понедељак, 21. новембар 2011.

Banatski Banini i Banini sa Makom

Oni malo stariji se sigurno sećaju da su tokom onih naših "jadnih" devedesetih prošlog veka, Banini bili nešto najukusnije i najlepše što se nama mladima moglo dogoditi...:)
A onda su jedno vreme nestali, odnosno oni keksi koji se meni bili najbolji su povučeni iz proizvodnje...
Šta su Banini-sem smesa masti, rašna i šećera, jednostavan spoj koji je oplemenjen pekmezom od kajsija.
Onako fini i jednostavni bas kao i svi recepti naših baki, sto bi se reklo" Brzo se pravi  a izdašno..."
Potrebno je:

180 g masti
150g kristal šećera
5 kašika vode ili još po potrebi
pola kesice praška za pecivo
2 jajeta srednje veličine
500g brašna.




Od ovih sastojaka zamesite testo. Da ne bude previše tvrdo niti meko. Ja obično ostavim prekriveno folijom bar sat vremena u frizideru.Ovog puta sam smesu podelila na dva dela i u jednu zamesila i oko 70-100g maka-ne samlevenog.Posle formirati kekse.Uzimati malo tetsa ,oblikovati u loptu, potom je malo spljoštiti.Prstom napraviti u sredini rupu i od gore na vrh staviti pekmez od kajsija.Peći na 180C oko 10 tak minuta.

15 коментара:

  1. Lepi su. Ja nisam baš dobra pekarica keksa ali ovo bi možda prošlo :)

    ОдговориИзбриши
  2. Prekrasni su ti, ovi s makom mi se posebno sviđaju. Domaći pekmez, rađeno s masti... savršen domaći kolačić davnih vremena.

    ОдговориИзбриши
  3. Mi ih nismo toliko pravili (kod bake su vise bili popularni keksi na masinu :)), ali moj dragi kaze da je to kolac njegovog detinjstva! Jednostavni a ukusni... :)

    ОдговориИзбриши
  4. Sjećam se i ja Banini keksića koje sam baš voljela, ako dobro pamtim bile su tri vrste kod nas u prodaji i svi su bili mekani i jako fini. Ovi sa marmeladom su odlični i baš si ih lijepo napravila, posebno mi se sviđa varijanta sa makom, njih ću sigurno isprobati.

    ОдговориИзбриши
  5. ne sjećam se da je to kod nas bilo, ali sviđaju mi se kako si ti napravila

    ОдговориИзбриши
  6. Kod nas nije toga bilo, ali mislim da su ovi tvoji 100x bolji. No, prešutjela si nam nešto: kao "Brzo se pravi, a izdašno...", ali bez nastavka da se još brže pojede. Obožavam ovakve sitne kolače, ali ne volim ih raditi jer poslu nikada kraja. A onda, lijepo, svatko smakne 6,7 komada u cugu i pola tacne je već prazno!

    ОдговориИзбриши
  7. Ja se sječam Banina. Najviše sam voljela ove koji ne stanu u šalicu.
    Ja volim raditi te sitne kolačiće to mie opušta. Ovi tvoji genujalno izgledaju.

    ОдговориИзбриши
  8. Pošto je meni vrijeme ukralo pamet sjećam se samo da smo Banini kolačiće jako voljeli. Sjećam se da sam ih najviše tamanila na poslu ali, nisam sigurna kakovog su oblika bili. Do sada sam bila ubijeđena da su to bili sastavljeni kolačići ali, ...
    Nema veze ovi su sigurno dobri jer moraju biti ako su rađeni s mašću i još marmelada od kajsija ku'š bolje!

    ОдговориИзбриши
  9. Moram da priznam da nisam preterano lud za ovim stvarima, ali zaista izgledaju pristojno lepi. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  10. Kod nas se nisu radili, ali jako mi se sviđa recept :) Pogotovo ovaj dodatak maka i još ako je domaći džem/pekmez od marelica... Divno!

    ОдговориИзбриши
  11. Star post - stari i kolači!
    Ali: kad nešto valja - to i traje!
    Mnogo su dobri. Setih se tebe, baš zato što sam ih danas, po ovom receptu, pravila. I, kao i navek: eno ih moji, polegali prepunih trbuha i kukaju kako mi "ništa ne valjaju ti kolači - mnogo se brzo pojedu" :D

    Hvala ti što i vraćaš u život mirise bakine kujne.

    Maja

    ОдговориИзбриши