уторак, 22. фебруар 2011.

Opekanci

Treće mesto-Hvala!!!! rezultati!


Sigurno većina vas mojih vernih čitalaca bloga Astal nije nikada ni čula za ovaj naziv a kamoli probala ovo jelo.
Utešiću vas...Nisam ni ja.
Za Opekance sam samo par puta čula,da se kao jelo priprema za Božić u porodicama slovačke narodnosti, dobila sam i par recepata,saveta i na kraju ih i sama napravila.
Moram vam priznati da se vrlo lako prave,za razliku od Ndalački,ali ukus...to je nesto posebno,zaista fenomenalno.
Posebno za one koji obožavaju mak...a tu sam ja defiinitivno...:)
Mere za sastojke su "od oka".
Znači,ukratko.
Morate napraviti jednu jufku testa. U pitanju je testo-dizano testo kao kada pravite hleb ili pogaču.
Samo ga nemojte osoliti.
brašno,
kvasac,
voda i ulje ako ih pravite posne
ili mleko.
Zamesite testo, ostavite da naraste da se udvostruči.
Potom pravite male valjke ili okruglice.
Redjajte ih u podmzan pleh.
Ostavite da odstoje 10-15 min.
Potom pecite na 200C dok ne porumene.Obzirom na njihovu veličinu to će biti vrlo brzo.
Premestite ih u jednu činiju.
Kada se ohlade prelite ih sledećim:
Mleveni mak poparite u mleku.
Posećerite ili stavite meda.
Najčešće se prave samo sa medom.
Prelijte preko opekanaca i ostavite ih da malo ogreznu u toj smesi.
Gledajte da bude npr 0,5l mleka na opekance koje ste napravili od 300g brašna.
Nazivaju ih i Bobalky.
Ovo je i moja ovomesečna ulaznica za igricu Ajme koliko nas je.koju je pokrenula monsoon, a čija je ovomesečna domaćica Aleksandra 1234 koja nam je zadala temu med.

23 коментара:

  1. Jednostavan i fini recept, sta sve moze da se napravi od testa, bravo...

    ОдговориИзбриши
  2. Prekrasan etno recept, hvala ti što si nam ga podarila.

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Vera, prekrasno ti izgledaju! Fascinira me tvoja ljubav prema tradicionalnoj hrani tvojeg kraja, upravo iz tog razloga imaš nagradicu na mom blogu :http://dalmatiagourmande.blogspot.com/2011/02/blog-award-i-7-stvari-od-meni.html

    kiss :)

    ОдговориИзбриши
  4. istina je da nikad nisam čula za ovo, ali jako simpatično i mogu zamisliti kakvog su okusa, odlično

    ОдговориИзбриши
  5. Zanimljiv recept...nikad ranije nisam cula o opekancima!

    ОдговориИзбриши
  6. Ja sam jedna od onih koja za ovo jelo nikad nije čula, ali izgledom mi se jako sviđa. Sigurna sam da je i jako ukusno. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Meni se jako,jako sviđa,mak obožavam i obzirom na jednostavnost,pravim što pre:))
    Sjajno ,Vera!

    ОдговориИзбриши
  8. Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    ОдговориИзбриши
  9. Nikad cula, ali stoji da cu probati. Veliki sam ljubitelj maka!

    ОдговориИзбриши
  10. Draga Vera, držim palčeve da te do kraja današnjeg dana naprasno neko ne pretekne. Radujem se istrazi Astala, predstavljaće mi veliko zadovoljstvo zaviriti u bogatstvo vojvođanske kuhinje. Tvoj "astal" divota, ovi kolačići su samo potvrda da je domaće jednostavno i najbolje.

    ОдговориИзбриши
  11. Jako interesantno, jednostavno a ukusno, sviđaju mi se ovi Opekanci za koje kako si i pretpostavila prvi put čujem :). Odlično izgledaju !

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман9. март 2011. 02:00

    Ovo jelo je prisutno i u rusinskoj kuhinji, pravi se za badnjak, zovemo ih Bobaljki ;-)

    ОдговориИзбриши
  13. Анониман6. мај 2011. 06:34

    Slažem se sa anoniman 9 mart 20011....ali posle pečenja ispiraju se iz tri vode i ženska deca umiju lice da budu lepe i slavne kao bobaljke.:)

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман2. јул 2013. 09:08

    Lici na madjarsu makos gubu http://desszert.eu/makos_guba samo ona se pravi od kifala.

    ОдговориИзбриши
  15. Odlicno:)Veoma silican receptu moje majke koja ih pravi posne! Kod nas su opekanci bili obavezni na Badnje vece i uvek me vrate u detinjstvo i prizovu miris ravnice. Veceras posle 15 godina u Kanadi pravim opekance svojoj deci I prijateljima. Zelim vam svima srecno Badnje vece i Bozic.

    ОдговориИзбриши
  16. to se zovu bobaljke,moja baka ih je pravila odkad znam za sebe,to prave i madjari i rusini ali se prelivaju sa mlekom da omeksaju pa se posle dodaje mak

    ОдговориИзбриши