четвртак, 8. децембар 2011.

Astal i Prstohvat soli

Još malo pa ćemo se oprostiti i od ove 2011. godine..:)
Ja ću se oprostiti u 2012. godini od bilo kakvih blog food igrica.Jednostavno ne mogu da se organizujem tako da uspem da pripremim i učestvujem u svim igricama,a i lično mislim da to više i nisu igrice, već se sve svodi na neku vrstu medjusobnog "reklamiranja", te stoga mi je "prstohvat soli" zadnja ulaznica.
Zao mi je, to uvek kažem sto nisam isprobala više Aninih recepata, ima ih predivnih i svi su do jednog sa fantastičnom fotografijom i detaljnim načinom pripreme.Posebno mi se dopala nova Sekcija-U pohode sa Palačinkom.
A šta sam ja pripremila?
Projice:-original recept
Potrebno je:

(za 12 komada)- moram reći da sam imala tačno 12 što obično nije slučaj u ovakvim receptima.
mera: 1 čaša od jogurta=200ml

Sastojci:
6 kašika brašna
6 kašika kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
3 jaja
 1 čaša jogurta
 1/2 čaše ulja
 200g tvrdog prethodno narendanog sira i malo sitnog krem sira
 1/2 kašikice soli
Prethodno rernu pregrejati na 180C.
Kalup obložiti papirnatim korpicama.

Pomešati obe vrste brašna i prašak za pecivo.
Jaja umutiti mikserom, pa dodati jogurt, ulje, so i usitnjen sir. Postepeno dodavati mešavinu brašna i praška. Masu rasporediti u kalup za mafine, puneći do 2/3 visine.

 Peći dok ne poprime zlatnu boju i fino se zarumene.
Kao i većina Venčići sa Medom:
Potrebno je:
80g masti
1 jaje
70g meda
250g brašna
1/2 kašikice praška za pecivo
prstohvat soli
 malo cimeta
i još prah šećer za oblaganje
Priprema:
Brašno prosejati i dodati mu prašak za pecivo.
Mast ostaviti na sobnoj temperaturi kako bi omekšala.
Potom joj dodati jaje i penasto umutiti, potom dodati cimet i med.
Sve sjediniti, dodati brašno.
Umesiti glatko tetso.
Pripremiti veliki pleh od rerne, obložiti ga papirom za pečenje. Rernu upaliti da se greje na 180° C.
Kidati komadiće testa oblikovati tačnije uvaljati u glistu i potom napraviti venčić.
Poredjati u leh.
Pečene ne treba vaditi iz pleha dok se ne ohlade.
Posuti prah šećerom.

16 коментара:

  1. Divno si ih pripremila... Zao mi je sto neces vise ucestvovati u igricama, ali mozda cu i ja misliti o njima isto nakon duzeg vremena. Sada sam tek pocetnik, pa su mi jos uvek zanimljive...
    Ali, u svakom slucaju, bices tu, a to je jedino vazno... :)
    Vera, ja nemam FB profil. Ugasila sam ga pre skoro godinu dana zbog vise razloga...

    ОдговориИзбриши
  2. Savršeno izgledaju! Sve pohvale na divnom receptiću!:)
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  3. Žao mi je što odustaješ od igrica općenito i to zbog razloga koji si navela. Ja sam kao i Miki relativno nova, tako da mi je zanimljivo sudjelovati, a i nisam upućena u nikakve pozadinske priče.

    Čini mi se da ću ovaj krug FBI igrica i ja započeti tvojom rečenicom "žao mi je što nisam više isprobala". Ponekad ispadne da je i dva mjeseca premalo.

    Jako mi se sviđa podloga na kojoj su projice. A i one izgledaju krasno.

