четвртак, 30. септембар 2010.

Buhtle sa pekmezom

Pretpostavljam da sada svi očekujete priču o baki i receptu za buhtle...:)Nazalost priče nemam...a nemam ni recepta.
Moja baka jeste pravila buhtle ali ne bas tako često,a meni je verujte ovo prvi put,i kako nisam imala porodični recept odlučila sam se za recept By Just Good Food,koji je ovo mesečni blog za istrazivanje u food blog igrici FBi Rukavice.

Nista nije komlpikovano,buhtle su prave kao bakine,samo sto sam ja bogami dodala bas puno puno pekmeza u fil i to pekmeza od kajsija...:)
Testo je vrlo meko i fino zuto,tako da toplo preporučujem svima ovaj recept!
Potrebno je:
450g brašna
1kocka .kvasca ili poučena iskustvom pola kocke
2dcl toplog mleka
4 žumanca
100g maslaca ili margarina
2kašike šećera

Nadev:
mleveni orasi,pekmez,sveži sir.
Verujem da je sa svežim sirom mmmm...

Priprema:
Od toplog mleka i malo šećerai kvasca napravimo penicu...:)
U sud prosejemo brasno dodamo kvasac,žumanca,sećer,margarin.
Sve dobro izmesamo varjačom pa ostavimo na toplo da se "digne"
Dignuto testo ponovo premesimo te razvijemo oklagijom.




Vadimo modlom lopte-krugove ,potom punimo željenim nadevom,i redjamo u pleh.Najbolje redjati u pleh sa visokim stranicama.

Od tolog mlijeka,malo šećera i kvasca napravimo pjenicu.Pričekamo 10-tak min.da se pjenica digne.Kad se pjenica digne izmješamo sa ostalim sastojcima,stavimo prvo brašno,pa u sredinu izlijemo dignutu pjenicu,malo soli,žutanjke,maslac,šećer.Sve dobro istučemo kuhačom i ostavimo na toplom da se digne.

Buhtle lagano premažemo uljem i pustimo još otprilike pola sata (pokrivene krpom)da se dižu.
Pečemo ih na 200 C,pola sata.
Poslužimo posute mljevenim šećerom.

By Just Good Food-recept

9 коментара:

  1. Ellerinize emeğinize sağlık. Çok güzel ve leziz görünüyor.Bir dilim alıyorum.

    Saygılar.

    ОдговориИзбриши
  2. buhtle spremam nedjeljom popodne dok pada kisa jesenja i sve je bljak i fuj. onda me dijete obicno zica da napravimo il buhtle il ustipke...
    lijepe si tu fotke, kao iz neke bozicne bajke ;-)

    ОдговориИзбриши
  3. Šta je ovo, makovnjača, pa buhtle, hoćeš da nas ubiješ? :)

    ОдговориИзбриши
  4. Hehe,..neću..:)Čistim draftove,danas sam ugrabila vremena..:)

    ОдговориИзбриши
  5. ja nisam nikada radila buhtle, a baš ih obožavam. čuvam tvoj recept za svoj prvi put :)

    ОдговориИзбриши
  6. imam hrpu recepata za buhtle, među njima i od svoje bake recept, isprobala sam ih na desetke različitih i svi dobro ispadaju, meni je svaka buhtla fina, mogla bi samo to jesti :)
    ove izgledaju odlično i sad bi baš jednu ovako s puno pekmeza

    ОдговориИзбриши
  7. prekrasne buhtle, baš si ih super napravila. Kako i sama kažeš, žute, mekane, mirisne, ....., mmmm, ...., i slažem se sa pojačanjem fila :))

    ОдговориИзбриши