среда, 9. децембар 2009.

Torta sa orasima i rumom

Prava starinska torta,koju je moja majka-baka rado spremala.Kada odsečete prvo parče ovo torte,momentalno će te se zaljubiti u nju i njen blagi miris ruma...:)

Potrebno je za koru:
6 jaja
6 kašika brašna
100g šećera
6 kašika mlevenih oraha
1 kašikica sode bikarbone
okrugli pleh širine 24cm.
Priprema kore:
Mikserom belanca umutiti u čvrst sneg,potom dodati šećer i žumanca.Lagano moksati te dodati brašno ,orahe i sodu.
Podmazati pleh izliti smesu i peći koru dok ne porumeni na 180C.
Poštoćete i gornju koru-fil morati malo prosusiti u rerni,ne mojte previše ispeći ovu koru.
Druga kora-fil:
Potrebno je;
100g čokolade
1-2 kašike ruma
200g putera
6 jaja
100g mlevenih oraha
100g šećera
Priprema fila:
U sud-šerpu sa duplim dnom za kuvanje na pari,stavite žumanca i šećer.Zagravajte i mešajte kulinarskom žicom ili varjačom,dok smesa ne postane svetlija i penasta.Dodati čokoladu,izlomljenu na kocke te puter isečen na kocke svo vreme mešajući da se čokolada i puter otope.
Potom dodati orase,dobro izmesati i dodati kašiku-dve,zavisi po ukusu ruma.
Ostaviti smesuu da se ohladi.
kada se smesa dobro ohladila,mikserom umutiti belanca u čvrst sneg i dodavati kašiku po kašiku čokoladne rum smese,svo vreme miksujući dok se smesa sva ne potroši.
Prvu koru koju ste ispekli,poprskati i rumom,a zatim izliti preko nje.
U već predgrejanoj rerni,namestiti temperaturu na 150C,i sušiti koru oko 15-20 min.
Ohladjenu tortu dekorisati šlagom.

20 коментара:

  1. Relativno jednostavno za napraviti, tako da ću ovih dana i ja sam isprobati koliko sam vešt sa pravljenjem torti. Ako mi ne uspe eto mi poslastičarnica po gradu, premda nije isto! Pozzzz!

    ОдговориИзбриши
  2. A joj...već iz samog opisa i sastojaka znam da se radi o savršenoj torti iz bilježnica naši baka. Te starinske torte su mi najdraže, jednostavne, ali bogate sadržajem i okusom.

    ОдговориИзбриши
  3. Ništa lepše od starinskih torti. Izgleda divno!

    ОдговориИзбриши
  4. Mmmm baš po mom guštu, volim orahe i obožavam dodatak ruma, a tek onaj fini mirisss !!

    ОдговориИзбриши
  5. Divna je upravo zbog svoje jednostavnosti...ti stari, provereni receptici su pravo blago!;))

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala vam,tako prija jedno parče uz kaficu u popodnevne sate!

    ОдговориИзбриши
  7. Djeluje bogato i slasno, a opet lagano!
    I fotke su mi odlične!

    ОдговориИзбриши
  8. Ovo je sigurno odlična torta i baš me veseli da imam novi recept za probati. Doduše, tek možda za preznike s obzirom da sam sada sama u kući (osim mojeg najdražeg Erina). A možda ipak ispečem i pošaljem djeci u Zagreb? U svakom slućaju, javljam se s rezultatima.

    ОдговориИзбриши
  9. Drage moje,baš sam sretna sto vam se tortica dobala,prava je runm fantazija!

    ОдговориИзбриши
  10. Ja sam u poslednje vreme totalno poludela za rumom. Natapam sve sto stignem.
    Super ti je tortica :)

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala Ljiljo,drago mi je da ti se dopada,ja takodje obozavam rum i u sve bih ga trpala:)

    ОдговориИзбриши
  12. Your cake is delicious and very tasty! I want to eat a slice! A warm greeting

    ОдговориИзбриши