четвртак, 5. јануар 2012.

Budimpeštanske Kocke-Mezses Kremes

On je živeo u Budimpešti, a ona u Novom Sadu. Ona je studirala ruski jezik a  on je radio u marketingu.
Pisali su jedan drugom svakog dana.

On joj je često pisao i na madjarskom, iako ona nije znala ni jednu jedinu reč, ali je čitala sa budnom pažnjom svako slovo i znala da on misli na nju.

Ona je njemu često pisala  i na sprpskom, iako je jasno znala da on ne razume ni  jednu jedinu reč.
Nadala se i mislila da i on njeno svako slovo proučava sa budnom pažnjom.

Oboje su čežnjivo čekali zvuk mesindžera na fejsbuku, i veselo prvo zurili u okruglu fotografiju onog drugog, kako iskače na ekranu telefona a potom čitali poruke.



Vremenom  je on sve češće počeo da joj piše.
Njegova slova su brižno,  puna ljubavlju molila "Mikor látunk? Ismerős?". 
I ono nežno:"Hadd lássam a szemed".


Znala je da on žarko želi da je upozna i da je zove da dodje u Budimpeštu.
Od njenog grada Budimpešta nije bila daleko.

Sela je na autobus u ponoć i već u ranim jutarnjim satima sa prvim zracima sunca njeno lice je obasjala Budimpešta.

Sreli su se kod Ribarske Kule-Horgászat Towers kule ljubavnika i ljubavi.
Mislila je da će susret biti srdačniji ali njihov susret je bio hladan.

Čak su se i prelepe kule od belog kamena odjednom iz bajke preobrazile u  tako  obične, sasvim obične kamenice.

Njih dvoje su bili poznanici, možda više sada stranci.

Ljubavnom susretu nije sevnula ni jedna jedina iskrica, niti je pala zvezda sa neba na njihov prvi zagrljaj.

Zbunjeni, zajedno su krenuli mostom na drugu stranu grada  pa  prema trgu i centru.

On joj se ni malo nije dopao.

Mesecima je  pisao tako nežno, tako osećajno, brižno.
Svako pismo je odavalo koliko je vaspitan i fin.
Sada je takođe bio blag i ljubazan, ali to je bilo sve.

Znate onaj osećaj kada očekujete mnogo  možda preterate u tome, jer ste usamljeni, tužni, umorni.
Maštate da će te kraj svoga uha čuti srceparajuće Madjarske Violine.
A ne čujete ništa, ama baš ništa!

I ne osetite ništa, ama baš ništa! 

 A oni   leptirići, koji su se skupljali u vašem stomaku čitavih šest sati dok ste putovali  na vaš internet susret su se razbežali.

Odleteli. Vratili se za Novi Sad.

Pre podne su proveli u "Jerbeau"(kolač joj  je bio potpuno gorak), a ostatak dana su obilazili Peštu, bez dasu se bar malo približili jedan drugom. Nisu se dotakli.

Padala je kiša, bilo je sve sivo i pomalo tmurno poput njihovog susreta.

Susreta  tako suprotnog od onog što je ona zamišljala, jedan  bezlični "unalmas". 

A Budimpešta iako kišna, izgledala je kao njen Novi Sad, preslikana, kao da  posmatra novosadske zgrade i ulice u ogledalu.

Sutra dan se vratila u svoju varoš, sve sa srebrnim  bisernim minđušama  i suvenirom iz Mayolike, koji joj se sad činio tako bezbojno dosadan ali poklonu se ne gleda u zube.

Da li su nastavili da se dopisuju?

Znam da je on napisao par pisama njoj...

A ona, ona je zaboravila da odgovori...

* svedoci smo da većina ljudi  pokušava da nađe svoju srodnu dušu preko interneta. 
Ponekad se prave ljubavi zaista i dogode. 
Ne zaboravite da je u pitanju zanemarljiv procenat. Veliki procenat internet ljubavi su iluzije. 
Otvorite oči u vašem gradu, izlazite i razgovarajte sa ljudima. Uputite bez razloga nekom vaš čarobni smešak. Niste slova na tastaturi, niste avatar, niti objava, niti "share". 
Ne zaboravite vi ste živi ljudi. 


Potrebno je:
 Sastojci za Testo od kojeg će te napraviti kore:
 18 dkg. secera u prahu
 2 jajeta
 6 dkg. margarina
 3 kasike mlakog-tečnog  meda
 5 kasika mleka
 60 dkg. brasna
 2 kasicice ravne sode bikarbone
prstohvat soli

Fil od griza
 7 dcl mleka
 7 kasika griza
 1 vanil secer
 20 dkg. margarina
 25 dkg. secera u prahu
 1 limun
pekmeza  od kajsija
Glazura od kakaoa:
 6 kasika secera u prahu
 2 kasike kakaoa
 5 kasika vode
 1 kasika ulja
 10 dkg. margarina

