kratko i jasno! Takvi recepti su najbolji i najukusniji, bez mnogo filozofije i dodataka. Predivno izgleda na tanjiru, ogladnela sam gledajući!

    ОдговориИзбриши
  8. Ima Dunja pravo i ja samo mesaru kažem što hoću i on mi pripremi a trebam se i ja pripremiti, divan ručak.

    ОдговориИзбриши
  9. Odličan i poučan uvod. Ja sam isto od onih koji mesaru kažu što im treba ili kažem što želim napraviti pa mi on odabere komad mesa koji donesem doma.
    Govedina ovako pripremljena odlično izgleda, i meso i sos su super !

    ОдговориИзбриши