среда, 14. септембар 2011.

Slatka Pita od Jogurta

Ovu pitu sam pravila 10001 put, i nikada niko nije rekao da mu se ne dopada već je svaki put sve uredno pojedeno!!!
Po želji možete je praviti samo sa filom od jogurta a možete kombinovati sa nadevom od oraha ili maka.
Kod mene su sve moguće i nemoguće kombinacije isprobane!!! 
 Testo: 
17dkg maslaca 
25 dkg brašna
1 prašak za pecivo 
10 dkg šećera
4 žumanca
fil:
4 belanca 
10dkg šećera 
3 jogurta u čašama
2 kisele pavlake
5-6 kašika brašna 
Priprema:
Umutiti maslac sa šećerom, dodati žumanca i brašno.
Testo potom podeliti na dva podjednaka dela.
 Jedan dieo razvaljati  na tepsiju , a drugu polovinu ostavi u frižider. 

Fil:Belance umutiti sa šećerom.
Posebno se izmeša jogurt i kisela pavlakau to se doda brašno i sneg od belanaca. 

Tepsiju sa  testom  staviti u rernucu , maksimalno 1o minuta. Izvadi i na to istresi fil. Ponovo vrati u rernu da se uhvati korica. Izvaditi.
Potom onu drugu polovinu testa narendati od gore i vratiti u rernu da se ispeče.
Fil sa makom ili orasima:
Orahe ili mak koristim proizvoljno do 200g.
Pošećerim po ukusu, poparim u mleku i prelijem preko prve korice.
Potom malo zapečem u rerni, a i ne morate i preko toga izlijem mlečni fil. 

22 коментара:

  1. Imam ovaj recept pod nazivom jogurtov kolač i jako ga volim. Hvala ti puno za dodavanje nadjeva od oraha ili maka, jer to kolač čini još boljim, a ja se toga ne bih sjetila :D

    ОдговориИзбриши
  2. Pravim ga često,ali nikad sa orasima ili makom. Hvala,Vera,na ideji :)

    ОдговориИзбриши
  3. sličnu pitu je ponekad radila moja teta, ali samo sa jogurt nadjevom, bez maka i oraha. jako ukusan i sočan kolač :)

    ОдговориИзбриши
  4. baš lijepo prozračno izgleda ovaj bijeil dio, iako ja jogurt ne jedem vjerojatno je da bi se mojima dopao ovaj kolač

    ОдговориИзбриши
  5. Krasno izgleda i sigurna sam da je odlična. Ajde pošalji komad DHL-om da gricnem uz kavu!

    ОдговориИзбриши
  6. I ja volim ovaj recept. To mi je skriveni as u rukavu kada bi jeli nešto slatko. Brzo je gotovo a jogurta uvijek imam u frižideru.

    ОдговориИзбриши
  7. Jaaaako primamljivo izgleda, i recept bilježim!:)

    ОдговориИзбриши
  8. Kao prvo izgleda čarobno, a kad sam pročitala sastojke, još čarobnije, bez želatine, šlaga... fantastično. Svi volimo torte koje su s kremom od želatine, konačno i ja radim takve, no kad vidim jedan ovakav kolač kao ovaj ovdje, lijepo se vratit na nešto prirodno i zdravo. Napravit ću ga sigurno.

    ОдговориИзбриши
  9. Ova pita je divna! Mami bi se jaaaakoooo dopala! :)

    ОдговориИзбриши
  10. Na zalost ne smijem da jedem kolace jer sam dijabeticar. Imas li recept za sirup od brusnice?

    ОдговориИзбриши
  11. Izvrstan kolač ! I izgleda prekrasno, tako fino i ukusno, vjerujem da je uvijek sve pojedeno kada ga napraviš !

    ОдговориИзбриши
  12. Hvala vam.Zaboravila sam da vam napišem da sam ga pravila od voćnog jogurta, bio je fil roze boje i super ukusan!

    ОдговориИзбриши
  13. trazim jednu pitu od limuna, u fil ide sok od limuna, ali treba i nekoliko kasike griza kuvati, ide unutra i margarin...

    ОдговориИзбриши
  14. ne kapiram kojim redom ide ovaj kolac
    kad se stavljaju popareni orasi?Na prvu koru? Pre belanaca?

    ОдговориИзбриши
  15. gordana milankovic30. јул 2012. 14.43

    recepti su krasni ali molm vas kad bi mogli dati mere od tih casa sa jogurtom jer mozda kod nas u Australiji postoje drugacija pakovanja!Nadam se da netrazim previse,unapred zahvaljujem i cestitam na trudu

    ОдговориИзбриши
  16. Gordana, to je stari recept i onda su još bili oni jogurti od 2dcl u čašama, pa valjda od tuda ta mera. Znači konkretno treba 6dcl jogurta i 4 dcl kisele pavlake. Hvala na lepim rečima, hvala što čitate moje recepte!!!

    ОдговориИзбриши
  17. Da, ovaj recept je definitivno stari, podsetio me na baku čim sam pročitala 17 deka ... i u njenoj svesci recepata, koju najstrože čuvam, često se pojavljuje 17 dkg .. što je za današnje pojmeve neobično ...!!! Ali, to nije sve!!!!!!!Najfascinantnije od svega mi je to što ste pišući recept sve centrirali na sredinu. Pa tako je ispisana i sveska moje bake koju pominjem, doduše rukom ...ali je sve centrirano na sredinu... malo neobično no tako su se pisale važne stvari, ili ne znam kako da to nazovem, hvala vam na svemu!!!

    ОдговориИзбриши
  18. Draga Dušanka hvala vama na ovim predivnim rečima. Hvala od srca!!!

    ОдговориИзбриши
  19. Zahvaljujem na objasnjenju i ne samo da citam vase recepte nego ih i pravim i sa zadovoljstvom ih posluzujem!!!

    ОдговориИзбриши