уторак, 31. мај 2011.

Domaće Lepinje

Svi volimo domaće lepinje.
Objavila sam ih ne malo posle fotkanja na mojoj Facebook strani, i odmah dobila od jedne moje drage prijateljice divan komentar.
Da fale samo ćevapi i luk.
Kod nas u Vojvodini lepinju najčešće jedemo praznu, onako vruću, presečenu i tanko namazanu svinjskom mašću te posutom alevom paprikom.
Takodje je odlična varijanta i sa svežom, malko prosušenom kobasicom.
Elem za pripremu ovih finih, kao iz pekare, one seoske starinske , lepinja vam je potrebno.

600g glatkog brašnapola kocke kvasca

kašika šećera
2 kašikice soli
malo masti ,kašika u vrh, dve...
240 ml toplog mleka
140ml tople vode

U veći sud staviti brašno.
U sredini napraviti "rupu".
Dodati kvasac koji ste prethodno razmutili sa malo mlakog mleka i šećera.
Dodati so, mast, mleko i vodu.
Zamesiti testo.
Ostaviti na toplom oko 1h.
Potom testo premesiti i podeliti na 6 loptica.
Svaku razviti ne previše tanko oklagijom-foto1.
Potom oštrim nožem zarezati, kao na fotografiji2.

Lepinje slagati na pek papir.


Preemazati lepinje- najbolje rukama i uljem,možete i četkicom.
Pustiti ih još nekih 15-ak minuta na toplom.
Peći u zagrejanoj rerni na 180°C 10 minuta, a nakon toga pojačajte temperaturu na 220°C još 10 minuta.

Kada porumene izvadite ih.
Ja ih od gore pospem i krupnom solju.
Kada smo već kod omiljenog-kako čijeg jela, leba masti i paprike...Moram a da se zapitam, koliko zdravo su jeli nači "stari"?
Svinjska mast je proizvod koji se dobija od masnog tkiva svinja. Koristi se i kao mast za kuvanje ili namaz (poput maslaca), ali je njegova upotreba u posljednje vreme u opadanju zbog visoke rizika po zdravlje jer sadrzi štetne zasićene masne kiseline.

Organizam je teže otapa i probavlja.
Hleba masti i paprike
"Kako malo treba da se čovek seti nekih, dana iz detinjstva, koja su hteli mi to priznati ili ne, bili lepi i bezbrižni, bez puno luksuza kako u svemu, tako i u hrani.Trčali smo sa kriškom hleba u ruci, igrali se, i sećate se kad vam sličajno namazana kriška padne iz ruku, kao po nekom pravilu padala bi na namazani deo.Nismo je bacali, oduvali bi prašinu sa nje i nastavili jesti.Nekad je to tako bilo.Možda bi se i danas neko od mališana obradovao ovakvom namazu.Pa mame priuštite bar nekad to svome mališanu"
Ja sam mojim mališanima i ovo pripremala, ali da budem krajjnje iskrena, nisu se bas proslavili ...u stvari niko nije hteo da je pojede....:"ukusnu šniticu"...:)
Moram primetiti da je mast nepravedno proterana iz naših kuhinja, a tu pre svega mislim na moju vojvodjansku.

Ja lično vrlo retko pečem bilo šta na masti, doduše neka jela kao sto su npr. salate ni ne možete posuti mašću, jel da?
Sećam se da je moja baka uvek i isključivo koristila mast, čak je i pekla palačinke na masti, i one su bile bas fino "masne" i caklene....:)
Jela sam ih, ali lično više volim da pečem palačinke na ulju, i to je stvar ukusa a ne mog pretvaranja.....
Mast najčešće koristim za one stare recepte za kolače i bez dvoumljenja mogu zaključiti da zaista ti stari kolači ne bi bili u većini slučajeva TAAAKOOO prhki, meki, vazdušasti...itd da nisu pravljeni sa mašću, i mislim da nisam jedina koja je to zaključila.


Odgovorite na pitanje u anketi!

27 коментара:

  1. Анониман2. јун 2011. 03:59

    Slažem se sa komentarom tvoje prijateljice!:) Ja bih uz ćevape i luk dodala još i čašu dobog piva:)
    Odličan recept kojeg je dobro imati.

