уторак, 9. фебруар 2010.

Bajadera torta

Kako u poslednje vreme sve manje i manje imam vremena za kuvanje i pripremanje slastica a moje drage ukućane sam navikla da uvek imaju dobar zalogaj,tako sam i iako pre odbojna prema ovakvim expres tortama,i ja napravila jednu takvu brzu ,bez pečenja.
Moram vam odmah reći da sam i vise nego zadovoljna,malo sam očekivala a rezultat je bio i vise nego ukusan.
Potrebno je:
300g mlevenog plazma keksa
375g margarina
400g šećera u prahu
100g čokolade za kuvanje
250g mlevenih oraha
2dcl soka od narandze
500ml mleka
2 kesice pudinga od vanile
2dc slatke pavlake
Prirpema:
za prvu koru:300g keksa,125g rastopljenog margarina,130g sećera u prahu,čokoladu i sok od narandze pomesati.Ako je smesa tvrdja dodati jos soka.
Okrugli pleh sa stipaljkom obloziti te staviti ovu prvu koru.
Druga kora:
250g oraha samleti te dodati u 125g rastopljenog margarina i 130g šećera u prahu,mozete dodatii i malo soka od narandze ako vam je smesa tvrda.Staviti ovaj nadev preko prve kore u kalup.
Treća kora:
U mleku skuvati pudinge prema upustvu sa kesice.Kada se masa ohladi dodati 125g margarina i 130g prah šećera.Preliti smesu preko prve dve kore te celu tortu ostaviti u frizider da se stegne.
Ukrasiti šlagom.
Ako će te celu tortu premazivati slagom potrebno vam je 5dcl slatke pavlake.
recept by Jojo i Miki

10 коментара:

  1. Ma tebi svaka čast kada uz malu dječicu uspjevaš toliko često stavljati recepte. Ova torta je prelijepa. Kora mi se čini savršena i preukusna.

    ОдговориИзбриши
  2. Uopà+će ne zvuči loše ova torta :))) Zbilja svaka čast kad uspiješ spremati ovakve slastice

    ОдговориИзбриши
  3. Ova torta izgleda tako lagana i privlačna, baš bi mi sad pasao jedan ovakav komadić torte!

    ОдговориИзбриши
  4. ma genijalno, ja obožavam ekspres torte (a bogami i slana jela) jer sam uvijek u nekom jurišu!
    sigurno ćemo isprobati, obožavam plazma keks! hvala

    ОдговориИзбриши
  5. Ove torte su uvek omiljene i kod dece, a jos vise kod zaposlenih mama..Predivna :)))

    ОдговориИзбриши
  6. prekrasno izgleda, a najbolje od svega da se ne peče :)

    ОдговориИзбриши
  7. Svi kolači koji se rade sa mljevenim keksima su idealne slastice za ljeto i ove vrućine, još ako ima dosta kreme i šlaga, to je doista uvik pun pogodak za sve ukućane kao i goste! Mislim da nije bitno da li su PLAZMA - keksići (iako je njih nekad bilo za kupiti i samljevenih, tako da je proces izrade bio još brži), ili su to obični petit-beur keksi, rezultat je uvik isti: kolač je odličan!
    Upravo sam napravila jedan od 500 g sitno izmrvljenih petit-beur keksa. Stavila sam ih u tepsiju, zalila sa 1 l tekućeg jogurta, dobro promješala da keksi upiju jogurt, poravnala i gore stavila 500 g smrznutih (na žalost nemam friških) malina pomiješanih sa 8 jušnih žlica šećera. Sve prekrila sa 500 ml šlaga i stavila da preko noći odstoji u hladnjaku da se svi okusi prožmu i da se kolač dobro ohladi. Fenomenalno osvježava!
    A za unučića, koji je tek napunio 9 mjeseci, napravila sam od petit-beur keksa kolač, tako što se posloži red keksa na koje se još vruće izlije skuhanih 1kg očišćenih bresaka sa 1 pudingom od vanilije. i tako se slaže red keksa, red tog tzv. pudinga, zadnji red je puding na koji se stavi malo šlaga. Kolač je moćno osvježavajući!

    ОдговориИзбриши