понедељак, 30. август 2010.

Nadlacke-Slovačka Kuhinja-nadlacke halusky

Sada se vi sigurno pitate sta su to NADLACKE...:)
Nadlackama jos nazivamo i češke knedle te germknedle...
U prevodu ,to su kuvane krofne od dizanog testa.
Karakteristične su za Slovačku kuhinju,i zbog toga sam se i odlučila da ih spremim i recept podelim sa vama...:)
Prvo,vrlo su ukusne i svaki gric ne ostavlja ravnodusnim ama baš nikog,a probala su ih moja deca,muž,mama i sestra te zet ...posebno ako ih pospete sveže mlevenim makom..:)
Slovakinje ih rado prave jer su omiljene u njihovoj kujni.
I u mojoj...:)
Kako u vojvodjanskoj kuhinji postoji nedeljni jelovni red,prave se subotom ili sredom..i to onako časom ,iskusne slovakinje ih naprave "za sekund"
Ja sam ih napravila iz dva pokusaja...:)
I dva tri sata pripreme...:)

Jeste ,jeste činilo mi se vrlo lako,ali sam se dooobro namučila.

Prvi  pokušaj je pojeden,ali to nisu bile ni nalik  bele snezne loptice...već tanki leteći tanjiri.
Drugi put sam "kuvanju nadlacki "doskočila...Objasniću vam i kako...:)
Priprema testa,kao i za svako drugo dizano testo::
Pola litre-pola vode pola mleka
brašno
kvasac-stavila sam pola kesice kvasca
1 jaje-posebno ulupati sneg od belanaca
kasikica soli
kasikica sećera ili dve
Zamesite testo,onako meko da se "nelepi za ruke".
Sneg od belanaca dodate na kraju.
Ostavite da se  testo odmori tj naraste.
Zatim Razvijte oklagijom kao kada pravite krofne.
Vadite modlom kruglice-foto1-
Kada biste pekli na masti imali biste krofne jel da?
Zatim potrebna vam je šerpa ili veći dublji tiganj.
Namašite ga mašću,moze i uljem....-foto2-
Poredjajte nadlacke.
Dodajte vode,toliko da ih prekrijete-foto3-
Poklopite -foto4-
Kuvajte .
NIKAKO,ALI NIKAKO NE OTVARAJTE.
Sada se vi sigurno pitate,pa kako ćete znati kada su gotove?
Prvi put sam ih kuvala 10min,preklopila sam poklopcem koji nije bio providan,i nisam znala sta se desava sa njima.
Znate Slovakinje kazu da su nadlacke gotove,kada počnu da cvrče a MAMIČKE -BAKE znaju da li su gotove po njihovom mirisu..:)
Znači nema tu 3,4,5 minuta...:)
Nema tu jačine vatre,drmanja šerpe,zavirivanja,okretanja...
Samo iskustvo i strpljenje.
E ja bas nisam:
1.BILA STRPLJIVA
2.ŽIVO ME JE INTERESOVALO STA SE DESAVA ISPOD POKLOPCA...:)
To se da razumeti,kada nesto pravite prvi put i kada odjednom počne tiganj da se trse a miris  zapahne vašu kuhinjicu i normalno da pomislite :
-E gotove su!
Naravno prvi put sam umesto debelih loptica,dobila tanke frizbije...Ali ukusne...:)
Drugi put sam nadlacke poklopila providnim poklopcem-foto5- i svo vreme POSMATRALA sta se desava.
Vreme kuvanja oko 20min.
Kada su gotove imate dva izbora:
Sir ili Mak.
Moj izbor je bio sveže mleveni mak...:)
Ako ste ih napravili,probali...znam da će te postati Fun NADLACKI BAŠ OVDE

35 коментара:

  1. odličan post, odličan recept i odlične nadlacke ! nisam se sa njima do sada još susrela pa tako niti probala ih, a izgledaju tako dobro i primanjivo . Super si nam ih prezentirala i sviđaju mi se ovako posute makom.

    ОдговориИзбриши
  2. Vera, ovo moram da probam, za mene je nesto novo.Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Čula sam za ovo ali ih nikad nisam pokušala napraviti. Odlično izgledaju, a posebno su zanimljive kad su ovako bogato posipane makom.

    ОдговориИзбриши
  4. Nisam to nikad vidjela, ali me jako zainteresiralo. Sigurno ću probat.

    ОдговориИзбриши
  5. ja bih radije one sa sirom, ali ajde...i mak će poslužiti ;) nisam ih nikad probala, ali uvjerila si me ovim postom da su super ukusne :)

    ОдговориИзбриши
  6. Ja bi isto radije sa sirom..

