уторак, 2. новембар 2010.

Medena Pita

Još jedna odlična starinska pita naših baka...:)
Za testo:


450g brašna
1 malakašikicaa sode bikarbone
3kašikice meda
100g šećera
50g maslaca
1 jaje
1 kašikica kisele pavlake

Krema:

½ l mlijeka
1 puding od vanilije
1 i ½ žlica gustina (ili oštrog brašna)
20 dag maslaca
20 dag šećera u prahu
2 žlice limunovog soka

Glazura:

100g čokolade za kuvanje
3 kasike mleka
3 kasike šećera u prahu
50g maslaca
Priprema:

Od sastojaka za testo,umesite glatko testo.
Podeliti testo na tri jednaka dela te ostaviti da miruje pola sata.
U međuvremenu izrežite 3 papira za pečenje u veličini lima (oko 35x30).
Papir posipajte s malo brašna i razvaljajte testo što tanje.
Stavite na obrnutu stranu lima za pečenje i pecite u prethodno zagejanoj pećnici (180°C) oko 5-6 minuta.
Kore su brzo pečene i narastu. Pečenu koru položite na ravnu površinu i s nje skinite papir.
Pustite da se ohladi.

Priprema kreme:
Od pola litre mleka odvojte 1dcl te umesajte gustin i puding.
Ulijte u uzvrelo mleko .Stalno mesajte dok ne dobijte gustu smesu.

Ostavite da se hladi i povremeno promešajte da se na vrhu ne bi uhvatila korica.


 Kada se krem ohladio kasiku po kasiku dodajite margarinu svo creme miksajte.


Položite pečenu koru na tacnu ili lim, namažite je s polovinom kreme, položite preko kreme drugu koru, namažite kremom i na kraju stavite treću koru. Sve zajedno malo pritisnite da bi se sve zajedno bolje slepilo.


Sve po receptu by draga Nena-SLANO I SLATKO

9 коментара:

  1. O draga Vero, baš si me obradovala što si radila Medenu pitu po ovom receptu.
    Hvala na povjerenju :)

    ОдговориИзбриши
  2. super pita, volim starinske kolače, odlično si je napravila i jako lijepo izgleda !

    ОдговориИзбриши
  3. Odličan recept. Nisam baš neki ljubitelj kolača, ali ovakvu pitu uvijek.

    ОдговориИзбриши
  4. Medenu pitu sam prvi puta probala prije par godina kod moje drage frendice u Koprivnici i automatski sam je zavolila!
    Prekrasno izgleda :)

    ОдговориИзбриши
  5. Mmmm, korice sa medom i divno izgleda u preseku... Nena ima uvek odlicne recepte, a ti si sve super napravila, moracu da zabelezim recept, i kako sada idu hladniji dani sigurno ce doci na red za probu.;)))

    ОдговориИзбриши