недеља, 31. јул 2011.

Rolat sa pekmezom

Možda bih trebala nazvati ovu roladu onako u originalu, kako je mi zovemo Rolat sa Pekmesom.I to sa baš naglašenim S.
Da ovaj rolat nije mačiji kašalj, ide u prilog da je recept i sam Rolat uvršten u specijalitete deserte Austrijske kuhinje.
Tajna je u mekom biskvitu i domaćoj marmeladi-pekmezu, od kajsija naravno.
Potrebno je za biskvit:
5 jaja 
2 jelovne kašike ulja ili rastopljenog putera
50 g kristal šećera
1 paketić vanil šećera
100g brašna
pola paketića praška za pecivo
Pekmeza od kajsija. 
Priprema:
Belanca odvojte od đumanaca.
Potom belanca sa malo soli ulupajte-izmiksujte u čvrst sneg.
Dodajte jedno po jedno +umance, šećer.
Miksajte.
Potom dodajte rastopljen margarin ili ulj.
Brašno i prašak za pecivo.
Veći pleh obložite pek papirom ili namastite.
Izlijte smesu.
Pecite na 200C.
Gotov biskvit izručite na vla+nu kuhinjsku krpu i urolajte.
Kada se biskvit ohladi, bogato ga premazati pekmezom od kajsija.
Ponovo zarolati i seći tanje kriške.
Od gore možete posuti prah šećerom.
Ovo je najjednostavnija verzija ove Rolade.
Danas se često dodaje u biskvit liker od kajsija, ili mrvice čokolade.

5 коментара:

  1. Kajsije jako volim u kolacima; Ponekad su brze i jednostavne stvari najbolje!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман31. јул 2011. 14:54

    Da ovo je brz mek i vrlo ukusan kolac:)

    ОдговориИзбриши
  3. obožavam, samo što već dugo nemam domaći pekez od kajsije pa nema ni ovog rolata, no sve u svemu odličan

    ОдговориИзбриши
  4. Ovaj rolat samo sa pekmezom od kajsija ima efekat.

    ОдговориИзбриши