Priprema:
Prvo napraviti griz krem.
Zasladjeno mleko prokuvati a potom u njega zakuvati griz.
Ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje.
Napravite testo:
 Šecer u prahu, jaja, margarin, med i mleko (dodajte vise mleka ako je potrebno) malo soli i brasno pomesano sa sodom bikarbonom izmesimo u glatko testo. Podelimo na cetiri dela.
 Svaki deo razvajamo sto je moguce tanje i ispecemo na poledjini namazane i pobrasnjene tepsije.
Ja razvijem testo na pobrašnjavljenoj poledjini.
Testo se peče oko 5min na 180C.
kada dobije finu boju, izvadite.
Kora će sama "sići" sa tepsije.
Redjajte ih na pek papir.
Posto se fil ohladio dodamo mu umuceni margarin, vanilin secer i sok od jednog limuna.
 Prvi i treci red se  filuje  kremom od griza a drugi (srednji) red premaze se  bogato pekmezom od kajsija.
Glazura:
Secer u prahu, kakao i vodu izmesamo da bude bez grudvica, stavimo na srednju vatru i pustimo da tiho kuva 2 minuta, da postane gusto, nakon toga skinemo sa ringle, dodamo ulje i margarin. Mesamo sve dok se ne otopi i lepo sjedini i odmah prelijemo po kolacu jer se steze dosta brzo.
Kao i svaka pita ovog tipa-sa ovakvim korama, najbolje je da odstoji oko 12h pre sečenja i posluživanja!!!

Postoji hiljadu i jedan recept i varijanta ova pite, često je možete naći i pod nazivom Medena Krem Pita. Ono što je sigurno zajedničko je ova fina griz krema i pekmez od kajsija.

24 коментара:

  1. Nežna priča puna osećanja i još lepši kolač :)

    ОдговориИзбриши
  2. A joj, ... život piše romane, zar ne!
    A, kolač je prva liga!

    ОдговориИзбриши
  3. Igazi Mézes Krémes az ASZTALON. Csupa jó dokgok. Üdv. Szabatkáról!

    ОдговориИзбриши
  4. Koja priča! Mogu misliti kako se jadna osjećala onako razočarana, a na polasku je bila puna velikih očekivanja. Obično je, na žalost, tako. I ne samo u ljubavi, već i u drugim stvarima. Zato je bolje ne očekivati ništa pa se ugodno iznenaditi.

    ОдговориИзбриши
  5. Divna priča. prvo sam pomislila da je na slici broš, a ono minđuše. Možda taj gospodin ima potomke negde u svetu kojima je pričao istu tu priču o divnoj dami sa kojom se šetao i jeo kolače u čuvenoj poslastičarnici. Divan kolač i prvi put ga vidim. Zabeleženo!

    ОдговориИзбриши
  6. Divna priča i tako životna zar ne a meni uspomena na divnu Budimpeštu i na tako jedan lijep kolač.

    ОдговориИзбриши
  7. Divna priča, kako reče Snježa život piše romane, šta ćeš, ponekad nas neka očekivanja potpuno razočaraju
    kolač je divan

    ОдговориИзбриши
  8. Priča krasna, ti si ju jako lijepo ispričala, a recept je također predivan, ja sam fan ovakvih piti, volim ih više nego čokoladne

    ОдговориИзбриши
  9. Eh, bas bih voljela da probam jedno parce - poslije tako lijepe price!

    ОдговориИзбриши
  10. Joj,kako lepa i tuzna prica.A kolac po mom ukusu.

    ОдговориИзбриши
  11. Tužna priča koja me podseti na dogadjaj iz mladosti. Kolač je divan :) Sretan Badnji dan i Božić tebi i tvojoj porodici!

    ОдговориИзбриши
  12. Ja kako sam smotana jos bih se i udala jer bi mi bilo neugodno da mu kazem da je ruzan!

    ОдговориИзбриши
  13. Divna priča i kolač...i fotografije...

    Srećan ti Božić draga Vera, sve najbolje tebi i tvojim najmilijima!

    ОдговориИзбриши
  14. Stvarno lepa prica. Volim ljubavne price koje nemaju srecan kraj...
    Kolac je odlican! Jako mi se dopada...

    ОдговориИзбриши
  15. Krasna, ali tužna priča. Život je na žalost takav, nije roman niti bajka, već realnost. Ali kolači su predivni!!

    ОдговориИзбриши
  16. Zanimljiva priča. Kolač isto tako. Volim starinske kolače!

    ОдговориИзбриши
  17. Odličan kolač, dobra priča, a razveselio me je Majin komentar. A slike su fantastične!

    ОдговориИзбриши
  18. Dirnula me priča, ...., da događa se , i to je život.
    Ljubav se nije dogodila, ali dogodio se ovaj odličan kolač, volim griz kreme i ova mi djeluje baš super. Bilježim svakako !

    ОдговориИзбриши
  19. A jadaaan , žao mi je, do suza si me dirnula sa ovom pričom :( ! Prekrasno si ju ispričala osjećam kao da sam tamo, da ih promatram !

    Kolač je divan !

    ОдговориИзбриши
  20. Анониман6. јул 2012. 12:24

    Lepa priča i divan kolač. Sećanje na Budimpeštu studentskih dana i ponovno viđenje za 1. maj. Prijalo mi je

    ОдговориИзбриши
  21. Анониман25. март 2014. 04:02

    Pametna žena... mislim na činjenicu da mu je ”zaboravila” otpisati.
    Bolje tako nego si zbog obzira i lijepih riječi natovariti obavezu za vrat....
    Ipak, ja koja sam slučajno naletjela na ovaj recept ću svakako napraviti kolač, ne zbog njih dvoje, već zato jer mi se kolač jako sviđa!

    ОдговориИзбриши