    Lijep pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  2. Vera, hvala ti na receptu, nikad mi nije pošlo za rukom da umesim ovakve lepinjice. Sada ne mogu da omanem!

    Glasala sam i ja za poslednju opciju, sve isto koristim kao ti: ulje i puter u kuhinji, mast samo kad mesim određene kolače. I ulje sam u velikom broju slučajeva zamenila maslinovim uljem, naravno, palačinke još uvek pržim na suncokretovom.

    ОдговориИзбриши
  3. Bas si ih dobro napravila :) Kako mast ne koristim za jelo, sem za kolace, ja bih je jela onako samu :)

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan receot a o masti: Ona me je odhranila. I sada se rado sjetim kruha, masti i paprike ali ja sam jela i sa šećerom:) Još bih po šećeru nakapala vode da mi ne spada s masti. Moj stariji sin je isto tako naučio jesti kruha i masti, ja sam insistirala na tome isključivo zbog njegovog bronhitisa odnosno astme. Često sam razmišljala o našoj ishrani prije i sada i ja sam zaključila da smo bili zdraviji bez obzira što smo jeli mast. Jesam li u pravu, ne znam, samo znam da sam prvi put krv vadila kada sam bila trudna:)

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман2. јун 2011. 05:52

    ha-ha-ha, Snjezo,nasmijala si me. Kao Antuntun si, secera na mast:))). jedna moja stara prijateljica je jela pekmezom hleba i gore stavi kisele krastavce:)))))).
    Sto se tice 'leba masti, kako mi to u mom dijelu Slavonije zovemo, ja to i dan danas obozavam jesti. Zivim u UK, pa je malo teze naci dobru mast. Im a za kupiti u mesarama. Moja lokalni mesar vec zna, pa kad udjem unutra on vec hvata mast:)))))))
    Pozdrav. Snjezo,nisam mislionista lose:)
    Dragan

    ОдговориИзбриши
  6. Uh, gotovo da fino mirise preko ekrana, svidja mi se receptic...sto se tice masti, koristim je samo ponekad u kolacima ili pecivu, cini mi se da testo onda bude nekako prhkije i mekse, za kuvanje koristim najcesce suncokretovo i nesto redje maslinovo ulje.;))

    ОдговориИзбриши
  7. Imaš pravo, fale samo čevapi i luk! Divne su ove lepinje, moram ih probati napraviti. što se masti tiče, nije ona toliko štetna, dapače (margarin je štetnik bez premca, ne mast), ali ja je jednostavno ne podnosim. I ja sam, kao mala, vidjela da svi slasno jedu kruh, mast i luk/šećer/papriku, pa sam htjela i ja. Griz, a nakon toga unezvjereno traganje gdje da taj griz ispljunem. jednostavno, mast mi smrdi. Kao i loj.

    ОдговориИзбриши
  8. Oduševila si me ovim receptom. Obožavam lepinje, a sada ću ih moći i sama napraviti. Mislim da ću i ja priložiti čevape i kapulu uz lepinju.

    ОдговориИзбриши
  9. Ja bih uz ove lepinjice kajmak, pa udri;)
    Baš mi fale dobri recepti za lepinje, uz ovaj tvoj nadam se da ću redovnije pripremati lepinje;)))

    ОдговориИзбриши
  10. Divne su ti lepinje! Što se tiče masti, ja je dosta koristim u pripremi hrane. Ulje koristim za salate i kad mast baš ne može, ali u principu stavljam je gde god mogu. Hleb i mast sa alevom paprikom jedu i moja deca bez problema. Samo ih treba na vreme navići ;) a moj suprug odozgo doda i malo crnog luka. I da ne zaboravim, lepinju bih rado sa sirom ili kajmakom :)

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман2. јун 2011. 10:46

    Moje drustvo i ja redevno leti za dorucak na Tamisu spremamo banatski hamburger a to vam je hleb jos kad je vruc mast i paprika! Odlicno je!!!

    ОдговориИзбриши
  12. Draga Vera, tvoje lepinjice su mi jako fine, a posebno mi se svidila anketa na početku recepta. Vjerujem da su svi starinski recepti zapečačeni s malo masti, čak je i moja baka još koristi, ali ja nisam nikada bila ljubitelj iste i koliko mogu pokušavam je ispustiti.

