субота, 24. децембар 2011.

Džigerica na dva načina-Stara i zaboravljena jela

Iznutrice, spadaju u "siromaška" jela, prvenstveno zato što su u nekim ranijim vremenima u odnosu na meso bile dosta jeftinije.
Danas se izbegavaju-priznajem , ni ja ih ne kuvam-često, nego jednom u par godina.
Medju mladima su iznutrice postale nešto "sramno", izbegavamo ih, neukusne su nam, neki ih se čak i "gade"....
Mislim da je najveći problem u tome što mlade domaćice ne umeju da ih spreme.
Ovo je recept za Svinjsku dzigericu sa lukom.....

Potrebno je:

500g vrlo sitnog crnog luka

500g  dzigerice

brašno,ulje,so

Priprema:
Dzigericu iseći, na "šnicle"
Potom uvaljati u brašno,a luk očistiti,ako imate male glavice stavite ih cele ,velike presecite na pola ili četvrti.

U dublji šerpu staviti ulje,i još dok je hladno poredjati dzigerice i luk.

Na laganoj vatri peći,povremeno ,skinuti sa vatre tiganj i okretati dzigerice.

Luk možete okretati a i ne morate.

Ovaj način pečenja je savršen jer ne prska.

Kada je dzigerica pečena posoliti.

O iznutricama -izvor Gastronomija
"Iznutrice su nesto malo jevtiniije od ostalih vrsta mesa, a u pogledu hranljive vrednosti uspesno ga zamenjuju. Ipak, ne treba zaboraviti upozorenje strucnjaka za ishranu da ih ne treba jesti cesce nego jednom do dva puta nedeljno, a oni koji pate od povisenog holesterola cak i redje. Osim toga, postoje jos neka pravila koja valja znati kada pripremate iznutrice.

- Mozak, dzigerica, bubrezi i ostale vrste iznutrica brze se kvare od drugih vrsta mesa i moraju uvek biti sasvim svezi. Mozak je posebno osetljiv, ako se neprikladno cuva moze se pokvariti za samo nekoliko sati. Posle kupovine stavite ga odmah u najhladniji deo frizidera i sto pre upotrebite. Bilo da je przen, pohovan ili restovan, preostale kolicine ne valja ostavljati za sledeci obrok.

- Od dzigerice, slezine, mozga, skembica, srca, bubrega, belih bubrega, brizli, jezika i crevaca mogu se spravljati mnoga veoma ukusna i zdrava jela. Ali, u najvecem broju slucajeva potrebno ih je malo vise zaciniti. Za njihovu pripremu cesto se koriste i dodaci: belo vino, vinsko sirce i kisela pavlaka, jer im daju posebno dobar ukus.

- Mozak se pre pripreme mora osloboditi tanke opne koja ga obavija. To cete najlakse uciniti ako ga na trenutak umocite u vrelu vodu i ocedite.

- Govedji jezik mora se ocistiti od koze kojom je prekriven, ali tek kada je kuvan i kad koza pobeli. Onda se lako oljusti i dalje priprema na zeljeni nacin. Od vode u kojoj se kuvao, uz dodatak zeleni i nekoliko zrna bibera, dobicete jaku, ukusnu i hranljivu supu.

- Bubrezi se moraju brizljivo ocistiti i oprati, inace ce jelo imati neprijatan miris. Najpre treba ukloniti svu masnocu s bubrega, zatim ih raseci, ocistiti od glavnih zilica u sredini, oprati pod tekucom vodom i ostaviti dva sata u hladnoj vodi s malo vinskog sirceta. Tek posle mogu se isprati i dalje pripremati. Isecite ih na listice i na brzinu prodinstajte ili prokuvajte, inace ce da otvrdnu i potamne.
- Dzigericu, ociscenu i isecenu na komade, treba drzati neko vreme potopljenu u mleko, tako ce biti ukusnija i meksa. Soli se tek posle przenja, inace ce biti tvrda. Bolje je prziti je na buteru ili margarinu, nego na ulju ili masti.

- Sveze skembice treba dobro ocistiti i oprati, a preporucuje se i da se pre kuvanja izvesno vreme drze u hladnoj vodi. Dugo se kuvaju pa se preporucuje ekspres lonac. Dobro je kuvati ih uz zelen za supu bez obzira kako cete ih kasnije pripremati.

- Beli bubrezi ili testisi bika najpre se operu, kratko prokuvaju, pa im se ukoni spoljna kozica. Mogu se peci na rostilju ili pripremati na neki drugi nacin.

