петак, 6. август 2010.

Slovačka Kuhinja u Vojvodini-1.deo

U Bačkom Petrovcu od 6-8 avgusta se održava Festival Slovačke Kulture povodom 265g od doseljenja slovaka u Vojvodinu.
Tim povodom malo ćemo istraživati slovačku kuhinju .
Pre svega želim da počnem od samog doseljenja slovaka,koji su usled teških ekonomskih prilika napuštali svoju maticu Slovačku i naseljavali u 17.veku južni deo Ugarske-uglavnom današnje Vojvodine.
U najvećoj meri Banat a potom Bačku i Srem.
Oni su se uglavnom naseljavali u Vojvodini gde se sad nalaze Slovacka sela.
Preživeli su tako sto su pronalazili plodnu i obradjivu zemlju, sredili je i obradjivali,naseljavali i gradili svoje kuće i naselja, i tu se nalaze dan danas.
Slovaci su treća po redu po brojnostii etnička grupa u Vojvodinii čine većinu stanovništva u opštini Bački Petrovac (66%), a takođe predstavljaju najbrojniju etničku grupu u etnički mešovitoj opštini Kovačica (41%). U Vojvodini živi 56.637 Slovaka i oni čine 2,79% stanovništva pokrajine. Slovački jezik je jedan od šest službenih jezika Vojvodine."
Ono sto je mene kao dete najviše oduševljavalo,posto sam odrasla u sredini u kojoj se govori meni vrlo drag slovački jezik, je svakako Slovačka nošnja koja izgleda kao iz bajke.
SLOVAČKA KUHINJA
Kao i sve kuhinje iz "Evropskog Lonca" i slovačka kuhinja ima mnoge uticaje,pre svega Česke i
Madjarske.
Za nju je karakteristična upotreba odredjenih začina,i to u većoj meri,posebno se to odnosi na biber,te najčesća primena svinjskog mesa bas u pripremanju samih obroka.
Najčesće su to rebarca,kolenica,pohovane svinjske šnicle ali i paprikaš i gulaš od svinjskog
mesa,posebno sa mesavinom kiselog kupusa,začina i kisele pavlake.
Te ljute Faširke od svinjskog mlevenog mesa.

Potrebno je:
500g sitno mlevenog svinjskog mesa
dva puta samlevenog
150g200g starog hleba
1 jaje
2 kasike prezli
1 kasika seckanog persuna
1 kasika mirodjije
1 kasika
aleve paprike-moze i ljute
so
biber

Priprema:
Hleb sitno iskidati.Pomesati meso,jaja,prezle i zacine,po zelji posoliti i pobiberisati.Oblikovati pljeskavice-tj fašire.Peći u velikom tiganju u koji ste prethodno zagrejali ulje ili mast.
Naravno da se pripremaju jela i od piletine,pečena,kuvana piletina,...Često se kombinuje pečeno meso sa voćem..npr šljivama,višnjama,ali i puni belo meso sa šunkom i sirom,kao specijalitet slovačke kuhinje.
Ne retko je na stolu i pečena guska ili patka koja se sluzi sa knedlicama od hleba.

Potom rečna riba.Šaran je obavezan na božićnom meniju: pržen, pohovan, s orasima, belim lukom ili u pivskom testu.
Voće i povrće su neizbezni dodaci slanim jelima a veoma su česte i čorbice od povrća najčešće od luka-cibule.
Te supe čorbe od kupusa,gljiva i tradicionalna supa koja se sprema za Božič,sa suvim šljivama.
Cibulova supa-Supa od luka

Sastojci
40 g masti
1/2 kg luka -sitno iseckanog
2 kašike brašna
1/2 litra pileće ili druge supe
1/2 litra vode
so i sveže mleven biber
Na masti proprziti luk,dodati brašno ,dobro pomešati,dodati bistru supu,može i sa komadićima govedjeg ili svinjskog mesa.
Kuvati uz povremeno dodavanje vode.
Začiniti je.
Kako je slovačka kuhinja veoma pikantna i začinjena često se ublađuje odredjenim prilozima od knedli,ćufti od hleba ili krompirom na razne načine.

Knedle od hleba ili krompira


200 g hleba,najbolje od prethodnog dana
1/8 l toplog mleka
1 mali luk
30 g margarina
2 velike kašike sitno iseckanog peršuna -i nemora ako ne volite.
2 jaja
so, biber
Priprema:
Hleb usitniti i preliti ga toplim mlekom.Luk iseckati na sitno pa ga na malo masti ili margarina prodinstati.
Dodati peršun i jaja.
Pomešati sa hlebom i rukama izgnječiti-tj izmesiti.
Začiniti ih.
Praviti knedle veličine oraha i kuvati ih u vreloj vodi koja vam je već jednom u loncu provrila.
Kada isplivaju na površinu-gotove su!



