петак, 10. јун 2011.

Slatko od Višanja Sok od višanja koji se ne kuva


Svideo mi se post u kojem je naša Lanica pisala o tome, da mi Srbi imamo jedan divan običaj, a vezan za slatko i vodu te dobrodošlicu gostima.
Meni se posebno dopada onaj deo našeg života a vezan za slatko, to je kada ustanem, pojedem jednu kašikicu slatkog, najčešće je to od belih trešanja, a onda mogu sve...:)
Takodje želim da napišem nešto i o pripremi zimnice, nekada su naše bake posebnu pažnju posvećivale pripremi zimnice, danas, zaposlenoj ženi je teško da ide u korak sa nekim našim starim običajima. Takodje se mnoge današnje žene +ale da priprema zimnice oduzima puno vremena, nažalost je tako.
Ali mislim da kuvanje slatkog, pekmeza ili sirupa- soka nije ni malo naporan ni komplikovan posao. Doduše jeste potrebno vreme, verovatno dobar proveren recept ali meni lično nikada nije spremanje zimnice prestavljalo teret.
Slatko od višanja sam pravila po Laninom-La Cuisine cretaiva, receptu.
Mislim da je odličan, i puno sam joj zahvalna i zbog šematskog prikaza celog procesa kuvanja....
Takodje , hvala joj na tome što me je podstakla da napravim nešto divno kao što je ovo slatko od višanja koje tako divno kisssi.
Ovo je jedan mali amblem, koji ovom prilikom hoću da poklonim Lanici.
Kako sam pravila slatko.
Vazno je da proporcija voća i šećera bude 1:1.
Znači 4kg višanja
4 kg šećera
Velika šerpa
drvena vrajača.
Recept original-by La Cuisine Creative
Višnje operemo. Ja ih berem sa peteljkama. Skinuti peteljke. Izvaditi koštice. To će sve da potraje...:)
Voće staviti u šerpu. I kao što je i Lana rekla, ova šerpa služi samo za kuvanje slatkog ...:)
Najbolje je ne napuniti je do vrha voćem, već imati samo jedan sloj.
Sipati kristal šećer i prekriti krpom,, te najbolje ostaviti preko noći da se sve lepo sažme.

Sutradan, posto se secer vec malo otopio a voce pustilo sok, staviti slatko da se kuva.
Možete dodati malo vode. tek-tek
Kad provri smanjiti temperaturu i kuvati oko 40-tak minuta na nekoj srednjoj temperaturi.
Mozda ce biti potrebno da se u toku kuvanja povremeno pojaca ili smanji temperatura ako primetimo da slabo ili suvise jako vri.
Slatko ne treba mesati tokom kuvanja, dovoljno je samo povremeno protresti serpu.;)

Penicu koja će se pojaviti tokom kuvanja skinuti kašikom.
Kada je slatko gotovo, znaćete kada bude tečno i gusto kao med.
Staviti ga u tegle .
Zatvoriti.
Čuvati ga na tamnom mestu.

Sok -Sirup od Višanja koji se ne kuva...hm...
Ovo je još jedna recept koji me je jako zainteresovao baš zbog toga što se ne kuva. Pravila sam sirupe od voća ali su se oni pravili na način termičke obrade. Što je naravno omogućavalo sirupu da duže bude dobar odnosno da se ne pokvari u brzom roku.
Ovaj sirup se ne kuva i najbolje je ovakav sok odmah popiti. Takodje ako ga napravite u bas velikoj količini najbolje je da ga čuvate u frizideru ili zamrzivaču.
POtrebno je:
3 kg višanja
3 lit vode
prema izmerenoj količini soka šećera
40 g limuntusa
Priprema: Višnje oprati i očistiti od koštica. Izgnječiti ih. Dodati limuntus i vodu. umesto limuntusa možete staviti i limun, tako je možda najbolje.
Sve pomešati i odtaviti u hladnjaku 24 sata.
Drugi dan sve procediti.

Na svaku litru soka dodati 1 kg šećera.
Sve mešati varjačom, najbolje drvenom dok se šećer ne otopi.
Sipati u flaše.

16 коментара:

  1. Slatko od višanja izgleda odlično. Sad mi je još više žao što sam od trešanja napravila džem, a ne slatko.

    Imam jedno pitanje vezano za sok. Ako sam dobro shvatila, kad se drugi dan procijedi sok od zgnječenog voća, vode i limuna, prema količini soka se dodaje šećer.

    ОдговориИзбриши
  2. Mmmmmmmmmmm divno divno, a kod nas nema visanja:(

    ОдговориИзбриши
  3. Našla bih si ja vremena za napraviti i slatko i džem i sve ostalo ali... ovi moji neće to da jedu. Pogotovo mm koji od svih marmelada na svijetu jede samo marmeladu od šipka (šipurka, divlje ruže) i to mu nije lako ugoditi. Najviše voli Podravkinu pa kada mu je najbolja nek si je kupuje i jede:)
    A tebi svaka čast na uratku a posebno na amblemu za dragu Lanu!