    Čula sam za nadlačke ali ih nisam probala..

    Ja bi isto kao i ti vjerovatno stalno virila pod poklopac :)

    ОдговориИзбриши
  7. Obozavam krofne u svakom obliku,tako da cu ovo morati da isprobam. Odlican post!

    ОдговориИзбриши
  8. Slovačke nadlacke sam pravila prije par godina, a fantastičan recept sam našla kod gospođe iz Stare Pazove, koja je imala profil na Coolinarici, a koliko se sjećam svekrva joj je bila Slovakinja.
    Prekrasne su mi inače, a volim ova parena tijesta.

    ОдговориИзбриши
  9. svaka ti čast Vera! :)) Mislim da meni ne bi uspeli ni 15. put! :))

    ОдговориИзбриши
  10. meni je ovo novo, ali sigurna sam da ne i zadugo jer namjeravam isprobati, bilježim i radim prvom prilikom

    ОдговориИзбриши
  11. Uhhhh, meni to izgleda fenomenalno! Vjerujem da ne ostavlja ravnodušnim, moram probati!

    ОдговориИзбриши
  12. Ja sam još gora od tebe, ja bi stalno virila ispod poklopca pa me poslije ne bi čudilo šta ne bi lipo ispale, ali ti je zato odlična ideja sa staklenim poklopcem :)
    Čini mi se da tebe kao i mene više intrigira sam postupak od konačnog rezultata :)
    Prekrasne su, hvala na receptu!

    ОдговориИзбриши
  13. Dobila sam pre izvesnog vremena recept za nesto slicno od drugara koji je poreklom iz Slovacke, ali nikako da se nakanim da ih napravim. Sad si me zaintrigirala da ih probam :)

    ОдговориИзбриши
  14. Draga Vera, na mom blogu je jedna nagrada za tebe ! :)

    ОдговориИзбриши
  15. Prvi put čujem za nadlačke ups... nadlacke:)) jako mi se dopadaju , da li mi se čini ili se mak na slici miješa sa šećerom? Još ih nisam pravila ni probala, ali sam postala fan!

    ОдговориИзбриши
  16. Odlican je recept i nadlacke su odlicne. Probala sam ih i naravno postala fun :)

    ps.
    Na mom blogu te ceka nagrada :)

    ОдговориИзбриши
  17. Gledam ovaj recept vec 100 put i definitivno moram da ga probam vec jednom. Ide mi voda na usta! Divno!

    ОдговориИзбриши
  18. osim maka mozete da koristite i rogač. tako se nadlacke halusky prave kod nas u kući, za Uskrs, pošto neki od nas (khm, khm) ne vole mak :D

    ОдговориИзбриши
  19. Ja probala da ih uvaljam u mleveni lešnik pomešan sa šećerom, odlične su! :)

    ОдговориИзбриши
  20. Анониман29. јун 2012. 06:43

    Ovo izgleda odlicno. I sad mi dobrodoslo za uzinu! :)

    ОдговориИзбриши
  21. Izgledaju odlicno,vec zamisljam sisatu slovakinju kako ih sprema za mene :)

    ОдговориИзбриши
  22. uh moja baka (inace cehinja) je pravila ovako knedle sa sljivama i znam tacno da je kuhala s jedne strane 4 min pa okretala i onda jos 4 min...uh ovo mi probudi nostalgiju za djetinjstvom

    ОдговориИзбриши
  23. Moja baka je uvek kad bi pravila krofne, pravila i nadlačke, s' makom naravno:), baš tako kako si ti opisala. Obradovalo me da vidim da je recept isproban i objavljen i da jelo neće biti zaboravljeno jer izgleda mnogi imaju zelju da ga takodje isprobaju:).
    Pre par godina sam kod jedne drage prijateljice jela jednu drugačiju verziju nadlacki, ona je testo punila sa par višanja, zatim kuvala i služila sa sirupom od šecera i cimeta. Sad pravim obe verzije, jer ne mogu da se odlučim koja mi je bolja:).

    ОдговориИзбриши
  24. Hvala vam svima od srca, raduje me da je ovaj recept toliko posećen i da vas podseća na detinjstvo. Radi toga postoji ova Astal Kuhinja!!!!

    ОдговориИзбриши
  25. Анониман17. март 2013. 08:06

    Hvala za recept!Najbolja kuhinja i najbolji recepti!

    ОдговориИзбриши
  26. Ja sam jela slovačke nadlacke, ali mi nikad nisu uspele

    ОдговориИзбриши