среда, 08. децембар 2010.

Krofne

Ako ih volite,onda se držite pravila...
NEMOJTE PUNO DA IH MESITE!!!!
Za sve nas sa sela ovo je vrh poslastice.Velike krofne koje kada zagrizete raspete sav šećer po odelu...
Velike krofne koje kada zagrizete odmah dobijete brkove od pekmeza....
Velike krofne kojih morate pojesti barem tri od jednom...:)


Potrebno je :

500 g brašna,
40 g šećera,
kesica vanilin šećera,
kora od limuna,
kockica kvasca,
200 ml mlakog mleka,
2 jajeta,
1 žumance,
100 g razmekšanog maslaca,
200 g džema ili ti pekmeza od kajsija,
ulje i šećer kristal ili u prahu

Priprema:
U veliki sud uspite brašno.
Dodajte šećer, vanilin šećer, koru od limuna.
Kvasac izdrobiti u mlakom mleku i rastopiti.
Kvasac sa mlekom, jaja, žumance i maslac dodati brašnu.


Mikserom umutiti glatko tijesto.
Pokriti i ostaviti 30 minuta da naraste.
Zatim još jednom dobro premesiti testo na dasci posutoj brašnom .

Razvucite rukama sto bolje možete.
Modlom za krofne vaditi krugove.

Možete na svaki krug staviti kašičicu džema od kajsija. Pa prekriti još jednom krofnom,
U ovom slučaju moraju biti tanje.


Krofne staviti na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti oko 15 minuta da narastu. U medjuvremenu zagrijati ulje u fritezi ili većoj šerpi, pa u nju spustati po pet krofni i pržiti ih po 5 minuta dok ne dobiju zlatnožutu boju. Rupičastom kašikom vaditi iz masti.

3 коментара:

  1. Mmmmm... krofne. Ja to ne smem da pravim. Kad jednom krenem, n'umem da stanem.

    ОдговориИзбриши
  2. I mi ih obožavamo a ove godine ih nisam ni jednom pravila.

    ОдговориИзбриши
  3. Teško mi je uopće opisati koliko ih volim, posebno dok su još tople!

    ОдговориИзбриши