субота, 26. март 2011.

Punč Torta

Ova torta je prava zimska torta. Iako je sada već početak proleća, verujem da će vam ovaj recept koristiti, u slučaju ako nam dodju hladni dani.
Za početak, malo o punču. Sta je punč?Kako je nastao?
"Početkom 17. veka britanski pomorci i kolonisti putovali su kroz Indiju i naišli na dotad nepoznati napitak punč (eng. panch, punch). Reč punč potiče od hinduističke reči paantsch koja znači pet, a odnosi se na pet sastojaka od kojih se piće priprema – voda, limeta, šećer, začini i arak (istočnjačko alkoholno piće). S vremenom su arak zamijenili rum i konjak.

Punč je postao popularan u zapadnoj Indiji u isto vreme kada su ga i Britanci otkrili. Smatra se da punč izvorno potiče s Jamajke i mešavina je kiselog (sok od limete), slatkog (grenadina), jakog (rum) i slabog (sok od naranče).

Danas je punč piće koje se može pripremiti toplo ili hladno. Sastavljeno je od vina ili kojeg drugog alkoholnog pića uz dodatak vruće vode, mleka ili čaja, šećera, limuna i različitih začina. Od alkoholnih pića najčešće se upotrebljava rum, a od voća limeta.

Rum-punč možda ćete sresti i pod nazivom grog."







Za ovu tortu je potrebno:

6 jaja
200g šećera
1 vanil šećer
200g brašna
1dcl mleka
1 vanil šećer
200g brašna.
Od ovih sastojaka napraviti dve okrugle, tačnije ispeći dve kore.
Ili mišete ispeći jednu, koju će te kasnije preseći na pola.
Priprema kore:
Umutiti zumanca sa mikserom,dodati šećer.
Potom Ulupati čvrst sne od belanaca.
Dodati šumnca.
Zatim vanil šećer, brašno i mleko.
Peći na 180C.
Fil:
! kora-pečena
Ili presečena.
1dcl soka od limuna
1dcl soka od narandze
1 korica limuna-izrendana
1 korica narandze-izrendana
100g šećera
10-tak kašika ruma
vanil šećer
oko 200g pekmeza od kajsije

Pečenu koru isitnite. Dodajte sokove od agruma,korice, pekmez, mozete dodati i malo mlevenih oraha ili badema.
Napravite smesu,koju će te staviti preko kore.
Ostavite tortu n ahladno da se stegne.
Preliv:
Prah šećer
voda
crvena boja.
U stro vreme kada su se pravili ovakvi kolači, imesto crvene boje nase bake su koristile kasiku crnog vina,tek da znate ako vam nekada treba crvena a nije vam pri ruci.
I na kraju ako se odlučite da probate punč.
Evo recepta:


Punč

(za 6-8 osoba)


1 1/2 litar ruskog čaja
1/2 ruma
sok jednog limuna
sok 3-4 pomorandže
500 grama šećer, rum


U lonac stavite šećer, sok od pomorandže i limuna i rum. Ostavite da malo odstoji na toplom mestu. Skuvajte neki čaj pa vruć čaj procedite i dodajte u lonac. Poslužite odmah, u čašama za punč. Posebno servirajte rum koji će svakot sam, prema ukusu, dodati u punč.

10 коментара:

  1. Ma savrseno, sjecam se da sam kao dijete jela rum (slicno punch-u) kuglice i rum kocke (isto sa rzom glazurom kao tvoja torta. Izgleda bas socno i mocno!

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Vera, godinama tražim recept za punch tortu koja liči na ove kocke

    http://www.wienerpunschkrapfen.com/en

    Jela sam ih u Beču kupovne i od tada ih sanjam.
    Recepte sam sve moguće skupila i ovaj tvoj ima većinu sastojaka koji tu idu, sem čokolade pa je fil onako crn.

    Bravo! Ja pokušavam da rekreiram kocke, ako uspem izdajem.

    Koliki je promer pleha 25 ili manji?

    ОдговориИзбриши
  3. Mmm, jako privlačno i fino izgleda Verice!

    ОдговориИзбриши
  4. Moja mama ovo pravi i zove je rum torta. Ali mislim da punč ima više smisla pošto je rum torta iz poslastičarnice nešto malo drugačije.

    ОдговориИзбриши
  5. Jako zanimljiva priča o punču i prekrasan recept. Cijeli post je zaokružen i prekrasnim fotkama, baš mi se sve jako sviđa. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Vera,
    Spring and color,
    great photo and great recipe!
    Greetings and smile, Diana

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala svima,Jeco robala sam te original kocke,malo je reći da su savrsene!Da u filu ima čokolade i ko zna čega još.....

    ОдговориИзбриши