четвртак, 10. март 2011.

Gajicina Torta od maka

Kao i kod svakog recepta sa ovakvim nazivom,i ovde postoji jedna priča.
Poznato je da recepte često vezujemo i za ime komšinice ili rodjake te prijateljice kod koje smo probali kolač kao napr : Marine Kocke ili štangle...Cecini Roščići,.

Te po nazivima majkica,nana i baka-sto je moj slučaj...
U mojoj svesčici svi su recepti takvi-Majkine gurabije,Nanina čorba,Mamine kiflice....
Dešava se da oko imena neke slastice postoji dilema oko naziva mislim da tu ubedljivo vodi Sacher vs Zacher ili neka simpatična pričica,kao kod Vasine Torte.
(Ako niste znali :"Ugledan, stasit i uvek elegantan gospodin Vasa Čokrljan iz Paraćina, dugo je odolevao uzdasima i neodoljivim pogledima brojnih udavača, sve od svoje 41 godine. Ali 1908, je najzad odlučio da prekine s veselim momačkim životom. Oženio se gospojicom Jelenom i postao, kako je njegova supruga kasnije tvrdila, “najbolji i najnežniji muž na svetu.” Njihova starija kći Ružica godinama je prepričavala događaje u vezi sa svojim rođenjem, koji su bili neposredni povod da naša nacionalna kuhinja bude obogaćena jednom novom, veoma ukusnom tortom. Gospodin Vasa je bio presrećan kada je saznao da ce uskoro postati otac. Ali, pred kraj trudnoće je porodični lekar saopštio mladom paru da je beba isuviše krupna za nežnu građu gospođe Jelene, da uz to ima i nepravilan položaj, pa je preporučio da se porođaj obavi u nekoj poznatoj klinici u Beogradu. Veoma zabrinut i uplašen za svoju mladu suprugu, gospodin Vasa je odlučio da ne gleda na trošak, odveo je suprugu u Beč, kod jednog od najčuvenijih ginekologa toga doba. Pokazalo se da je dobro učino, jer je samo veoma iskusan i vešt lekar mogao da spase i majku i dete koji su bili u životnoj opasnosti. Beba je rođena uz mnogo muka i uz pomoć specijalnih klešta. Zahvaljujući dobroj nezi, uskoro su i majka i beba bile spremne da podnesu dug put do kuće. Vasina tašta, beskrajno zahvalna zetu što je svojim insistiranjem da se porođaj obavi u Beču spasao život njenoj kćeri i unučetu, želela je da mu se na poseban način oduži: osim bogatog ručka, mladu porodicu je po povratku očekivala i jedna nova, posebno ukusna torta koja je dobila naziv “Vasina torta” a u mnogim našim domaćinstvima se i danas priprema."
Tako i ovaj kolač ima svog vlasnika,to je moj rodjak,dalji stric koji mnogo VOLE mak, u stvari neznam nikog u mojoj bližoj okolini ko može bez maka..:)
Pa se tako javila ideja da se napravi nesto novo, dakako sa makom, ali da nije štrudla ili obične kocke sa pekmezom od kajsija.
Ovo je jedan kolač koji je moguće raditi i kao tortu.
U pravoj varijanti-Onoj kako je moj stric to zamislio a njegova supruga to i realizovala u fil ide čak 1kg mlevenog maka...:)
Dobro ste pročitali.
Moja verzija je prepolovljena i ide ovako:
Piškota:
5 jaja
15 kašika kristal šećera
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
mleko
Priprema:
Umutiti belanca u čvrst šne.
Dodati kašiku po kašiku šećera svo vreme miksajući.
Potom dodati žumanca.
Brašno i prašak za pecivo.
Peći koru.
Poprskati je mlekom i rumom, to poprskati znači dobro natopiti...:)
Mnogo kaloričan-bombastičan fil:
500g mlevenog maka
5dcl mleka
500g šećera.
Mak zakuvati u mleko koje je provrilo sa šećerom.
Mešajte dok ponovo ne provri.
Možete dodati i suvo groždje.
Filovanje:
Koru preseći na pola.
Stavite fil na prvu koru koju ste prethodno namočili u mleko i rum
Preko fila stavite drugu koru.
Drugu koru takodje natopite mlekom i rumom.
Ostavite da se stegne.
Umutite dve kesice šlaga.
Obložite tortu,..
Njami.

13 коментара:

  1. priča je priča, torta je torta, a mak je mak. Baš me je nasmijala ta kila maka. Ima čovjek sasvim pravo: kada nešto voliš, voli do kraja! Ali i ova tvoja varijanta je odlična. I mi volimo mak.

    ОдговориИзбриши
  2. I ja bih bila zadovoljna sa toliko maka..dok sam bila dijete ,mama je nedjeljom pravila strudlu od maka ,pa fil iznijela malo da se prohladi,eh ili ga je imala pola ili nista ,jer meni je pasao i onako vruc!!!:)
    bas mi se svida kolac,obican biskvit a bogati fil..super,nemam nikakvu zamjerku,dapace,pasalo bi mi sada,odmah !!

    ОдговориИзбриши
  3. Gajica! To mi je tako slatko:)!!! Torta je prava domaca, vidi se kako Gajica uziva u kuhanju!

    ОдговориИзбриши
  4. Post je za desetku, prica je odlicna a torta, za mene makoljupca, fenomenalna! :)

    ОдговориИзбриши
  5. odličan post, i odlična torta, izgleda sočno, divota :)

    ОдговориИзбриши
  6. odlično, odlično, moj tata obožava mak, a uskoro mu je rođendan tako da sada imam pravu tortu za njega! hvala za recept ;)

    ОдговориИзбриши
  7. Uh odličan kolačić na slici a mogu tek zamisliti kakvog je ukusaaaaaa.....mmmm !! Divno !!

    ОдговориИзбриши
  8. Vera, odlična torta! ja sve do prije godinu dana nisam bila ljubitelj maka, ali sada kada me jedna draga osoba navukla na mak, ne mogu bz njega i u sve ga stavljam :)
    Ovo jako fino izgleda!

    ОдговориИзбриши
  9. Bas super prica o Vasi :-) Zajedno sa Havanom, Vasina torta je obiljezila moje djetinjstvo i rodjendanske proslave u tome periodu :-)
    Mnogo mi se svidja ova tortica sa makom.

    ОдговориИзбриши
  10. Odlična priča !!
    A tek ova torta, super je ! Za ljubitelje maka nešto savršeno, za mene nešto što moram isprobati !

    ОдговориИзбриши
  11. Fino! Prethodni "lik" sajta je bio mnogo bolji! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  12. Ako do sad nisam postala ozbiljan makoman, ovim receptom zaista postajem zavisnik. Obožavam mak i probam prvom prilikom. Odlično!

    ОдговориИзбриши