уторак, 6. септембар 2011.

Kako su naše bake pravile Vanil Šećer

Predratna šetnja Novim Sadom
Jednostavne stvari su tu uvek oko nas ali mi ih ne vidimo...:)
Ponekad pomislim koliko su nam neke stvari jednostavne, koliko se ne trudimo da sami budemo kretaivni jer nam je sve dostupno tu iza ćoška.
Sestra moje bake, takodje moja baka je bila modistkinja-šnajderka-krojačica. Ne bih vam mogla opisati koliko je bila kreativna i mastovita u svojim dizajnerskim idejama. Ali joj je početak Drugog Svetskog rata  pokvario neke planove, a tu mislim na njenu samostalnu Reviju Pomodnih Šešira,( koju je nakon rata često nosila i "prikazivala", i nije obraćala pažnju na prozivke "drugarica i drugova" da je Gospođa u šeširu...:)  pa je na kraju svoj rad svela na mali salon kojim je "usrećivala" svoje mušterije.Ali bukvalno usrećivala, ah da je i danas takvih šnajderki  svi bi smo izgledali Po Meri.
Obzirom da se u šiće ne razumem i  da mi je igla "vruća"-tako to kaže moj muž...:) A i da se sav moj modni izbor odvija u malo Zara, malo Mango i Katrin, neću se udubljivati u štofove, metre i fele već ću vam reći da su moji recepti većim delom iz njene svesčice, tako da ona zasigurno treba da zauzme značajno mesto na ovom blogu...:)
A to su Sledeći Recepti:
!.Marcipan Rolat
2.Bela Pita
3.Princes Krofne
4.Torta od Ruma i Oraha
5.vanil Kifle
6.Trobojne štangle
7.Cigaret Kiflice


Domaći Vanil Šećer

A vanil šećer?
Potrebno je:
Kristal šećer
mahune vanile
staklena tegla
U staklenu teglu, ne potpuno, tj do vrha staviti kristal čećer.
Npr, tegla neka bude za šećer od 200g.
Mahune vanile nožem preseći na pola i potom opet na pola.
Ili ih jednostavno rukom iscepkajte-ali to je malo teži put...:)
Stavite mahune u teglu sa šećerom.
Zatvorite i dobro pomesajte.
I evola!
I za kraj odgovorite mi sa A,B,C.
a li pravite domaći vanil šećer?
A.Nisam valjda blesava kada ima da se kupi za 5 dinara kesica
b.Da ali čisto iz radoznalosti.
C.Da, jel volim da uštedim i uživam u stvarima koje napravim sama!

23 коментара:

  1. Moja mama je oduvijek nosila šešire, pa tako i na roditeljske sastanke. Veli da sam joj jednom rekla da na sastanak ne dolazi u šeširu - vjerojatno su me druga djeca zadirkivala ili su davala neugodne primjedbe. Ja se toga ne sjećam, ali i ja volim nositi šešire i nosim ih!
    A vanil šećer radim sama svoj, baš kao što si opisala, jer tako ujedno čuvam i mahune vanilije. Onaj kupovni nikada nije tako dobar!

    ОдговориИзбриши
  2. Prekrasna stara fotka! I zavidim ti na tekici s bakinim receptima. Moja je radila kolače bez recepata, tako da nisam dobila tekicu u nasljeđe.

    Što se odgovora tiče, recimo da bi bio pod c, ali više iz praktičnih razloga, jer iskoristim mahune bez sjemenki, a i šećer ima intenzivniji miris po vaniliji.

    ОдговориИзбриши
  3. Ia sam voo pod C.To sam ja nasledila od moje bake .da nsita ne bacam.Isto tako kad iskoristim stapic vanile ostatak ide u secer;))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, zaista vanil štap može da se iskoristi nekoliko puta. I ja to primenjujem dok ga skroz ne "iskoristim" za sve i svašta.

      Избриши
  4. Već godinama radim tako. A onda sam prošle godine počela praviti i svoj domaći ekstrakt vanilije.
    Lijepa sjećanja. Moja baka nije imala niti jedan zapisani recept. Sve je radila iz glave

    ОдговориИзбриши
  5. Bravo za Meri! Vrzmamo se po raznim stranim blogovima, a na kraju završimo sa starim dobrim receptima jer se neprevaziđeni. Baka teta je bila dama samo tako. Radilo se tada i više nego sada ali su žene obraćale mnogo više pažnje na svoj izgled, pre svega na urednost i čistoću. Kada je čovek pedantan, kada ima meru to sasvim drugačije izgleda.
    Vanil šećer moram priznati kupujem jer mi je nekako uvek falilo u budžetu da kupim šipku vanile one prave. Moraću da je definitivno stavim na spisak.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, bas sam nedavno razmišljala o tome, koliko mi danas žene malo vremena posvećujemo ne smao kuvanju nego i nezi sebe.

