четвртак, 22. децембар 2011.

Vanil kiflice-Roščići sa makom

Pre par dana smo na poslu pričali o tome koja nam je omiljena hrana, odnosno šta najviše, ali baš najviše volimo da jedemo. 
Nisam nikada razmišljača o tome, ali mi je prvo na pamet palo "rezanci sa makom".
Onda mi je koleginica naravno prebacila u sislu "zato što si vojvođanka", i to svi kažu, ali ja zaista , baš baš ne mogu da zamislim ništa lepše, ništa ukusnije od toplih rezanaca sa makom.
U stvari ne mogu da zamislim ni jedan lepši niti ukusniji kolač od kolača sa makom, i mirisom limuna, ni jedan fil mi nije ukusniji od bogatog nadeva Makovnjače, pa Kuglof sa makom i puterom, pa kolačići sa celim zrnom maka koji krckaju, pa slane kiflice posute zrnom maka, mak i sir su isto božanstvena kombinacija, ...

Ne nije zato što sam vojvođanka, ali mak baš volEm :)





Vanil kifle, vanil potkovice iliti "roščiće", pravim uglavnom samo jedan  do dva puta  u godini-Za Božić i neku baš specijalnu priliku
Kod ovih slatkih kiflica je vrlo važno a i spada u neko "ne pisano " pravilo, da se moraju napraviti dva-tri dana pre posluživanja, kako bi  se vašim gostima  roščići topili u ustima.

Ovaj recept spada u one bakine recepte sa malo sastojaka, i one recepte koji su za svaku kuču specifični i čuvaju se kao "oči u glavi". Ja sam ga malo izmenila i to na način što sam  mast  zamenila maslacem, i iako sam često na "strani" masti, ovog puta ističem da je bolje roščiće praviti sa maslacem jer se meni lično  manje "šire" kad se peku.
U koliko se ipak odlučite za mast, stavite pola mere predviđene za margarin.

Ukrašavanje:
Vanil šećer ili možete krajeve umakati u otopljenu čokoladu.




Pa da zasučemo rukave:
Potrebno je:

Sastojci:
 250 grama  maslaca
 250 grama brašna
 100 grama prah-šećera
 200 grama samlevenog maka
50g maka u zrnu
 1  vanil šećer

i još
šećera u prahu + vanilin šećera za posuti

Priprema:
Puter/maslac izraditi sa prah šećerom, dodati brašno i mak. Rukom mesiti, polako da se sve sjedini kako se kiflice ne bi raspadale pri pečenju. 
Pleh za pečenje obložiti pek papirom.
Od testa praviti roščiće/male kiflice i ti tako da vadite po malo testa i prvo oblikujete kuglu a onda izvaljate u kiflicu/polumesec.
Redjati u pleh
Kako?

Gledati da sviiroščići budu podjednaki prvenstveno zbog pečenja.
Peći na 180°C tako da ostanu svetli -oko 15 min

Dok su još vrući uvaljati ih u prah šećer pomešan s vanilin-šećerom.



12 коментара:

  1. Slažem se kratko i jasno: fino i slatko!
    Lijep pozdrav i veseli blagdani!:)

    ОдговориИзбриши
  2. Vera, ja se uvek mnogo obradujem kad ti postuješ neki recept s makom. A ovo su još omiljeni keksi mog deteta (u varijanti bez maka). Napraviću joj, da ima šta da gricka za praznike...

    ОдговориИзбриши
  3. Mmmmm, slika govori sve, prhke i jaaako fine...Odlično!

    ОдговориИзбриши
  4. volim ove roščiće. krasni su i želim ti lijepe blagdane!

    ОдговориИзбриши
  5. Mak,super!Malo drugačija verzija ovih kiflica.

    ОдговориИзбриши
  6. Odlično izgledaju i moram priznati da se dvoumim između masti i putera... Inače, dopada mi se novo zaglavlje.

    ОдговориИзбриши
  7. Jako su lepe, posebno na tvojim fotkama! :) Mnogo volim mak i bas je super sto si ga dodala u ove roscice. Verovala ili ne, ja ih nikada nisam pravila, ali moram to ispraviti... :)

    ОдговориИзбриши
  8. Volim ovakve kolacice!!Jos u kombinaciji sa makom,mmmm...:))

    ОдговориИзбриши