    ОдговориИзбриши
  4. Ja sam pravila pekmez i sok od višanja,ali pekmez je pravljen na "moderan" način,sa Džemfixom,samo kuhanje traje 5 minuta,a super ispadne,a za sok imam isti recept kao i ti,samo bez vode:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Draga moja, hvala puno na poverenju i sto si se upustila u ovaj "slatki" poduhvat, mogu ti reci da je slatko odlicno uspelo, koliko mogu da ocenim prema slikama, i sigurno cete uzivati u ovim crvenim bobicama...kod nas jos nema visanja, tek su stigle prve tresnje, izgleda da voce malo kasni ove godine zbog stalnih kisa.
    Sok mi se isto svidja, nisam jos pravila od visanja vec samo od jagoda, i bas cu isprobati po ovom receptu cim stignu kod nas...puno te pozdravljam i zahvaljujem na originalnom amblemu!;)))

    ОдговориИзбриши
  6. Lanin recept za slatko odličan i ovo tvoje slatko djeluje zarazno. Jako me privlči ovaj sok, obavezno ću ga napravit, samo nije mi baš jasno koliko ide tog limuntusa, 40 g na cijelu količinu ili po kili?

    ОдговориИзбриши
  7. Eeee, zbog ovakvih lepih stvari koje su nam bake u amanet ostavile - ja žalim što nemam smederevac, pa da fino potpalim vatricu, stavim dve velike šerpe i krenem da kuvam slatko, kao moja baba, neka... A, kad naiđe zimnica, tek tad po sto puta ponovim ovo:) Svidja mi se slatko i rekla bih da ti je odlično uspelo... Ovaj sokić mi je nov, pa te pitam isto što i Dunja. Hvala na odgovoru? Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман11. јун 2011. 18:50

    Pravim zimnicu evo pun mi je spajz(leto proslo).Jedino da postanem kriminalac da nekako prosvercujem drvo visnje na Novi Zeland..od sveg voca i egzotike bas visnju(omiljeno voce mog dragog) da nemaju:(((

    ОдговориИзбриши
  9. Draga Vera ,i ja se ovih dana borim sa visnjama.Pravim koace,torte ,pite i pravila sam sok,slicno kao ti.Ja ne dodajem toliko secera samo.Mogla bih i slatko da napravim,bas ti divno izgleda!!!

    ОдговориИзбриши
  10. jako si me sada zainteresirala da napravim barem malo slatkoga od višanja, a sok ću sigurno praviti. Odlično mi je oboje, a višnje toliko volim da ih na svaki način nastojim što više pospremiti i imati i izvan sezone.

    ОдговориИзбриши
  11. kod mene još nisu višnje, ali eto biti će za koji dan i onda ja nastupam :)
    recept za sirup koji ja spremam sam pisala prošle godine, ja ga kratko prokuham, međutim čovjek koji mi je dao recept kaže da nije potrebno i bez toga da sirup dugo stoji, on napravi veliku količinu, ulije u bačvu i kaže ima cijele godine, ja sam radila malu količinu i nije se stiglo pokvariti ;)
    što se tiče ostale zimnice, ja ako u sezoni ne stignem da napravim, stavim voće u zamrzivač i dok bude vremena ja to lijepo na vatru i ko da sam spremala dok je bilo svježe, a i lakše mi je skladištiti jer nemam baš previše mjesta za staklenke

    ОдговориИзбриши
  12. Ako je neko trenutno tu, htela bih da pitam da li znate, da li se dzem, pekmez, ili slatko od visanja, dok je vruce stavlja u tegle, ili cekam da se ohladi? :) Prvi put pravim, i to sam sve radila napamet. Tj ostao mi je gustis od soka sto sam pravila, i njega sam skuvala sa jos dodatog secera...Inace sam stavila mnogo manje secera, nego po svim receptima sto sam pronasla, i u sok, i u dzem, mada u njega malo vise. Ne znam zasto kazu da mora tako puno secera u razmeri 1:1 sa vodom, ili kilazom visanja...ja sam htela da ne bude tako slatko jako.
    Sad mi je dzem kuvan, treba jos samo da se spakuje. Hvala na odgovoru, unapred...

    Ivana

    ОдговориИзбриши
  13. Neznam da li kasnim sa odgovorom, ja Ivana dzem sipam odmah u flaše, a potom stavljam flaše u korpui prekrijem ih nekim ćebencetom.Promera 1:1 je najčešća kada se kuva slatko od voća, znači koliko voća toliko šećera, za dzem ja koristim promer 1:3 znači na 3kg voća 1kg šećera!

    ОдговориИзбриши
  14. Sve sa višnjama apsolutno obožavam i one su uvijek moj prvi izbor. Ovo tvoje slatko tako zamamno izgleda, boja mu baš zavodljiva, kako bi mi prijalo na kriški tosta sada uz kavu :) Zamijetila sam Lanin recept i prekrasan je, ali na kraju igrom slučaja ipak nisam pravila slatko od svojih višanja već pekmez. Nešto višanja imam sačuvano u škrinji,za štrudlicu i kolače.
    Meni je taj stari običaj dočekivanja gostiju i čašćenja ovakvim domaćim rukotvorinama prekrasan i bila bi prava šteta da izumre! Jako mi je lijepo i kad se ide nekome u goste pa se donese neki ovakav domaći proizvod. Samo, to treba znati cijeniti!

    ОдговориИзбриши
  15. Odličan recept, evo možete vidjeti recept za sok od višanja i ovdje http://biljeizdravzivot.blogspot.com/2012/01/sok-od-visanja.html

    ОдговориИзбриши