      Избриши
  6. Moja baka ima tekicu, a njeni recepti su prepisani u maminoj tekici tako da ako želim mogu uvijek doći do njih. Rijetko radim bakine recepte jer su to kolači koji su za moj ukus preteški i koje treba konzumirati u posebnim prilikama ;)
    Radim vanilin šećer jer volim miris vanilije...

    ОдговориИзбриши
  7. Prekrasan post:) Moja baka je bila nepismena žena, u ono vrijeme a rođena je 1904, malo je bilo pismenih žena. Pravila je najbolju orehnjaču koju sam ikada jela. Ali, zato je moja mama pravila najbolje kolače i jedan dio njenih recepata sam na vrijeme prepisala kao npr. hurmašice a njena bilježnica s receptima je nestala u vihoru rata:(
    Mahuna vanilije za mene je bila nedostupna dok ih nisam nedavno dobila od Miroslava i naravno da sam odmah napravila i vanilin šećer.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Snježo i ja sam svoje prve štapice takodje dobila od našeg dragog kolege Miroslava!

      Избриши
  8. divan post..kupujem vanilin secer,al bih mogla probati sad kad znam recept,hvala:))

    ОдговориИзбриши
  9. Baš sam uživala u postu a ovo je jedan od razloga što ću početi raditi sama vanilin šećer.

    ОдговориИзбриши
  10. Divna reč kao podsetnik na davna vremena. Uživala sam u tekstu ali i u tvojim djakonijama koje si divno fotkala.
    Odavno se mislim da radim ovakav vanil šećer, ali uvek mi je kao problem kupiti šipku vanile, čini mi se da ipak predstavlja izdatak... ali, trudiću se da kupim to jer volim ovaj način pripreme:)
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  11. Divan tekst i svako ima neku tetku kojoj se divi i koja mu puno znači...Moja još uvek pravi najbolje puslice, ja ih nikad nisam pravila, secka ručno najtanje rezance za supu i još puno toga...
    A vanilin šećer kupujem.

    ОдговориИзбриши
  12. Ja sam definitvno 'C'.
    Pretpostavljam da je to tvoja baka na slici - lijepo je imate takve stare fotke; mnogo se sazna iz njih!

    ОдговориИзбриши
  13. "C" kupovni nije ni sjena ožvanilin šećeru napravljenom doma

    ОдговориИзбриши
  14. Divan post... :)
    I moj odgovor bi bio pod C. Volim da stedim i ponosna sam na to da se u mojoj porodici nista ne baca.... :)

    ОдговориИзбриши
  15. pravim ali ne samo radi stednje nego jer mi je bolji od kupovnog. ja iz mahune ostruzem nozem i zrnje vanilije i dodam mahunama i seceru.

    ОдговориИзбриши
  16. Bravo Vera, divan post koji sam "u dahu" pročitala, a i podsjetila se na moju baku koja je također bila šnajderica, ali i vrsna kuharica. Za razliku od nje i meni je kao i tebi "igla vruća" :)
    Vanilin šećer ponekad kupim , a ponekad je kao pod C i takav mi se više sviđa.

    ОдговориИзбриши
  17. Ja sam jedina sretnica cija baka nije imala pojma o kuhanju niti je imala namjeru da nauci, ona je bila zena od karijere (zavrsila fax i bila autoritet u struci). Izgleda da se to ciklicno odvija, mene karijera ne zanima niti 0%, ali zato kuhanje, sivanje, heklanje, slikanje i sva sila rucnih radova jako;) (na uzas mojih roditelja)!

    ОдговориИзбриши
  18. I zaboravih da odgovorim, ne ne pravim jer koristim jako malo secera i citava tegla mi traje bukvalno po godinu dana, tako da...kupujem.

    ОдговориИзбриши
  19. jako lijepa priča, ja u posljednje vrijeme nešto pokušavam sašiti, ali sigurno da je to neka moja prolazna faza :) divim se onima koji sebi sami kreiraju odjeću
    ja redovito kupujem vanilin šećer i aromu, a stalno si obećavam da ću napraviti svoj, ali nikad da se sjetim dok ne trebam, no obećavam da ću skoro napraviti :)

    ОдговориИзбриши
  20. i ja ovako stavljam uvijek u šećer, zaista super ideja. Krasne fotkice i recepti

    ОдговориИзбриши