понедељак, 10. октобар 2011.

Đuveč sa Piletinom-FBIRukavice

Mislim da je danas najveći ili jedan od većih problema savremene-zaposlene žene-Šta će skuvati za ručak?
I kod mene je to uvek problem.
Nesećam se kada sam zadnji put, odnosno mislim da još ni jednom nisam kuvala Đuveč, od kada sam se udala-znači nekih sedam godina .
Onda me je Snježana podsetila na recept, i posebno mi se dopalo sto je u kombinaciji sa pilećim mesom.
A šta je Đuveč i čiji je?-što bi rekle babe...:)
Ne može se opredeliti čiji je, turski, madjarski, srpskui ili bugarski specijalitet, ali svakako balkanski jeste.
Sastoji se od povrća-raznog, pečenog u rerni sa govedjim mesom.
Svakakva varijacija je dozvoljena i sto se tiče povrća-paradajz, paprika,tikvice,krompir.... i st o se tiče mesa-svinjsko, pileće, govedjem jagnjetina....
Šta je potrebno za njega:
piletina- ja sam isekla na kocke batakove i nadbatakove
luk
šargarepa
beli luk
paprika (crvena, zelena, žuta i feferona)
plavi patlidzan
krompir i paradajz
buranija, grasak
čaša od 2dcl pirinče
so i biber
maslinovo ulje
Priprema:
 Povrće oprati i iseći na sitno.
Ako stavljate i plave patlidžane, njih posebno izrezati, posoliti i ostaviti sa strane
Iseći meso na kocke, posoliti ga i začiniti pa na tiganju proprziti i sa jedne i sa druge strane.
Dodati isečen luk, pa potom povrće, jedno po jedno.
Sve poklopiti i ostaviti tako da pirja.
Vreme:-Dok voće ne omeksa.
Potom dodati oljušten i isečen paradajz.
Sve prebaciti u tepsiju-djuveč.
Ja sam prekrila kolutovima krompira.
Peći na 220C oko 30-45 minuta.
Da se sve fino zapeče.
Isprobano u okviru food blog igrice FBIRukavice.Ovog meseca se istrazuje blog Vrtaljica,

14 коментара:

  1. Dokle god je đuveč dio finog ručka, sasvim mi je svejedno čiji je. Iako, većina tih jela je u raznim krajevima doživjela neke dorade pa je i logično da ih razni krajevi svojataju.

    ОдговориИзбриши
  2. Pun finog povrća a još s dodatkom finog mesa, odličan ručak za zaposlenu ženu.

    ОдговориИзбриши
  3. Nevazno odakle potice,ali ja ovo jelo bas volim i to bas sa pilecim mesom.Super odabir Vera,i bas za ove dane dok jos ima lepog svezeg povrca da se nadje na pijacama:))

    ОдговориИзбриши
  4. Odlično izgleda, obožavam takve recepte!

    Lijep pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  5. Super recept si odabrala, ja sam ga već dva puta pravila i opet ću :) . Odlično izgleda !!

    ОдговориИзбриши
  6. Odličan ručak, često pravim đuveč, svi ga volimo! Brzo se napravi, ima i mesa i povrća, i može se i sutradan jesti (za zaposlenu ženu jako praktično ;)) Hvala puno na podsjećanju, mislim da ću sutra i ja praviti đuveč! :)

    ОдговориИзбриши
  7. Nisam već dugo đuveč jela. Baš dobro da si me podsjetila na njega. Odličan izbor i super ručak! :)

    ОдговориИзбриши
  8. Moja asocijacija na đuveč je pleh za đuveć, ona plava ili crvena tepsija sa belim tufnicama. Nikad đuveč nisam asocirala na neko jelo, a ni sama ne znam razliku između svih tih jela sa paprikama, paradajzom i lukom. Đuveč mi dođe nešto kao pilav, ali nije. Treba iskoristiti sve dostupne i sveže namirnice a ovo jelo trpi sve dodatke.

    ОдговориИзбриши
  9. moja osocijacija na dzuvec su stara dobra vremena!!!!!!

    ОдговориИзбриши
  10. Đuveć je uvijek odličan, mi ga obožavamo a i ovaj tvoj je pravo dobar! Stara dobra jela, da se ne zaborave! Hvala!

    ОдговориИзбриши
  11. Jao Jelena gde to spoemnu,ja s eubih trazeci takvu tepsiju.A sad mi se jso i djuvec jede;)

    ОдговориИзбриши
  12. Volim đuveć posebno sa piletinom. To nam je u djetinjstvu bio najčešći ljetni ručak.To i paradajz salat mmm...

    ОдговориИзбриши
  13. ne kuham đuveć, već godinama nije bio kod nas, ali volim iako radim na nešto drugačiji način, sviđa mi se kako si ti napravila

    ОдговориИзбриши