недеља, 27. фебруар 2011.

Vojvodjanska Baklava

Znam da vam se sada svima pojavio znak pitanja iznad glave...:)Ali sledi objašnjenje.
Ovaj kolač imam zabeležen u svesčici pod nazivom Majkicina Baklava,poznato je da se kod nas bake nazivaju bakice.
Poznato je da kod nas u Vojvodini ne postoji baklava kao nacionalni desert.
Poznato je i to na svim podnebljima d abake-majkice ipak ZNAJU ŠTA Je NAJBOLJE ZA DECU I KAKO SE ZOVE.
Tako i u mom slučaju.
Još uvek se sećam kada mi majkica kaže:
-Hoćeš još jedno parče baklave?
A baklava kao ni jedna druga baklava ni B od baklave...:)
Pa kada već mogu da prodju Vojvodjanske Tulumbe, valjda može da prodje nekako i ova MAJKICINA BAKLAVA:
Potrebno je:
300g šećera
150g masti
4 jajeta
malo cimeta
Ove sastojke dobro umutiti,najbolje mikserom.
Dodati 150 g mlevenih oraha
150g iseckanog suvog groždja
350g brašna
150g griza
Sve ponovo dobro izmešai.
Izliti u pleh posuti krupno orasima i peći dok ne porumeni.
Ostaviti da se dobro ohladi a potom skuvati preliv:
300g šećera
4dcl vode
Kada provri preliti preko hladnog kolača.

15 коментара:

  1. Mmmmm... ovo još malo pa bolje od one turske! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Predpostavljam da nas ebake nisu pre imale priliku da probaju neke orijentalne i egzotične deserte pa su onda u svojoj mašti pravile iste..:)

    ОдговориИзбриши
  3. :) mene su poducili (i to Selma, hvala Selma) da se ovakve baklave zovu sevdidzan baklave. Znaci jesu baklave! I to odlicne!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo su jednako tako odlični kolači i mirišu na dejtinjstvo, a ku'š šta ljepše od djetinjstva!

    ОдговориИзбриши
  5. Nisam baš nikad voljela previše baklavu, al ova tvoja ne izgleda loše! :)

    ОдговориИзбриши
  6. Ovakvu baklavu ne bih nikada odbila, odlično izgleda a u okus uopće ne sumnjam, prava delicija od kolača ! Znale su i znaju naše bakice što je dobro i najbolje.

    ОдговориИзбриши
  7. Obožavam griz u kolačima. A jel se može ikako smanjiti količina šećera? Barem na prelivu...

    ОдговориИзбриши
  8. E da znas, nekada davno sam imala slican recept (sjecam se oraha, griza i da se zaljeva) pod nazivom 'Srpska Baklava'. Isto se sjecam da je bila odlicna!

    ОдговориИзбриши
  9. nema veze kako se zove kad je odlično :))))

    ps
    vidjela ja u turskoj nešto slično :)

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман2. март 2011. 08:56

    Baš je i moja mama Jubka pravila ovakav kolač u nedelju, identičan, ali se zove Banjalučka baklava. Planuo je posle ručka :):):) mljac!

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala vam,kolač je odličan ma kako da se zvao..:)

    ОдговориИзбриши
  12. Ma nevazno je kako se zove- izgleda fenomenalno!:)

    ОдговориИзбриши
  13. Baš fino, nisam znao da postoji i "naša" baklava! Tim bolje. pozdrav!

    ОдговориИзбриши