среда, 3. новембар 2010.

Bela Pita

Neću puno pisati o ovoj finoj piti,dovoljno je samo pogledati fotografiju....


Za vas stari recept.

Potrebno je:
500g brašna
200g šećera
250g masti
2 jajeta
pola praška za pecivo
vanil šećer
Fil:
3dcl mleka
200g šećera
5 kašika griza
250g putera
vanil šećer
malo limunova soka
Priprema kore:
Mast dobro izmutiti mikserom,dodati jaja,šećer te brašno,prašak za pecivo i vanil šećer.
Dobro umesiti.
Podeliti na tri dela.
Razvući oklagijom
Peći na prevrnutom plehu.
Fil:
U mleko zakuvati šećer pa potom zakuvati griz.
Dodati vanil šećer i malo limunovog soka.
Kada se prohladi dodati puter.
Filovati.
Najbolje su kada se naprave dan ranije.

14 коментара:

  1. ovo je stvarno stari dobar klasik kojeg svi vole :). moj obiteljski recept se nešto malo razlikuje, ali to su stvarno samo nijanse

    ОдговориИзбриши
  2. Svidja mi se kako izgleda. Inace sam veliki ljubitelj ovakve vrste kolaca :-)

    ОдговориИзбриши
  3. Svidjaju mi se ovakvi kolaci, sve su ukusniji kako duze stoje i kad zagrizes samo se tope u ustima...jedino sto bas ne volim je da pecem korice, sva sreca da ih je ovde samo tri.;)))
    p.s. posluzila sam se i jednom kockicom...hvala!;)))

    ОдговориИзбриши
  4. Predivna, nežna i blago meni sutra ću da je isprobam :)

    ОдговориИзбриши
  5. Pita je savršena, divim ti se, bravo Verice!

    ОдговориИзбриши
  6. Jednom sam pravila kore na prevrnutom plehu i u njih je isto išla mast. Pitanje, na kojoj temperaturi se peku kore i do koje razmere se rastanje? Volim te starinske kolače koji su jako ukusni, a ekonomični!

    ОдговориИзбриши
  7. prava , fina , starinska pita. Odlična i jako mi lijepo izgleda !!

    ОдговориИзбриши
  8. Vera ova pita izgleda savršeno, sigurno se topi u ustima. :)

    ОдговориИзбриши
  9. Pravila sam ga i mogu reci da je odlican. Hvala na receptu

    ОдговориИзбриши
  10. Jednu Nevenku pamtim po predivnim očima i ovoj beloj piti koju je često pravila za mene.
    Ovaj recept godinama tražim i sada.... HVALA!

    ОдговориИзбриши
  11. moze li se dati nesto drugo namesto masti? hvala za odgovor i lp.

    ОдговориИзбриши