четвртак, 5. мај 2011.

Ciganska Pogača

Ovaj recept sam dobila sasvim slučajno, tokom jednog razgovora sa mojom divnom Begečankom Nadom Kaludjerski, kako to obično i biva kada su sjajni recepti u pitanju.

Sigurno se pitate zašto ovaj naziv "Ciganska", i sigurno su vam pred očima slike roma, ali i nije to bas tako kako vam se čini...:)

Naime, naziv Ciganska, je samo sinonim za pogaču koja se još po svojim sastojcima može slobodno nazvati i Siromaškom pogačom.

Ja doduše verujem da je njen "izvor" baš iz Romske kuhinje, jer pretpostavljam po sastojcima da je nastala tako, što je jedna baka "smislila" na brzinu i ispekla ovu pogaču svom malom gladnom unuku-baš fantaziram.

Naime, priča ide ovako, u neko ranije vreme u srednjim slojevima debele, bogate pogače su se mesile za praznike, tada su se posebno ukrašavale i pravile se od najfinijeg brašna. Za svaki dan i za momente, kda je trebalo "na brzaka" pripremiti pogaču za jelo, naši stari su pripremali ovakve pogače.

Najbolje je ispeći je na starinskom šporetu na drva, tada će od gore biti i fino krckava.

Specifična je, nema kvasca, vrlo je tanka, za razliku od bogatih debelih pogača, peče se na prevrnutoj tepsiji, posna je, a može biti i mrsna, i vrlo je ukusna.

Najvažnije je dobro je "rastegnuti, do debljine da ne bude ni jako tanka ni debela, pa ajd sad...ti pogodi...:)

Šta je potrebno:

pola litre vode

dve kašike jelovne ulja ili kašika masti (ako će te praviti mrsnu verziju)

brašno

so

tepsija

Brašno prosejte, dodajte vodu, ulje ili mast, so i zamesite testo.

Na ovu količinu vode ide oko 1kg brašna, tačnije 800g.

Testo treba da bude malkice mekše nego u onoj varijanti kada mesite testo za razvlačenje kora.

Umešeno testo ostavite da miruje.

Potom tepsiju okrenite "natraške" pospite brašno.

Testo razvucite rukama u pogaču, debljine 1-2cm.

Premazite je uljem, ili mašću i doobro posolite.

Pecite na 200C dok ne porumeni.

Slobodno možete staviti na okrenutu tepsiju pek papir umesto brašna, i tako peći.

Prijatno!!!!

15 коментара:

  1. svidja mi se jako, ali zasto se pece na prevrnutoj tepsiji, a ne moze recimo u protvanu?

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam ovakvu pogaču, ali bez ulja, pravila na Veliki petak kada smo postili na vodi. Moja mama je pravi sa praškom za pecivo, i sećam se da je jako često pravila kad sam bila mala. Pogača je u stvari ovaj recept, a ono gde idu ajja i dodaci to je kolač. Najbolje se jede sa Sjeničkim ili Zlatiborskim sirom. Doduše najbitniji je kvalitet brašna jer je brašno glavni sastojak. Veika je razlika kad se napravi sa pravim brašnom, a ne kupovnim. Stare dobre stvari.

    ОдговориИзбриши
  3. Volim ovakve pogače i uopće ne sumnjam da je jako ukusna. I mene zanima kao i Lusitaniu zašto mora biti na prevrnutoj tepsiji?

    ОдговориИзбриши
  4. Divna je!!!Ne stavis ni malo sode bikarbone ili praska za pecivo?Ja na ovaj nacin pravim testo za valjuske.Kao mala volela sam da mi baka ispece na ploci od smederevca kao male pogacice od ovog testa,ali nije nikada pekla u rernu.Treba probati!!Pozz

    ОдговориИзбриши
  5. Savrseno, obozavam pogace i ovaj recept spremam na sigurno:)

    ОдговориИзбриши
  6. Bas lepa pogaca, bez ulja i masti nebi bila mekana...Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala vam drage moje, bas zato što se izvorno peče na Smederevcu ili na plna ploči, treba da se okrene tepsija, da bi se donekle dobio taj krckavi i sličan efekat pečenja na staromodan način...:)

    ОдговориИзбриши
  8. Moja baka je ovakve pogače pekla kad sam bila dete:)super je:))

    ОдговориИзбриши
  9. Super pogača, uh, baš mi se jako sviđa , odlično Vera !

    ОдговориИзбриши
  10. Nada Kaludjerski???
    Pa ne mogu da verujem. To je mama moje skolske koju nisam ni videla ni cula 20 godina!!!

    ОдговориИзбриши