четвртак, 24. децембар 2009.

Žerbo Kocke

Možda niste znali ali prošle godine,tačnije 2008.g ovaj sjajni kolač i poslastičarnica Žerbo,po kojoj on nosi ime,je proslavila 150g postojanja.
Smeštena u samom centru Madjarske,svojim aristokratskim izgledom i atmosferom prohujalih vremena,i dalje je omiljeno stecište vernih ljubitelja dobrog ,kvalitetnog parčeta kolača i drugih slatkiša.
"Istorija "Žerboa" počinje sa izvesnim Jakabom Kuglerom, koji je krajem 18. veka otvorio poslastičarnicu u Šopronu, gradu na krajnjem zapadu današnje Mađarske.


Jakab je imao dva sina, Antala i Henrika, od kojih je ovaj drugi nastavio očev zanat. Pre tačno vek i po, Henrik se preselio u Peštu i na sadašnjem Trgu Jožef Nador otvorio poslastičarnicu u kojoj su se nudili kineski i ruski čaj, kolači i bombone.

Posao mu je tako dobro krenuo da je desetak godina kasnije potražio novu, pogodniju lokaciju, a oko mu je zapalo za Kafanu "Privorski" na Pozorišnom, kasnije Verešmarti trgu.

I novo zdanje je poslovalo izuzetno uspešno, pa su u njega dolazili grofovi, glumci, sportisti i političari. Uživali su u stolicama i stolovima donetim iz Pariza, plafonu ukrašenom u stilu kralja Luja XIV, lusterima iz vremena Marije Terezije, a posebno u minjonima, doboš torti, ledenim i žerbo kockama, išlerima, krempitama ili bejgliju.

Žerbo kocke, kao i ukrasne kutije za pakovanje slatkiša, bile su delo novog vlasnika, Emila Žerboa, koga je Henrik sreo u Parizu na jednom od svojih brojnih putovanja po Evropi. Pošto sam nije imao naslednika, ocenio je da bi tada mlađani Emil bio idealno rešenje za nastvak posla i - nije se prevario.

Novi vlasnik je dobro radio i zarađivao čak i za vreme Prvog svetskog rata, ali je nekoliko godina kasnije (1919) preminuo. Posao je preuzela njegova supruga, rukovodeći poslastičarnicom još 21 godinu.

Posle Drugog svetskog rata, tačnije 1947. godine, čuvena poslastičarnica je, kao i sve drugo, podržavljena i dospela pod okrilje Ministarstva za trgovinu, u čijoj nadležnosti je bilo i ugostiteljstvo. Država je htela da zadrži stari naziv "kuće slatkiša", ali su se naslednici pobunili i dobili spor na sudu.

Tako je "Žerbo", čuven i po istoimenoj torti, preimenovan u "Verešmarti", po Mihalju Verešmartiju, najvećem mađarskom pesniku s početka 19. veka. Taj naziv je nosio od 1950. do 1984. godine, kada je ponovo preuzeo staro ime.

Nemački biznismen Ervin Miler je 1995. kupio čitavu "Žerbo kuću" i dve godine kasnije, nakon opsežnog renoviranja, vratio joj stari sjaj"
Citirano iz članka o 150.g postojanja Žerbo Poslastičarnice.


Potrebno je :
 150 g masti,
1 celo jaje plus 2 žumanceta
1 šolja mleka
pola kvasca
500 g brašna.
Fil:

200g oraha samleti i pomešati sa šećerom.




Priprema:
Kvasac se topi u mleku i stavi se jedna kašika šećera.Kada kvasac nadodje ,zamesise testo i podeli na tri ili ako hoćete tanje kore četiri dela.

Svaku koru razviti i poprskatirumom,te peći na umerenoj temperaturi,

Svaku koru namazati pekmezom od kajsija ,i posuti orasima pomešanim sa šećerom.Tako slošen kolač ostaviti da stoji najmanje 2,5 sata.
Glazura:

4 kašike vode
4 kašike šećera
4 rebra čokolade za kuvanje
U šerpici sve sastojke za glazuru rastopiti te premazati preko kolača.
Ako se odlušite da napravite Žerbo Kocke sa četiri kore-kao ja,kolač će biti manji,ali dovoljan za porodicu.

I za kraj moja mala art galerija. Žerbo na Bački način


 

36 коментара:

  1. Ovo je predivan kolač i često ga spremam. Inače, kad god odem u Budimpeštu, ovu poslastičarnicu obavezno posetim. Divan ti je post, Vera, jer me seća na neka davna putovanja i lepša vremena.

    ОдговориИзбриши
  2. obožavam žarbo, inače ga mama pravi za svaku Novu godinu! neuništiv je!!

    ОдговориИзбриши
  3. kod tebe uvijek nesto zanimljivo procitam i naucim.:)
    sretan ti bozic i bozicni blagdani!:))))

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo je kolac koji naprosto obozavam.
    O istoriji Zerbo kocki sam vec negdje citala (u nekom Kuvaru, vjerovatno.
    Interesantan post i divan kolac :-)

    ОдговориИзбриши
  5. Interesting story and perfect cake :)
    Merry Christmas!

    ОдговориИзбриши
  6. Omiljeni kolac koji me vraca u detinjstvo...Predivno opisano i uslikano :)))

    ОдговориИзбриши
  7. Bila sam u toj slastičarnici u Sopronu.
    tvoj zarbo je lijep kao i tamo.
    Krasan recept..

