петак, 27. мај 2011.

Fougasse

Baš sam se obradovala kada je ovaj mesec u foodbloger igricama, u okviru FBIRukavica, izglasan Mirjanin blog Cooking By Ruza.
Mirjanine recepte sam isprobala,zaista mnogo njih, ali neke nisam objavljivala, ili nisam slikala...:)
One koje sam fotkala, kada ugrabim vremena ću pronaći, i objaviti.
Za ovo pecivo sam se zainetresovala čim sam na internetu videla fotku i recept, a onda pretražujući Mirjanin blog našla sam i njenu verziju.
Šta je Fougase?
Osim što vrlo neobično izgleda, i što je vrlo ukusan, fougasse potiče iz Francuske. Za Francusku je ona kao što je za Italiju Focaccia, ili za Vojvodinu Lepinja.


Radi se sa različitim začinima, uglavnom je to beli luk, ali ovakvo pecivo ostavlja mogućnost hiljadu kombinacija.
Videla sasm u raznim receptima da se posebno vodi računa o specifičnom obliku, kao i o debljini, te bi ovako laički zaključila da je Fougasse, najvernija ako je testo tanje, a oblici mogu biti razni, listasti, rupičasti, pa i u slatkoj verziji...hm...
Za ovu pogaču je potrebno:
original
450gr brasna
1 kesica suvog kvasca

375ml mlake vode+po potrebi dodati još
50gr crnih maslina-iseckati na sitno
1 kašikicu soli +secer

2 kašike maslinovog ulja

ruzmarin svež ili suv
Priprema:
Sve sastojke staviti u dublji sud i zamesiti testo.
Pokriti posudu, te ostaviti na toplo da se volumen testa poveća
Potom istresti testo na radnu površinu.
Podeliti ga na četiri dela.
Premesiti ,oblikovati kao za lepinjice.
Razvaljati u oblik lista,pa zarezati oštrim nožem-tačnije malo ukrasiti.
Premazati maslinovim ulje i posuti ruzmarinom, i krupnom morskom solju.
Staviti u pleh koji ste obložili pek papirom i peći.
Na 250C oko 20 min.

16 коментара:

  1. Obožavam Fugase, čak i fiše od fokača. Pravim jako slično samo što moje testo fermentira 36 u frižideru. Evo trenutno imam 3 lista u zamrzivaču koji čekaju goste.

    ОдговориИзбриши
  2. Vrlo mi je zanimljivo! A slika je tako realna, miriše dovde:)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман28. мај 2011. 08:49

    Famozno izgleda!
    Ugodan vikend:)

    ОдговориИзбриши
  4. Što reći nego francuska kuhinja mmmmmmm......

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман28. мај 2011. 16:04

    E paja priznajem ovo nisam pravila ..pa cu probati.Vidim dosta se hvali:)Odlicno izgleda

    ОдговориИзбриши
  6. nije losa,ja je volim ipak je malo drugacija i od foccacije i od lepinje...Vera ti si vjesta kuharica,tako da nema sumnje u tvoju izradu,oblik mi se bas dopada !!!;0

    ОдговориИзбриши
  7. Nikad nisam probala, a moram obavezno, jer ovo izgleda odlicno!

    ОдговориИзбриши
  8. Bas bi mi prijala:)))) Ukusno i jako lepo oblik ima...

    ОдговориИзбриши
  9. Ovo izgleda divno a mogu misliti kakav tek okus ima.

    ОдговориИзбриши
  10. Odlično pecivo i jako mi se sviđa kako si ga napravila, super je oblik, prekrasno izgleda !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divno Ti izgleda, jos da je i ukus po izgledu, bice fantasticno. Moracu da ga probam vec sutra.
      Hvala na lepom receptu.

      Избриши