субота, 22. јануар 2011.

Princes Krofne


Odrasla sam u velikoj kući, visokih zidova i plafona , čije su sobe bile spojene vratima. Kuća je imala salon, sa velikim alt dojč kredencom, i stolom na kojem je bio debeli cvetni stolnjak.
Baka je imala , s obzirom da je bila udovica svoju sobu, jednu od većih u sredini kuće. Ušuškanu i toplu a ipak spojenu sa mojom sobom, do ulice, velikom i svetlom.
Moja pak soba je bila spojena i sa salonom.
Zbog tih mojih velikih belih vrata sa dva krila, često se dešavalo, da hrana koja se pripremala dan ranije i čuvala zimii u salonu, polako nestane, ili barem bude "drpnuta". Salon je uvek za Božić, Krsnu Slavu ili Uskrs, mirisao na vanilu, princes krofne, orasnice...



************* 
Kada sam pravila danas princes krofne, i prvo ispekla "krofne", odnela sam ih u salon kuče. Pripremila sam i fil te i njega odnela na mermernu ploču kredenca da se dobro ohladi.
Verujte cela kuća je mirisala, baš na detinjstvo.

Mirisi, baš ti mirisi detinjstva koji teraju  suze na oči i svetle uspomene. Vredniji su od svakog bogatog kolača. 



Setila sam se tada kako sam uvek uspevala da pojedem i jednu praznu, ne nafilovanu krofnu. 
Zatim, kako sam fil za princes krofne, uvek ubadala prstom.

Setila sam se naših dečijih lica prekrivenih prah šećerom, smeha porodice, kada smo bili svi zajedno, i ne samo porodice u smislu mame, tate i dece, nego porodice kakvih danas više nema, a činile su ih tri generacije. Majka-baka, deda, mama, tata i deca.
Porodice koje nestaju, deca koja se otuđuju, lepota života sa bakom, uspomene zajedničkih proslava, nestaju, dolazi vreme kada se vrednosti zaboravljaju, zato ne zaboravite da vi možda jednog dana napravite sa unukom baš ovakve princes krofne, verujte uspomene su vrednije od zlata.







******************

Za princes krofne vam je potrebno
za testo:
2 dcl vode
 200ml ulja
200 gr. brašna 
5 jaja-da budu srednje veličine, ne malena

Priprema testa:

Vodu ugrejte sa uljem u jednu šerpicu, kada provri, dodati brašno, ja često prvo dobro izmešam kulinarskom žicom, mada je moja baka mešala sa varjačom.
Ono što je važno, je da se sve lepo sjedini, tačnije da smesa bude koliko toliko glatka.
Ostavite da se malo prohladi, šta znači to malo, otprilike-5 minuta.
U smesu dodavati jedno po jedno jaje i mešati.
Ja preporučujem da je najbolje sve lepo sjediniti mikserom.

Veći pleh obložiti pek papirom i špricom-ja koristim onaj reckavi za tulumbe "tulumbarnik" istisnuti krofne, da ne budu veće u prečniku od 4-5 cm.

Takođe pre nego počnete da istiskujete krofne, pregrejte rernu na 200C.
Kada je rerna predgrejana ubacite pleh sa krofnama i pecite nekih 30-40minuta.
Znaćete da su krofne pečene, kada dobiju lepu bronzanu boju.

Veoma je važno da ne otvarate šporet dok pečete krofne, jer će te tada dobiti spljoštene palačinke.

Fil za princes krofne:

1l mleka
200g šećera-možete staviti i 150g šećera i ostatak od 50g vanil šećer
4 žumanca
150g gustina
150g putera

Priprema fila:

Žumanca prvo dobro izmešati sa šećeromi vanil šećerom. Nekada kada je baka to mešala žumanca su dobijala beličastu penastu boju.

U ovu smesu dodati 100ml mleka i gustin.
Ostatak mleka staviti u veću šerpu da provri. Kada mleko provri ukuvati smesu sa žumancima.

Mešajte dok krem ne bude "zdravo" gust, u prevodu baš gust.

Ostavite ovaj krem da se dobro prohladi.
Zaista mora biti potpuno hladan pre nego u njega mikserom umešate puter sobne temperature.

Potrebno je i 200ml slatke pavlake, jer ja pravim princes krofne u dva sloja, ali nije neophodno.

Krofne preseći, i filovati.
Ja filujem i krem sloj i sloj od slatke pavlake takođe sa špricom za tulumbe sa kojim sam pravila i krofne.

Od gore posuti prah šećerom.

*********************** 
Nekada su se krofne pa i sam krem, tako sam barem kod bake gledala, vadili i filovali malom kašikom. To nije baš mala kašika a ni jelovna ali na primer neka sa kojom možete da poslužite tortu.

Baka je kašikom vadila testo i pravila oblik oblačića. Tako je i fil ređala.

*******************

Od ovog recepta možete napraviti i mini princes krofne a pogotovo ako je leto možete ih puniti i sa voćem.
Naš izbor je bila malina a punili smo i sa kupinama.
Odlično i osvežavajuće a tako mini da ih deca prosto obožavaju!

************* 
Princes krofne koje su oblikovane sa špricem za šlag- nastavkom za veće  cvetove.

Ovo je jedna moderna varijanta gde sam sam fil pomešala sa slatkom pavlakom, ali prilikom pripreme nisam miksseom sjednila, nego kulinarskom žicom, kako mi se ne bi sama slatka pavlaka opustila.

Veoma su penaste i malo drugačijem ukusa.





19 коментара:

  1. Volim, prekrasne su ali, je li to ja nisam dobro vidjela ili nisi napisala koliko slatke pavlake?
    Znači li to za pola verzije fila 4 dcl mlijeka, ostalo polovimo i koliko slatke pavlake?

    ОдговориИзбриши
  2. ja princez krafne jaaako volim, ali nikako da se odlučim napraviti ih doma..

    izgledaju tako prefino da bi sad sve dala za 1.. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Eh...divno :)))) Kad god vidim Vase recepte, pomislim da tu nema sta da se komentarise, vec samo ceznjivo, uz krcanje creva, gleda i uzdise, ali sad sam morala da napravim izuzetak :)

    ОдговориИзбриши
  4. Prekrasne su, meni nikad ne ispadnu tako fine...

    ОдговориИзбриши
  5. Ma ti si meni uvijek tu ali greška ispravljena,divne princezice.

    ОдговориИзбриши
  6. Obožavam ih, a tako ih rijetko radim. Savršeno su ti ispale, baš mame na jelo. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Jako dugo ih nisam radila. Tvoje su baš lijepe:)

    ОдговориИзбриши
  8. Vera,
    Looks great - I love them
    Beautiful and delicious.
    Greetings & hugs, Diana

    ОдговориИзбриши
  9. Prelepe su! Ja sam ih uspela napraviti iz treceg-cetvrtog pokusaja,da budu kako treba! Veliki pozdrav iz hladnog Banata... :)

    ОдговориИзбриши
  10. Recept je francuski a zove se Choux à la creme. I ne stavlja se prasak za pecivo 😊

    ОдговориИзбриши