субота, 27. март 2010.

Voćni Hleb

Uskoro će Uskrs,naš najveći hrišćanski praznik.Za te dane vam preporučujem ovaj svečani Voćni Hleb,koji sam pronačla na blogu moje drage Mire Karlovački Kugloff.Ovaj recept je davne 1946.g zapisala baka Ljubica...sto svedoči da je ovaj hleb verovatno tradicionalno spreman u vojvodjanskoj kuhinji ,predpostavljam za vreme praznika,zbog velike količine suvog voća,urmi,smokava koje su naše bake sigurno pazarile na pijaci po "paprenim" cenama.
Kod ovog recepta ,koji mozete ovde pročitati u originalu,se da zaključiti da je mera za brašno i šećer bila tezina jednog jajeta.Ja sam se pridrzavala recepta i evo mog rezultata:Potrebno je:
3 jajeta
šećera u tezini tri jajeta
Jaje je oko 60g
3 štangle čokolade-izrendati
150g mlevenih oraha
100g citronata
15 krupnih urmi
5 velikih suvig smokava
3 šljive
100g belog suvog grozdja
2 supene kašike slatkog od belih trešanja
1 jabuka na kocke isečena
sok i korica jedne narandze
brašno-tezine dva jajeta
Priprema:
Šećer izraditi sa jajima,potom dodavati suvo voće,čokoladu,sok od narandze,brasno...
Sve dobro sjedinite.
Pleh u obliku pravougaonika namastite i pospite brasnom.
Izlijte smesu i pecite.
Gotov hleb prelijte otopljenim puterom.

Novosadsko Proleće je manifestacija koja se već par godina odvija na Spensu u Novom Sadu.Ove godine sam iz nekih ličnih razloga propustila ovaj novosadski mali sajam,ali evo malo fotkica,preuzetih sa sajta Karlovački Kugloff,.
Na fotografijama je Mira Kovačević i njeni kuglofi,koji su već tradicionalni na Novosadskom Proleću.Raznih oblika,ukusni,ne ostavljaju nikog ravnodusnim.
Mira sa svojim preukusnim kuglofima.
Postani obožavalac Karlovačkog kuglofa na facebook.

26 коментара:

  1. Kako prekrasan kruh i recept. Jako mi se sviđa.:)

    ОдговориИзбриши
  2. Vera,
    Wonderful recipe and very beautiful photos.
    Nice and sunny weekend, Diana

    ОдговориИзбриши
  3. Prekrasno izgleda i ipak je drukčiji od uobičajenih kolača sa suhim voćem - mora da je jako sočan. Imaš pravo, nekada je to bio izuzetno skuo kolač.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam drage moje,drago mi je da vam se svidja.Hvala Miri što je podelila sa nama ovaj divan starinski recept!

    ОдговориИзбриши
  5. Vera, draga moja, hvala tebi, ova je izuzetna cast za mene, za "Karlovacki kuglof" i naravno za baka Ljubicu. Hvala ti od srca. Vocni hleb koji si umesila je bozanstven. Baka Ljubica (i tvoje bake) bi bila ponosna kada bi ovo mogla da vidi. Hvala ti, posebno, na podrsci koju pruzas meni i "Karlovackom kuglofu". Hvala ti za negovanje i cuvanje nase vojvodjanske kuhinje, kao najraznovrsnije i najbogatije kuhinje na svetu. Veliki pozdrav tebi i tvojim cenjenim posetiocima.

    ОдговориИзбриши
  6. O. pa ovo je fantastično. To ulazi u moj spisak za Uskrsni stol.

    ОдговориИзбриши
  7. Odusevljena sam!!ovo mi je najbolji kuglof do sada!!

    ОдговориИзбриши
  8. Izgleda tako rustično i privlačno!Zahvaljujući ovom tvom postu pronašla sam blog "Karlovački kuglof",koji proučavam sa velikim zadovoljstvom, s obzirom da obožavam kuglofe:)

    ОдговориИзбриши
  9. meni se ovaj tvoj blog sa vojvođanskom kuhinjom, specijalitetima i pričom veoma dopada i svaki post mi je užitak za pročitati i saznati nešto novo.
    Krasan je ovaj "obstbrot" , tako bogat i vjerujem da je mnogo ukusan.

    ОдговориИзбриши
  10. odlično !! Kuglof mora da je preukusan, super sastojci i jako lijepo izgleda !! I hvala za uputu za blog "Karlovački kuglof" !

    ОдговориИзбриши
  11. Fantasticno izgleda. Nikad nisam vidjela nesto slicno.

    ОдговориИзбриши
  12. Kako dobro izgleda! Prvi put ovo vidim i jako mi se svidja.

    ОдговориИзбриши
  13. WOOOW! :) Prekrasan je i bogat!
    Sretan Uskrs, draga Vera, tebi i obitelji! :)

    ОдговориИзбриши
  14. Nedavno sam kupila silikonski kalup za kuglof pa sam u fazi isprobavanja recepata:) I ovaj recept me privlači, kolač izgleda baš sočno:)

    ОдговориИзбриши
  15. izgleda odlicno i vrlo zasitno. mljac :)

    ОдговориИзбриши
  16. Анониман29. март 2015. 07:55

    Jako dobro izgleda,pravim ga redovno,odlican recept i vrlo vrloo ukusan!!

    ОдговориИзбриши
  17. Izgleda super, samo me zanima koliko treba putera za prelivanje.

    ОдговориИзбриши