    ОдговориИзбриши
  13. prekrasne su ti lepinjice. Nema do domaćih!

    ОдговориИзбриши
  14. Ja mast korisitm kad god mogu. Krompir nikada nemoze imati tako lep ukus kao kada se spremi na masti. Prhki kolaci, vanilice i mnogi drugi budu savrseni kada se umesto margarina i putera koristi mast. A sto se ove tvoje lepinje tice ja joj ne bih kvarila ukus ni sa cim vec bi je grickala samu :)

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман2. јун 2011. 13:42

    Dakle recept za lepinje je nedostajao.Sad je tu.Hvala.Mast ne koristim cisto zbog toga sto ovde osim guscije masti(koju koristim) ne mogu nista pronaci.Sve mi je nekako prehemijski..

    ОдговориИзбриши
  16. Odogovorila sam na pitanje. Kod mene se koristi maslac i ulje, te maslinovo ulje. Mast nemam kod sebe i ne koristim je. Uostalom, jako malo pržim meso.Palačinke i ostale pržene stvari na ulju rijetko radim. Osobno ih ne volim, a moji ih nisu počeli tražiti (još) :)

    ОдговориИзбриши
  17. Pa u pravilu lepinje kod nas idu sa čevapima i lukom, međutim ne bježim ni od ove tvoje verzije masti i paprike. Kod mene tj.bake se kao namaz češće koristila kosana mast na kruhu i ja sam je skroz koristila umjesto maslaca, najdraža verzija mi je krumpir pećen u ljuski sa kosanom masti :)
    Moja baka još dan danas sve koristi sa masti, ćak i salatu, samo što se takva salata mora odmah pojesti budući da je prelivena sa toplom mašću uvene...
    Smatram da mast nije štetna u normalnim količinama, problem današnjice je u tome da svega ima i ljudi si ne znaju mjeru i svega jedu previše, zato je štetno. Treba sve koristiti u umjerenoj količini.

    ОдговориИзбриши
  18. Divna lepinja, baš kako ti je prijateljica rekla samo fale čevapi i luk. A ja bi je mogla i sa malo pršuta i sira :)
    A kruha i masti ? E toga se i ja sjećam iz djetinjstva kada bi nam baka namazala masti i pošećerila a meni i sestri je to bilo nešto neuobičajeno i jako fino. Znači i ja kao i Snježa poznajem tu slatku varijantu. Sada je već toliko godina nisam jela da nisam sigurna da li bi mi se više i sviđala, morati ću je opet probati.

    ОдговориИзбриши
  19. Ellerinize sağlık,çok güzel görünüyor.Sevgiletrrrr..

    ОдговориИзбриши
  20. Vera,
    all your baking looks very beautiful and delicious. Bravo!
    Great recipes and photos.
    Greetings and hugs, Diana

    ОдговориИзбриши
  21. Savršeno izgleda, ovo moram čim prije isprobati.:)

    ОдговориИзбриши
  22. Анониман7. јул 2011. 04:33

    ,,,domaci crni lebac ,masti,crni lukac na sitne kockice,so i ljuta aleva paprika...

    ОдговориИзбриши
  23. Lepinje odlicne. Imam jos neki receptic za prave lepinje/somune, ali je ovaj jednostavniji. Pitanje. Da li bih mogla da pravim mal, male pogacice/kajzerice od ovog tijesta. Treba mi da spremim djeci za put, a htjela bih nesto sto moze da prenoci i da bude ukusno. Nadam se da moze. Razvukla bih tijesto i modlicom sjekla kruzice. Hm, a vrijeme pecenja?
    Hvala

    ОдговориИзбриши
  24. Super recept, ja bih dodala možda malo kukuruznog brašna. A kruha, masti i paprike nisam dugo jela, zadnji put kad sam još bila dijete :)
    pizzeria osijek

    ОдговориИзбриши
  25. Mast je zdravija od ulja, eto da se ne jedite kada je klopate :) Definitivno zasićene masne kiseline su neophodne organizmu ali ujutro da bi napravio onaj dobar, zaštitni holesterol, pozmat kao HDL. Zato slobodno jedite masti i leba ali za doručak :)
    Hvala na ovim divnim receptima

    ОдговориИзбриши
  26. upravo sam ih zamesila. a masti ima, pa,,,,,,,

    ОдговориИзбриши