петак, 17. децембар 2010.

Vanilice

Slobodno mogu reći zaboravljene vanilice.
nekada su one zaista bile neizostavan deo svake svečanije trpeze i porodične prigode, a danas...tu su trufles, muffins, biskoti,...
Kada pomislim na vanilice, mislim na one starinske, radjene sa mašću, koja im daje onu sipkavost i mekoću.
One nikako ne smeju biti tanke i velike, već male i debeljuckaste...
Možda niste znali, ali omiljeni da tako nazovem desert, većine vladara sa nasih prostora bile su upravo vanilice.
Zbog svoje ekonomičnost i koja se ogleda u tome što su dugo meke, ne mrljaju se, ne ostavljaju fleke a božanstveno su ukusne.
Sastojci su domaći:
orasi,-250g
brašno- oko 500g
mast-250g
šećer-250g
jaja komada 4
domaći pekmez od kajsija
vanil cukar u prahu..:)
Posetite blog Zaboravljene poslastice, po tom receptu sam ih radila.


Zagrejte rernu na 200C

Prah šećer prosejte sa vanil šećerom.
U jednu posudu spremite pekmez.

Mast umutite sa šećerom.

Dodajte jaje po jaje,mutite.
Sada dodajte fino mlevene orase.
I brasno.ja sam stavila 500g, s tim da možete u zavisnosti od veličine jaja možda i dodati brasna.
Zamesite testo.

Ja ga uvek ostavim 1h na hladno da se odmori.
Razvijte potom testo i što manjom modlom vadite krugove.
Debljina razvijenog testa je debljina vašeg palca...:)
Okruglice vanilice redjajte u pleh oblozen pek papirom.Kratko ih pecite da se ne prepeku i ostanu bele.
Ohladjene spajajte tako sto će te ih "slepiti" domaćim pekmezom.
Uvaljajte ih u prah čećer.

13 коментара:

  1. Već su me odavno namamile ove vanilice, a sada još i ti :) Bilježim recept za ubuduće.

    ОдговориИзбриши
  2. Vera, ovo su prave banatske vanilice..Mast i orasi,od kad ih nisam jela?? Ovde samo pravim one bez oraha, ali i dalje osecam ukus i miris ovakvih maminih praznicnih kolaca :)

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Vera što si pravila vanilice baš po našem porodičnom receptu! :)
    Odličan je tip da se testo ostavi u frižider da odmori, barem pola sata, a još bolje sat. Problem je samo što je moj "pomoćnik" u kuhinji uvek suviše nestrpljiv da to dočeka, pa odmah vadimo modlom. Inače se hladno testo lakše valja oklagijom i seče.

    ОдговориИзбриши
  4. Obožavam ovakve kolačiće. Jedino me mast može sprijećiti da sve pojedem.

    ОдговориИзбриши
  5. Joj gde me nađe :) Obožavam vanilice, ali prave domaće.
    Inače pokušavam da skinem višak koji sam nabacila, pa izbegavam tvoje blogove jer mi otvaraju apetit :)

    ОдговориИзбриши
  6. Odlicne su ove vanilice. Prepisala sam recept pa cu ih mozda spremati. Mene vanilice asociraju na Bozic, posto smo tada od (sada pokojne) babe dobijali punu kutiju vanilica. To, pa do sledeceg bozica nista lol A recept nisam uzela :(

    ОдговориИзбриши
  7. Jako su lijepe, vidi se da se tope u ustima. :)

    ОдговориИзбриши
  8. Navukle ste na kraju i mene, pa sam ih i ja radila. :) Super su ti ispale, tako slatko okruglaste! :)

    ОдговориИзбриши
  9. moj omiljeni kolac-vanilice,obozavam ih!

    ОдговориИзбриши