    I hvala ti draga Vera na čestitiki :)

    ОдговориИзбриши
  8. Prekrasan post, za kolač znam da je odličan!
    Sve najbolje tebi i obitelji želi T&T tim!

    ОдговориИзбриши
  9. Jako volim Žarbo, a tvoj izgleda odlično.
    Hvala ti i na postu s puno zanimljivih potataka iz kojeg sam dosta toga saznala. :)

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala svima od srca.Sve najbolje u ove dane Božića!!!

    ОдговориИзбриши
  11. Bas sam uzivala citajuci o povijesti ovog kolaca. Moja mama ga je pravila u svim svecanim prilikama, nije bilo sveca ni Bozica bez ovog kolaca.
    Sretni praznici tebi i tvojoj obitelji.

    ОдговориИзбриши
  12. Uživala sam čitajući ovaj post. I ja često pravim ovaj kolač. Nailazila sam ga pod različitim imenom: Kore i Dadini kolač. Kore se isto kao i tvoje prave od masti. Najviše mi je drago što si napisala da se kolač mora ostaviti stajati neko vrijeme a tek onda peći. Moje prijateljice su me ubjeđivale (nisam se dala ubijediti) da se odmah mora peći!
    Odličan je to kolač naročito za ove zimske dane!
    Puno pozdrava i svako dobro uz ove blagdane!

    ОдговориИзбриши
  13. Au, ove kocke nisam pravila sto godina, izgledaju super a slike divno osmišljene. Čista 10-tka:)

    ОдговориИзбриши
  14. Uživala sam čitajući o povijesti slastičarstva i nastanku žarbo kocki. Odakle ti samo izvačis sve te informacije? Dobila sam jednu slatku nagradu pa ti je prosljeđujem. Pogledaj na mom blogu kada stigneš.

    ОдговориИзбриши
  15. Svaka čast na postu. Žerbo su mi među najdražim kolačima i kada sam bila u Budimpešti posebno sam naglasila da želim probati čuveni original. Fenomenalan kolač.

    ОдговориИзбриши
  16. Stare dobre zerbo kocke. Uzivala sam citajuci post.
    Srecni praznici i sve najbolje u Novoj godini :))

    ОдговориИзбриши
  17. I thank you with all my heart for the visit. Best wishes to you and your family for a wonderful 2010! Kiss

    ОдговориИзбриши
  18. Volim ih, ali ih dugo nisam radila, ni sama ne znam zašto. Fotke su ti krasne, posebno ona sa starim razglednicama (dopisnicama?). Sretna Nova!

    ОдговориИзбриши
  19. Mmmm, tako su dobre...
    Neka Ti Nova 2010. bude sretna i zdrava!

    ОдговориИзбриши
  20. Opet ja - imaš sunčanu i cvjetnu nagradicu na mojem blogu!

    ОдговориИзбриши
  21. Vera sretna ti Nova, tebi i svima tvojima!

    ОдговориИзбриши
  22. Obozavam ove starinske kolacice...divan post i fotkice!;))) Sve najlepse u Novoj godini i sretan Bozic!;)))

    ОдговориИзбриши
  23. Opet ja, prosljeđujem ti nagradu koju sam dobila od Marie!

    ОдговориИзбриши
  24. Moja mama mi njih pravi kad sam u poseti a nisam odavno bila kod kuce,onako vruce iz tepsije ih znjupam ;o)mozes zamisliti koliko mi nedostaje mama i njena kuhinja.Prelep post,kao i uvek.
    Sretna Nova Godina i sve najbolje,pozdrav od Sandre iz Holandije(ustvari Zrenjanina)!Ciao!

    ОдговориИзбриши
  25. Hvala na receptu.
    Koliko vidim u komentarima svi hvale ove kocke ali ne vidim da ih je neko i pravio.Većina ih je jela ili im se sviđaju fotografije.
    Elem,nebi bilo zgoreg staviti vreme pečenja kora i temperaturu.
    Što se fotografija tiče više bih cenio da ste stavili neku autentičnu,vašu.
    Eto toliko od mene.
    Ako vas interesuje kako je ispao kolač po ovom receptu slobodno me kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    Nenad.

    ОдговориИзбриши
  26. Za Novu godinu smo išli u Budimpeštu i posetili ŽERBO poslastičarnicu. Naravno da smo probali specijalitet kuće, uz Doboš i esterhazi toru, samo nas nisu nešto oduševili kvalitetom kolača. Žerbo skoro da nema oraha, Doboš je nekako suva i sva u filu a Esterhazi je u proseku dobra. Na tanjiru su super dekoracije od šećera i čokolade, minijaturni kolači i sve je papreno. Ali, vredi ući i videti raskoš enterijera i bar na trenutak se opustiti od naporne šetnje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, enterijer je savrsen, mada ja sam jela sad zadnji put neku voćnu poput svarcvald bila je odlična da nekažem prosečno dobra, meni neke njihove torte budu tvrde i jako slatke...ali dobro svi imaju svoj ukus, takodje nekome se njihovi kolači ne dopadaju neki su kao oduševljeni sve je to stvar ukusa, aja sam npr od onih što više vole ukusno i kvalitet nego vizuelno neki šik pa da bude posle bljak...

      Избриши
  27. DOBRO BI BILO DA NAPISES KOLKO SE DUGO PECU KORE I NA KOJOJ TEMPERATURI ILSE PREMAZU SA GEMOM PA SE PECU I KAD STAVIS GLAZURU DOSTA NEJASNI RECEPTI CESTO OD VAS

    ОдговориИзбриши