недеља, 29. новембар 2009.

Ušećereni Bademi

Ovaj recept sam još davnih dana stavila u svoj folder ,pod obavezno,i tada i isprobala.Svima su nam se dopali bademi na ovakav način,čak sam ih ja zatvorila u jednu limenu posudu i tako spremljeni su dugo mogli da se održe.

Kako smatram da su ovako mnogo,mnogo kalorični,nakon par meseci evo ih ponovo u našem društvu:)


Inače,bademi su bogat izvor vitamina i mineralima posebno važnih za zdravlje kostiju - kalcijum, magnezijum, mangan i fosfor pa je značajan u prevenciji osteoporoze.

Ranije se smatralo da sadrži suviše masnoća da bi bila zdrava grickalica, sada se zna da 90% sačinjavaju nezasićene masnoće i da je naprotiv veoma korisan prilikom držanja dijete za gubljenje viška kilograma jer daje osećaj sitosti.

Naravno ako držite dijetu,nikako ih ne konzumirajte samo ušećerene :)


Bademi mogu da zamene druge namirnice iz ishrane tokom dijete, što vodi do stabilne ili sniženja telesne težine. Pored osećaja sitosti smatra se da bademi sadrže neke od masnoće koje nisu svarljivi i ne apsorbuju se.
Potrebno je:

1 šoljica badema
1 šoljica šećera
1 šoljica vode

Priprema:

Bademe, šećer i vodu stavite u u šerpu i zagrejte na najjačoj vatri. Kada šećer provri, mora se neprestano mešati,sve dok šećer ne ispari i pobeli.

Smesu tada prebaciti u drugi sud kako vam se ne bi bademi zalepili.

Količinu možete povećati ili smanjiti, srazmer je uvek1 : 1 : 1

radjeni su po Aghata receptu.

11 коментара:

  1. obozavam usecerene badem i moram ih probati napraviti. svidja mi se novi veseli izgled bloga:)

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je nešto što često radim jer to baš tradicionalna dalmatinska slastica koju jako volim. Super su ti ispali! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam drage.
    @Andreice da to su Manduli u cukri definitivno nesto genijalno.Luda sam za njima.

    ОдговориИзбриши
  4. Pa mogla bi ih pojesti par. Meni su ušećereni bademi jako dragi, no ipak pazim i na liniju.
    Ne znam da li si probala slane? To mi je nešto posebno (puno, puno bolje od kikirikija)

    ОдговориИзбриши
  5. Meni su obe varijante dobre.Ja sam od onih sto vole da pogrickaju ponesto bilo slano ili slatko.Ali nisam bas manijakalna u tome:)

    ОдговориИзбриши
  6. Draga Vera, prvo da pohvalim izgled bloga, a onda poslasticu - bajame u cukru (omiljenu poslasticu iz detinjstva). Moja nona ih je rado spremala (osim njih, fritula i rožate nije ništa drugo pravila od slastica!)Čini mi se da sam videla na svadbi u Dalmaciji da mladenci služe goste ovom slasticom.Divno je što si me setila svih ovih stvari.

    ОдговориИзбриши
  7. Super ti je ovo. Bas mi je mama danas pricala kako bi trebala svakog dana da pojedem saku badema :)

    ОдговориИзбриши
  8. Podjseti me koliko ih volim, a ponekad ih vidim u prodavnicama, ali ovdje se plasim, nista nije ko tamo. Da znas da bih mogla napraviti, inspirisala si me, divno!

    ОдговориИзбриши
  9. kod nas baš i nisu tradicionalni pa ih još nisam probala... ali nadam se da će doći i oni na red jednom jer izgledaju jako lijepo :)

    ОдговориИзбриши