четвртак, 2. јун 2011.

Muškacone

Nedavno me je jedna moja prijateljica, inače fantastična kuvarica i blogerica pitala, kada ću napraviti Muškacone?!
Ovog puta vam neću pisati o tome kako smo ih mi uvek pravili, jer iskreno nismo ih pravili, ili se ja nesećam...:)

Pa eto povoda više da ih i isprobamo!

Prvo sam se dobro raspitala da li neko od mojih prijateljica i poznanica ima recept za ovaj starinski sitni kolač i mogu vam reći da su ga uglavnom svi imali ali ga "Godinama nisu pravili".
Takodje sam došla i do saznanja, barem u mom slučaju da postoje dve vrste recepta za muškacone, prvi je samo sa belancima, znači umuti se čvrsta pena od belanaca i šećera, nekako slično kao i za puslice ili udovičke poljupce, potom se doda mleveni lešnici ili orasi.
Vade se kašikom i suše u plehu, s tim da je obavezno od gore staviti jedan lešnik ili orah.
I drugi recept, za koji sam se ja odlučila a za koji vam je potrebno:
125 gr pečenihmlevenih oraha ili mlevenih lešnika
125gr prah-šećera
1 celo jaje+ 1belance
2 kašike ruma

prezle-krušne mrvice

sitniji pečeni lešnici ili orasi za ukras od gore.
Priprema:
Prvo ispecite orahe ili lešnike,potom ih sameljite.
Dodajte šećer i jaja, mešajte varjačom ili mesite rukama, dodajte prezle onoliko koliko je potrebno da testo bude homogeno, tačnije da se ne lepi za ruke.
Pravite loptice veličine oraha.
Od gore ukrasite lešnikom.
Pečenje:
Tačnije sušenje na 180C, oko10 tak minuta.
Da ostanu svetle, ne da potamne, jer će u protivnom biti tvrde!

9 коментара:

  1. Ovo nisam nikada radila i čini mi se odlično, pa bilježim. Mora da se jednostavno tope u ustima.

    ОдговориИзбриши
  2. Prvi put čujem za taj naziv. Kolačići izgledaju fino.

    ОдговориИзбриши
  3. Meni se ovakvi kolačići jako sviđaju ! I po sastojcima i po izgledu, divni su mi tvoji muškaconi, mame na isprobavanje !

    ОдговориИзбриши
  4. Krasan starinski kolačić. Imam taj sličan recept u bakinoj knjizi, i pokraj naslova piše - odlično. I ja kažem odlično, klasik, super za gricnuti.

    ОдговориИзбриши
  5. Izgledaju predivno!!! Sad bih rado gricnula jedan...ili dva :)

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala za recept-Meni je od moje bake ostala modlica u obliku mašnice-testom se punio kalupčić umočen u prezle.napuni se testom kao za šapice,odmah se istrese na namazan i pobrašnan pleh i kada se pleh napuni muškacone se suše.Ukus kao orasnice.
    Svojevremeno Vam se obraćala gos Spomena iz Nemačke za recept za muškacone-izgubila sam njenu mail adresu.(pre oko godinu dana)Molim za pomoć!

    ОдговориИзбриши