    ОдговориИзбриши
  4. Joj dođe tako. Ja isto ne stižem sa tim igricama, no još uvijek se nadam da ću iduće godine ipak stić ponekad kad se riješim još nekih važnih obaveza ;) ako ne jednostavno isprobati ću ono što mi se svidi bez obzira na temu ili blog po istragom ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Pa i ja teško stižem iz mnogo razloga. Nije mi se lako organizirati a imam i ove svoje drage ziheraše koji baš i nisu ludi za isprobavanjem novih okusa i sl. Ipak, nadala sam se nekim novim i drugačijim igricama naročito poslije one ankete. Ali, hvala Bogu, kao i u svemu u životu kad mogu mogu a kada ne mogu - šta se može. Ni do sada nisam shvatala to kao presing iako bi mi bilo žao ako bih izostala iz neke igrice kao i ovaj put. Nikako stići ali imam još vremena:)
    I meni su ove projice zapele za oko kao i vjenčići! Ali, što je najčudnije uvijek mi zapne za oko tijesto!?

    ОдговориИзбриши
  6. I mene još drži entuzijazam početnika, mada mi je teško da se organizujem, ali ne toliko zbog vremena koliko zbog potpuno prozaičnog razloga: dnevno svetlo za fotografisanje. U vreme kada ja završim sa spremanjem, jedino prirodno je mesečina, a hrana ne izgleda baš reprezentativno pri tom osvetljenju :-) U svakom slučaju, lep izbor na ovom postu, a ja očekujem još vojvođanskih divota na ovom blogu.

    ОдговориИзбриши
  7. Potpuno te razumijem, no ja sam si zadala, kad stignem ili me nešto inspirira napravim, kad ne, onda ne. Jednostavno si neću iz toga praviti problem. Ispadne da kod nekog isprobam puno recepata, a kod nekog niti jedan. Nadam se duboko da mi to neće nitko zamjerit, nije nikad ništa osobno, nego se tako potrefi. Već sad slutim da neću stići zaviriti u Prstohvat soli, ali zato pohvale za ovaj tvoj izbor.

    ОдговориИзбриши
  8. Sve si lepo spremila a fotke su kao i uvek odlicne, vencice sam isto isprobala i zaista su fini... sto se tice igrica i meni se desi da propustim neki krug, ali mislim da se niko ne ljuti zbog toga, jednostavno isprobam neki receptic koji mi se dopadne i van kruga ili ga napravim kasnije, tako nemoj se brinuti zbog toga i uzivaj u isprobavanju bez obzira na igrice.:))puno te pozdravljam...

    ОдговориИзбриши
  9. Vera,
    everything looks great - beautiful and delicious & pretty pictures.
    A hug and a nice day, Diana

    ОдговориИзбриши
  10. Odličan izbor. Izgleda da su vjenčići sa medom pobjednički recept u ovom krugu, svi su ih isprobali. Ja se spremam napraviti ih sutra.
    Žao mi je što više nećeš sudjelovati u igricama.Uopće se ne opterečujem sa sudjelovanjem, ako mi se nešto svidi isprobam ako ne nikom ništa. Blog pišem prvenstveno iz svog gušta i na njemu objavljujem ono što se samo meni sviđa. Tako da mi nije ni na kraj pameti sudjelovati ili raditi nešto što me ne veseli. Ako ti je postalo naporno sudjelovati u igricama i to ti ostavlja gorak okus u ustima to je u potpunosti tvoj odabir i imaš pravo na njejga. Cijenim što više ne želiš raditi nešto zgog čega se ne osjećaš dobro.

    ОдговориИзбриши
  11. Slažem se Verice apsolutno s tobom...nekada sam redovito sudjelovala u svim igricama i jako me veselilo isprobavanje drugih recepata i uzajamno prijateljstvo koje je nekada zračilo ovim našim blog prostorom. Mišljenja sam da se to sad jako promijenilo i "razvodnilo" i sad se tek ustvari može vidjeti čak i ovako virtuelnim putem tko je tko i tko ti je bio i uvijek ostao "prijateljem" bez obzira na sve. Najmanje mi pada na pamet isprobavati tekući blog...

    ОдговориИзбриши
  12. Vera, hvala na lepim recima!
    Vidim da si radila projice u korpicama, pa me zanima da li su se lepile za papir? Ja se jos nisam usudila da probam u njima da ih pecem.

    Zao mi je sto ce moj blog biti poslednji koji istrazujes...

    ОдговориИзбриши
  13. Vera, žao mi je što se tako osećaš... Astal je blog koji volim i pratim od početka i jedan je od onih koji je podigao kuvarigrice. Volela bih da se ipak predomislis...

    ОдговориИзбриши