уторак, 22. март 2011.

Mafini sa Prosom i Viršlama




Slani mafini,u kombinaciji sa virslama,koje sam isekla na tanje koturove.

Proso sam prvi put sada koristila i pripremila sam ga na taj način što sam prvo 100g prosa dan ranije potopila u vodu i ostavila da prenoći...:)


Utisak?

Nisam baš pala u nesvest,jer nisam bas neki ljubitelj zitarica,ali mafini su ukusni,pomalo neobične kombinacije,pa sto da ne.

Možda niste znali da 100g prosa ima 327 kalorija., sto bii se reklo znatno..:)


"Proso je praistorijska kultura, poznata iz mlađeg kamenog doba, kada se koristio kao glavna hrana većine stanovništva i kao lek. Potiče iz severne Indije, a danas se u celom svetu smatra sirotinjskom hranom. Pored toga što spada u lekovite biljke, on je i dijetalna namirnica, lako se vari i posebno ga treba uzimati u ishrani ako je zdravlje već narušeno, posebno se preporučuje starijim osobama. U ishrani se koristi oljušten proso, jer mu ljuska nije svarljiva zbog visokog procenta celuloze (53%). Kao i kod većine integralnih žitarica biološka vrednost prosa je izuzetno visoka: ugljeni hidrati čine 73%, belančevine 10%, masti 3%, minerali 2,5%, od kojih najviše ima kalijuma, fosfora i magnezijuma, a i gvozdja, kalcijuma i joda. Kalorična vrednost je znatna - 100 g prosa ima 327 kalorija. Pored hranljivih sastojaka, lako se priprema i veoma je ukusno.
Lekovita svojstva prosoa: Leči kardiovaskularna oboljenja, aterosklerozu, bolesti organa za varenje, pročišćava kožu i utiče na lep ten, jača kosu i nokte, protiv bolesti bubrega i mokraćnog mehura, protiv mokrenja u snu, proliva, grčeva u stomaku, gihta, za preznojavanje"

Potrebno je još:

300g brašna

1kašika praška za pecivo

3 jajeta

1dcl ulja

1dcl mleka

soli 1 mala kašikica.

2 viršle

Jaja ulupajte mikserom.

Dodajte mleko i ulje.

Sjedinite.

Dodajte brašno koje ste prethodno prosejali sa praškom za pecivom.

Dodajte prose.

I na kraju viršle isečene na kolutove.

Rernu ukljušite na grejanje.

Kalup obložite korpicama.

U svaku papirnatu korpicu izlijte smesu do 2/3.

Pecite na 200C.

16 коментара:

  1. Vera bas je super recept, mozes da se nahranis posteno. Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  2. Eh ili ja ne vidim dobro ili nisam shvatila ali u sastojcima nema prosa:) Možda je brašno od prosa?
    Nadam se da ti ne smeta što pitam!

    ОдговориИзбриши
  3. Fenomenalno..super, super..Ovo je za mog Niku, on obožava hrenovke..

    ОдговориИзбриши
  4. odlični su, više volim ovakve slane muffine od slatkih
    jako fino!

    ОдговориИзбриши
  5. Zanimljiva kombinacija i volim nove sastojke u mafinima :)

    ОдговориИзбриши
  6. Da, da proso je kalorično, kao i većina žitarica ali je i jako zdravo i treba ga jesti, samo umjereno.
    Pošto ja baš volim proso i sve ostale žitarice ova kombinacija me oduševila. Sigurna sam da su muffini bili baš posebni. :)

    ОдговориИзбриши
  7. definitivno nisam ljubitelj slatkih muffina, tako da mi ova tvoja kombinacija jako dobro djeluje.

    ОдговориИзбриши
  8. Proso može, dobra ideja, ali hrenovke ni u snu. Moram izmisliti zamjenu. Sviđa mi se!

    ОдговориИзбриши
  9. proso sam otkrila nedugo i isprobala u nekoliko varijanti, nisam baš nešto previše oduševljena, dosta neutralnog okusa, ali uvijek ga imam doma, prihvatljiv je cijenom i ako ništa drugo uvijek dobro dođe kao prilog dok neznam što drugo

    ОдговориИзбриши
  10. Posto ja volim i proso i virsle,meni odgovara recept i bas mi se svidja.Jedno pitanjce:))Da li i ovaj blog dolazi u obzir kada biramo i isprobavamo tvoje recepte ili samo Astal...Pozz

    ОдговориИзбриши
  11. Jako zanimljiva i za mene nova kombinacija prosa i hrenovki. Jako fino izgledaju ovi slani muffini!!!

    ОдговориИзбриши
  12. Proso..uvek da.Mrzim (moja mama ne voli kad tako napišem, uvek kaže napiši bolje ne volim), kupovno brašno, znam šta svašta guraju u to.Nije ni čudo onda što ako kupiš hleb u radnji doneseš kući grudvu gnjecila.Naravno ovo se ne odnosi na specijalne male pekare.Divan ti je recept.

    ОдговориИзбриши