четвртак, 08. септембар 2011.

Krckava buranija sa palentom by Foodforthrought i polpete od krompira-reciklaža

Ako nešto ne volim da jedem, i ako nešto moja deca ne volu da jedu, onda je to , pogadjajte i pogodićete iz prve, jer sva deca ne volu to povrće da jedu: B U R A N I J A!!!!
Nesećam se iskreno kada sam je zadnji put jela i kada sam zadnji put poželela da je jedem ili spremim.
Činimi se da to nije bilo nikad....:)
Nedavno sam na blogu Foodfourtrought, videla ovaj recept za Krckavu buraniju.
Svidela mi se.
Mislim da se potpuno razlikuje od onih klasičnih "čorbuljaka od buranije".
Potrebno je:
500g sveže boranije
1 crni luk-rebarca
2 šargarepe-krugovi
svež peršunov list
800+ml vode
2/3 kocke za supu ili soli
100ml mleka
2 cela jaja
4 pune kašike palente
Priprema:
Na ulju poprzite luk, pa dodajte buraniju i šargarepu isečenu na kolutove, te vodu.
Ja obično to sve dinstam i poklopljenom dubljem tiganju. 
Kada se buranija i ostalo povrće izdinstalo, višak vode ako ga ima prospem.
A povrće stavim u vatrostalni sud.
Potom preko povrća i buranije stavim palentu i prelijem smesom od jaja i sira.
Staviti da se peče i kada porumeni...njami!

Reciklaža i uštipci od krompira.
Dešava mi se da najčešće nakon nedeljnog ručka imam gomilu barenog krompira sa kojima neznam šta ću.
Verujem da većina kuvarica ima sličan problem, tako da vam nudim jedno rešenje.
Potrebno je:
Ulje za prženje
Krompir-baren
1 ili dva jajeta-zavisi od količine krompira
so
griz 
i 1 ili dve barene šargarepe
Priprema:
Krompir i ako hoćete šargarepe narendati.
Staviti u smesu jaje
griz-toliko da smesa ne bude gnjecava.
Sve izmešati, da bude homogeno.
u tiganj stavite ulje, zagrejte.
Dodajite u ulje loptice od krompir smese.
Pecite dok ne porumene.
Ima još jedna varijanta:
Stavite uštipke na pek papir i u rernu.
Pecite, možda neće biti krckavi ali neće biti ni masni...:) 

9 коментара:

  1. Mahune sam već iskomentirala kod Jelene i za mene su definitivno novi način pripreme.

    S ostacima hrane nikad nemam problema, jer ono što ne pojedemo najčešće proslijedimo domaćim životinjama. Ali da bih namjerno išla raditi ove tvoje polpetice - bih.

    ОдговориИзбриши
  2. Odlična ideja, i ja imam u planu isprobavanje. Obično radim njoke od viška kuhanog krompira ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Odlične su mi te mahune, to sam već komentirala i kod Jelene..Ali ono što moram primjetiti i iskomentirati je izgled bloga, odlično izgleda..i font slova i bijela boja podloge i ova veličina fotografija..Baš baš mi super sve izgleda!

    ОдговориИзбриши
  4. E pa ti si baš Brzi Gonzales za ovo. ovo je jedina boranija koju ja jedem, osim u salati sa uljem i sirćetom. Hvala na isprobavanju. Uštipci od barenog krompira su još bolji od onog sirovog. Ništa ne treba bacati. Sve može da se iskoristi,a propali kolači uvek mogu da se pretvore u kuglice.

    ОдговориИзбриши
  5. Mahune volimo i često ih jedemo. Što se krumpira tiče, nikada ne ostane, i njega volimo. No, vrijedi ga skuhati samo za ove krasne uštipke.

    ОдговориИзбриши
  6. I ja osecam isto prema boraniji kao i ti... :) A primetila sam i ovaj Jelenin recept... :)

    ОдговориИзбриши
  7. i meni se dopao ovaj način pripreme mahuna kod jelene i zabilježila sam si da isprobam
    uštipci od krumpira su odlični pogotovo za iskoristiti ostatke kojih uvijek ima

    ОдговориИзбриши