среда, 16. март 2011.

Baklava sa jabukama i bademima

Recept za ovu pituljicu ili baklavu sam videla na blogu Tristo Čuda i naravno odmah sam ga i napravila i isprobala.

Veliki sam ljubitelj svih kolača sa agdom,posebno volim tulumbe i baklave.
Pravim ih po ovom i ovom receptu.
Sa jabukama nikada nisam pravila i bas sam ovih dana razmisljala u tom smeru-smeru baklave ali sa nekim voćem.


Potrebno je:
- 12 komada kora za pitu,
- 6 srednjih jabuka,
- 200 gr mlevenih badema,
- 2 stanglice cokolade za kuvanje,
- 4 kasike tamno smedjeg secera i
- malo cimeta.

plus;
1dcl ulja.


Za agdu-zaliv-
8 kasika tamno smedjeg secera i
2 dl vode.

Postupak :
Za fil:
Očistite tj ogulite jabuke.Usitnite ih,najbolje u multipraktiku.
Stavite ih tako usitnjene u šerpu pa potom dodajte mlevene bademe.šećer i cimet po ukusu.
Sve propržiti.
U vruću smesu narendati čokoladu,pa promešati.

Fil od jabuka podelite na cetiri jednaka dela.


Za preliv-agdu:
Secer i vodu kuvati par minuta na jakoj vatri, dok prelivne postane "slipav".


Slaganje:
Redajte dve kore, pa 1/4 fila, pa opet dve kore, pa 1/4 fila, pa opet dve kore.
Duzom stranom kore umotajte u rolnu.
Rolnu izrezite na snite oko 2cm.

Ponovite postupak sa preostalim sastojcima.

Pituljice poredjajte u kalup i pecite na 160C.
Kada porumene izvadite ih iz rerne,potom ih prelijte sirupom.

Prilikom slaganja s vaku koru poprskajte sa malo ulja.

12 коментара:

  1. Pa, kako tako dobru liniju imaš? I ja ih volim, obožavam, ali moram ih izbjegavati!
    Još jedna izvrsna baklava a ja bih rađe rekla ružice:)

    ОдговориИзбриши
  2. Baš sam vidjela kod Sanje, a sad kod tebe. I mene privlače, naročito zbog oblika. Nisam ljubitelj baklava, nekako su mi uvijek pre slatke, ali ovo ću svakako napravit. Prekrasno su ti ispale, male skulpture.

    ОдговориИзбриши
  3. baš odlično izgleda, a jabuka i badem su mi omiljena kombinacija

    ОдговориИзбриши
  4. divan recept kao i toliko drugih koje ste postavili. Svratite kod mene imam jedan recept za Vas. Pozdrav.
    http://marijinislatkisi.blogspot.com/2011/03/vanilice-sa-pavlakom.html

    ОдговориИзбриши
  5. odličan recept si izabrala i super si napravila ove ružice ili baklave. Prekrasne !!

    ОдговориИзбриши
  6. Perfect, so juicy and glazed from the syrup!

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман7. мај 2011. 14:05

    Nisam nikad razmisljala o ovakvoj kombinaciji ali mi se cini privlacan zabog toga sto mislim da je malo manje slatka od one druge baklave:)Odlicno izgleda u svakom slucaju

    ОдговориИзбриши