Testo-Trganjci sa sirom ili domaćim kajmakom
Testo možete napraviti po receptu za Trganjce ili ga kupiti.
Potrebno je još:
200-300g svešeg sitnog sira
ili 200g mladog kajmaka
so
prezle


Testo obariti i dobro ga procediti,pomesati sa sirom ili kajmakom,posoliti ako je potrebno i posuti prezlom.
Može se praviti i kao desert u slatkoj verziji-ko vole...:)
I naravno da se ne može zaboraviti uvek sveža salata od krastavca ili paradajza,te Turšija u zimskom periodu.


Zeleni paradajz, crni luk, sve vrste paprike, krastavci, karfiol, šargarepa, male lubenice i drugo
10 l vode
3 l sirćeta
1 kg šećera
2,5 kg soli
2 vinobrana




Priprema:

U plastično bure, kantu ili tegle poslagati povrće i preliti ga mešavinom vode i sirćeta, u koju smo stavili šećer, so i vinobran. Vrlo je važno da svo povrće bude preliveno prelivom i da leži u njemu. Povrće mora biti dobro pritisnuto, a to je najbolje učiniti tanjirom ili plastičnom kesom napunjenom vodom.
Nakon 5 nedelja turšija je spremna za trpezu!

Slovačka kuhinja-Kulen simbol
Ne može se pisati o slovačkoj kuhinji a da se ne spomene nadaleko poznat,priznat i kvalitetan suhomesnati proizvod-KULEN.
Sa pravom se može nazvati i nazvati Petrovačkim-Vojvodjanskim brendom.
Način pripreme,te prerada mesa na jedan specifičan način ,čine ovaj kulen zaista posebnim specijalitetom Bačkog Petrovca.
Nemoguće je zamisliti zakusku ili predjelo bez kulena ili slovačke kobasice.
A ono čime se Bačko Petrovčani posebno diče i ističu da je ovaj proizvod potpuno prirodan, bez aditiva, konzervansa i sintetičkih dodataka.
Više na sajtu Petrovskéj klobási koja nosi dugu tradiciju još od davne 1873 kada je prezentovan prvi put na Sajmu u Beču.
I priprema mesa za kulen po recepturi Duška Medveđ iz Begeča,koji je svoje mesarsko umeće u spravljanju ovog proizvoda prezentovao lično Josipu Brozu Titu...:)
Naravno tu su i šunka,te dimljena riba,dimljeni sirevi....
I za kraj moja omiljena pesmica:

Tancuj, Tancuj
Dance It

Tancuj, tancuj, vykrucaj, vykrucaj,
len mi piecku nezrucaj, nezrucaj!
Lepsia piecka na zimu, na zimu,
nema kazdy perinu, perinu.
Trala la-la, trala la-la,
la la la la la-la-la-la.

Stoji vojak na varte, na varte,
v roztrhanom kabete, kabete,
od vecera do rano, do rano,
rosa nanho padala, padala.
Trala la-la, trala la-la,
la la la la la-la-la-la.

Mala som ja rukavce, rukavce,
dala som ich cigance, cigance,
ciganecka malicka, malicka
pricaruj mi synecka, synecka.
Trala la-la, trala la-la,
la la la la la-la-la-la.

I naravno to nije sve,sledi nastavak....:)

15 коментара:

  1. Moram napomenuti da Recept za Gulaš i Paprikaš već imam na ovim stranicama,pa stoga nisam htela ponovo da ih objavljujem kao karakteristično Slovačko jelo.Takodje se nadam da će te mi sugerisati neka jela koj asam mozda preskočila,ali biće jos mnogo postova o Slovačkoj Kuhinji,pa se nadam da ću sve uspeti da prirpemim...:)

    ОдговориИзбриши
  2. Vera,
    Congratulations - very nice post -
    traditions, color, freshness and beauty, wonderful meals, Bravo!
    Greetings and smiling summer, Diana

    ОдговориИзбриши
  3. jako lijepo si sve opisala, bilo mi je baš lijepo čitati post i nešto naučiti jer neke stvari mi i nisu bile poznate, sviđaju mi se recepti i vjerojatno ću koji od njih isprobati

    ОдговориИзбриши
  4. Draga Vera, eto tek malopre sam ukapirala da sam stavila tvoj sajt na bookmark i da mi vec mesec dana otvara jednu te istu stranicu. Nemam naog na Facebook-u pa ostale pratim kao follower. Elem, imala sam prilike pre godinu dana da proveden 7 dana u drustvu slovacke dece. Deca su se vidno razlikovala po kulturi i ponasanju u pozitivnom smislu, kao kad bi sat vratio na neku 1985 u staroj SFRJ. Divna su. Slusala sam ih i kako divno cavrljaju. Koncept postova je odlican! Sada sam naucila gde mi je bila greska pa cu redovno pratiti sve nove recepte. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  5. Zdravo Vera,
    putem maila sam dobio link na tvoj blog i generalno mi se svidja. Sto se tice recepata u ovom textu hteo bih samo malo da napisem male korekcije i jos neka tradicionalna jela vojvodjanskih Slovaka.
    Recepti gore okrem Kulena i ljutih fasirki su vise specificni za Slovake u Slovackoj. Kuhinja vojvodjanskih Slovaka je bliza generalno vojvodjanskoj nego Slovackoj.
    Saran nije obavezan za bozic kod nas ali paglje i rezanci s makom/sirom jesu. I supa od luka je vise specificna za one tamo gore.
    Mi koristimo vise mlevene paprike nego bibera.
    Takodje najspecificnije jelo kod vojvodjanskih Slovaka je "Krumple na tapsi" (krompir na tepsiji). Dalje su tu jos i "Dolke", "Sustovnika", "Stratenie kurence" (izgubljeni pilici :)), "Retesa" i jos mnoga druga.