- Brizle se najpre drze izvesno vreme u hladnoj vodi sa malo sirceta, zatim pazljivo ogule, kuvaju pet minuta u zakiseljenoj vodi, ohlade i iseku na komade, pa pohuju ili peku na rostilju."
Restovane iznutrice


Potrebno je:
dzigerice, srce, bubrezi
mast ili ulje
luk
Iznutrice iseći na sitno.
Luk iseći ili izbelendirati a potom prodinstati na ulju.
Dodati iznutrice i preliti sa malo vode.
Posoliti
Poklopiti i Dinstati.
Znaćete da su gotove kada omečšaju, najbolje da vam srce bude merilo, jer ono je najtvrdje i poslednje će  se skuvati.
Znači ako je srce meko gotovo je.
U jednu šolju razmutite brašno, malo aleve paprike i vode.
Dodajte ovim iznutricama i promesajte da se zgusnu.
Ukusne su i najbolje je ih servirati uz pire krompir.

11 коментара:

  1. Vera, nešto volim, nešto ne volim, npr. belu džigericu tj. pluća ne volim. Volim i crevca na žaru ali ih nisam jela sto godina jer moram znati ko ih je spremao. Ja obično džigericu prženu slažem u šerpu i svaki sloj posipam sa dosta belog luka i svežeg peršuna da se tu upari.Sve svetske kuhinje imaju divne recepte sa iznutricama, čak sa i videla reportažu o restoranu u Londonu mladog kuvara koji radi samo iznutrice onako kako su Englezi jeli ranije, a sad se svi nešto groze. Evropljani još tu i tamo, ali Amerikanci ne mogu pojmiti šta mi sve jedemo.

    ОдговориИзбриши
  2. Ja volim samo dzigericu, i pileću i svinjsku.da, ima puno onih koji se "gade", ali ja verujem da kada se i nesto drugo sem dzigerice dobro spremi, a tu mislim-kako treba-pikantno i na pravi način, da ne bih imala problema da pojedem!

    ОдговориИзбриши
  3. Svinjska džigerica sa lukom me je odmah vratila u detinjstvo, kada sam prisustvovala svinjokoljima, kada se obavezno pravila džigerica, samo što su mama i baka seckale luk na rebarca. Slatke uspomene.

    ОдговориИзбриши
  4. Sećam se kad sam bila prvi put u Francuskoj (u prvom gimnazije sa školom) pa nam tamo na nekom grupnom ručku servirali zelenu salatu s pilećim bubcima (pravilno je bupcima, al kad tako napišem izgleda mi ko neka nepoznata reč). Deca se pozgrožavala, niko nije hteo da jede, a ja uživala. U Francuskoj se ništa od životinje ne baca. Iznutrice su veoma česte na menijima finih i skupih restorana. Nema predrasuda prema onom što je ukusno, bez obzira na to odakle je isečeno.

    ОдговориИзбриши
  5. Jedem sve sem bele džigerice i ovim slikama si me vratila u detinjstvo :)

    ОдговориИзбриши
  6. Svinjska jetra, ovako kako ih ti pripremaš i pržiš, jela sam kao mala, radila je moja baka. Mama skoro nikada jer nije voljela iznutrice, a moja djeca ne bi ih pojela ni za što (probala sam im ispeči baš ovako, ali nije išlo:) U principu, iznutrice ne volimo, a sada se zna da baš nisu zdrave. Svejedno, tko voli, zašto ne bi pojeo s vremena na vrijeme!

    ОдговориИзбриши
  7. Kao sto rece Stevo slike govore vise od reci !

    ОдговориИзбриши
  8. od iznutrica jedino volim jetricu, svinjsku jetru napravim odmah dok imamamo kolinje, ja narežem, stavim u mlijeko da odstoji i potom nabrzinu popržim
    ovaj način sa lukom mi je strašno zanimljiv i pamtim za sljedeći put

    ОдговориИзбриши
  9. Kad bi djeca vidila cijenu telece dzigerice u Fr, odmah bi je zavoljela. Cijena od 23-30€ kg, zavisno od odgoja i starosti teleta.Ja je i ne kupujem ovde jer cijena ipak ne odgovara ukusu naseg teleta i ovoga koje se zove teletom do oko 120 kg sto odgovara tezini nase mladje junetine. Pecem je oduvjek u ulju ili na puteru u kriskama debelim oko1 cm. Poslije pecenja, posolim i pospem vrlo malo, presovanim bjelim lukom. Pecem kad je dobila sobnu temp. 5' ukupno obje strane na vrelo. Pozdr. svim ljubiteljima dobre dzige!

    ОдговориИзбриши