уторак, 2. новембар 2010.

Košnice

Meni su košnice zaista omiljeni sitni kolač. Ne samo zbog svog izgleda nego i zbog tako dobrog ukusa. Možete ih napraviti samo ako imate kalupiće...šalim se naravno...jedna moja prijateljica ih je pravila i kao kugle-kuglice  bez punjenja i bile su bas- bas fine ali nisu imale oblik i punjenje Košnica na koje sam ja navikla  pa je za mene to bilo nesto sasvim drugo npr kuglice sa kristal šećerom i orasima jel tako? Ali eto i ideja ako neko želi.
Ja sa vama delim naš recept  mada kao što je poznato svi su recepti slični tu i tamo. Sve su to nijanse svakako nećete pogrešiti.

Košnice tako primamljive deci a lako se prave...:)

Sastojci za spoljasnji deo:
2 belanca
250.g šećera u prahu
300. g mlevenih oraha
3 jelovne kašike ruma

Krema
150 g šećera u prahu
2 žumanca
1 celo jaje
1 jelovna kašika mleka
100. gčokolade za kuvanje
100.g  omekšalog margarina

Ostalo
50 g šećera u prahu
40-50 odrezanih krugova od oblatne


Priprema kreme za punjenje košnica:
U loncu na pari-to je onaj lonac sa duplim dnom, Ulupati šećer,žumanca,celo jaje i mleko.
veoma važno da sve radite na laganoj vatri i svo vreme mešate. Ja najviše volim da mešam kulinarskom žicom tako se ne stvaraju grudvice. Kada se nakon vremena sve lpo zgusne  ostavite da se ohladi a potom dodajte margarin ili puter.

Za spoljasnji deo:
Ulupajte šećer sa belancima (najbolje prvo belanca umiksajte u čvrst snega a potom dodajte lagano šećer),u tu penastu smesu dodajte zatim mlevene orahe i rum
Smesu ujednačiti -najbolje mikserom.

Od ove smese praviti kuglice,uvaljati u šećer i stisnuti u modlu.
Prstom rasporediti smesu po modli do vrha modle. Videćete da kuglice treba da budu manje kako ne biste imali puno viška koji viri iz kalupa, ali to je sad već praktični deo koji će te da savladate :)
Potom stavite fil. I to ne previše, najbolje malom dezertnom kašikom.
Poklopiti oblatnom.
Sve lagano istresti iz kalupa.
Košnice se spremaju uvek dan ranije.

11 коментара:

  1. Prekrasno izgledaju i svaka čast, ti zaista imaš strpljenja za ovakve kolačiće kod kojih je jako važno da su jednake veličine i savršenog izgleda. Uvijek ti to uspije. Zato, samo naprijed dok imaš volje, meni se već neko duže vrijeme neda raditi nešto slično i pomalo već "cvikam" od pripreme sitnih kolača za Novu godinu.

    ОдговориИзбриши
  2. Slažem se da za to treba imati strpljenja (ja se tek povremeno natjeram na izradu takvih stvarčica). Tko nema kalup za košnice, smjesu može utiskivati u cjedilo za limun (narvno, to nije isto kao kalup za košnice, ali može poslužiti:)

    ОдговориИзбриши
  3. Nikad nisam probala, baš je mama neki dan predložila a kupimo kalupiće pa da ih isprobamo :) preslatk su! :)

    ОдговориИзбриши
  4. nemam kalupiće i oni su jedni od prvih na popisu za kupiti, tvoje košnice su predivne

    ОдговориИзбриши
  5. mmm prekrasni su! i sigurno jako ukusni sudeci prema sastojcima.

    ОдговориИзбриши
  6. Košnice su odlični kolači, moji ih vole, a ja nemam uvek strpljenja, jer dugo se prave, a brzo se pojedu.

    ОдговориИзбриши
  7. Ja imam neki stari recept u koji ide petit keks, ali kalupice nemam ovdje (Australija)kupiti, pa sam ih pravila u cjedilu za limun. Ove izgledaju divno!

    ОдговориИзбриши
  8. My girlfriend, Vesna, gave me the recipe how to make these cute little beehives. I've been wanting to try it.

    Your picture inspires me. You did a beautiful job!! :)

    ОдговориИзбриши
  9. Imam kalupe,a sada i recept,super su,prvi na popisu bozicnih kolaca ;)

    ОдговориИзбриши