    ОдговориИзбриши
  6. Postovani,hvala vam od srca,jako mi je drago sto ste mi se javili sa tako divnim komentarom.Slobodno mi napisite ,kada nadjete vremena i recepte na mail:
    verauzelac@ymail.com

    ОдговориИзбриши
  7. Draga Vera jako mi se svidja tvoj blog i puno te pozdravljam.Neke tvoje recepte sam isprobala i ukucani su ocenili sa odlicnom ocenom.Moram ti reci da su svi moji Slovaci i za ove slovacke specijalitete osim kulena nismo sigurni da su nasi.No to nije ni toliko vazno ,vazno je da je klopa dobra.Steta sto nemam snimak sa ovogodisnjeg festivala Tancuj tancuj,on se odrzava u selu Glozan svake druge godine.Ove godine je bila 40. smotra slovackih pesmi i igara.Pozdrav,saljem ti prave recepte iz slovacke kuhinje cim stignem. Naravno ako si zainteresovana.

    ОдговориИзбриши
  8. Draga Milina,naravno da sam zainteresovana,ja nastavljam da pisem postove,u pripremi su mi NADLACKE,i bila bih ti zahvalna do neba kada bi mi se javila na mail.

    ОдговориИзбриши
  9. Draga Vera baš sam uživala u ovom postu i radujem se novim pričama. :)

    ОдговориИзбриши
  10. Jako lijepi post i jako interesantan, baš sam ga sa uživanjem pročitala. Recepti su odlični, sviđa mi se slovačka kuhinja, dio sam imala priliku isprobati a posebno me veseli recept za knedle od kruha/krompira, njih moja sestra doslovno obožava:)

    ОдговориИзбриши
  11. bas zanimljiv post. uzivam citati ovakve stvari. uvijek nesto novo saznam. takoder mi je bilo vrlo zanimljivo procitati i komentare.:)
    slatko sam se nasmijala na juhu od luka, kakvi francuzi? pa to je slovacka juha.:):)
    znas, meni su uvijek bile zanimljive njihove kuce. kad god sam putovala slavonijom i vojvodinom bilo mi je zanimljivo vidjeti kuce obojane u ruzicasto i svijetlo plavo pa sam pitala zasto. dobila sam odgovor da su to slovacke kuce i da je to obicaj kod njih.:)

    ОдговориИзбриши
  12. Da li bi neko bio mozda ljubazan da mi prevede ovu pesmu ciji je tekst napisan gore? Znam da to nije tema ovde, ali trazim je vec neko vreme i samo sam ovde nasla tekst?

    Unapred zahvalna,

    ОдговориИзбриши
  13. Postoje neke sitne razlike izmedju kuhinje Slovaka u Slovackoj i Slovaka u Vojvodini. U Vojvodini se npr. vise koristi crvena paprika(uticaj madjarske)i generalno jela su zacinjenija(slanije, ljuce...) nego u Slovackoj. Mnogo se koriste testenine i kisela i druga testa(i pecena i przena). Cesto se koristi testo od krompira(furgovce, knedle sa sljivama...). MNogo se jedu variva od raznog povrce(slicno kao kod Nemaca). Uz peceni meso se jedu kompoti. Mnogo se jede kupus na razne nacine: slatki kupus, kapusnica(bozicno jelo; supa od kupusa ribanca, suvog mesa, kobasice, sa pavlakom...), rezanci sa slatkim kupusom itd. Neko je vec spomenuo krompir u tepsiji, Francuski krompir(verovatno nije bas autohtono), palacinke sa slatkim sirom, rezanci sa svapskim(meki kravlji sir) sirom(nije bas orginalno ali je vrlo omiljeno), razni paprikasi.... Verovatno sam mnogo toga zaboravio. U Slovackoj se vise jedu gljive, manje se jede hleb a vise krompir, Brindzove halusky(rezanci od krompira, ovciji sir i komadici pecene slanine)....

    ОдговориИзбриши
  14. Ja sam slovakinja ali nisam imala od koga naučiti šta se sprema npr. za badnje veče i dali se posti a št za Božić pa me interesujw ako neko zna da mi kaže kakvi su običaji i šta se od jela i kolača sprema. Volela bih da moja deca nauče od mene ako ja nisam imala od koga. Hvala unapred nekome ako mi bude odgovorio. Jedna Anna

    ОдговориИзбриши