недеља, 29. новембар 2009.

Krsna Slava i Običaji

Krsna Slava ili kućna slava zauzima značajno mesto u životu vojvodjana.Krsna Slava je karakteristična osobina jedino nas srba,postoji  još delimično kod Rusa i Bugara.
Predpostavlja se da je ovaj narodni običaj nastao veoma davno,neki naučnici navode čak datum i pre hrišćanstva,kada su Srbi imali kao kult predaka naročitog domaćeg Boga, zaštitnika porodice.
 Za krsnu slavu po starom običaju trebalo bi "kolač da lomi i Boga da moli" sveštenik sa domaćinom a ako to nije moguće, onda kolač lomi sam domaćin.

Nekada u manjim mestima to je i zaista bilo tako.Danas vrlo,vrlo retko,najčešće kolač lomi sam domaćin,a u nekim mestima ovaj običaj se potpuno izobičajio,naravno tu mislim i na ovo novije moderno doba.
Toga dana kuća je otvorena za svakog gosta.Slava je isključivo za domaće ognjište i za zemlju, jer ako kuća i zemlište pređe u drugo vlasništvo sa njima prelazi i slava.Danas se ovog značenja slave retko ko pridržava.
Na slavama se uz čašu vina ili rakije čitaju molitve, drže zdravice ili pevaju pesme (slavarske i ostale) i naravno, gosti se šale i pričaju..
Veoma je interesantan podatak da su običaji potpuno isti i kod doseljenika iz Bosne-kolonista,a tu se pre svega misli  na slavski kolač i koljivo.
Najčešće se za slavu priprema svečani ručak,čiji meni zavisi od toga da li slava pripada posnim ili mrsnim danima.Danas je karakteristično da se za dan slave slavski kolač nosi u crkvu kako bi ga pop osveštao.
Pre ručka se čita Oče naš i drše se zdravice.

  Pre nego što se počne ručak svi gosti ustanu a domaćin se prekrsti i očita Očenaš, zatim domaćin drži sa trećom rakijom zdravicu. Ovom zdravicom on blagosilja goste.
Potom se seče Slavski kolač,u nekim regionima na dva ali najčešće četiri dela.Seče ga domaćin sa ukućanima,najčešće sinovima.
Posle ove zdravice i seče kolača, ručak može da počne a gosti tokom obeda nazdravljaju jedni drugima.

Nekada se za slavu samo pripremao ručak ali danas nema pravila.
Ona domaćinstva koja imaju veliku familiju i rodbinu za krsnu slavu daju i ručak i večeru. Sutradan od slave neki to zovu pojutarjeili  paterice ili okriljeobavezno se daje doručak.
Doručak se obično daje za goste koji su došli sa strane iz daleka, dolaze i komšije, prijatelji, kumovi i po neko od gostiju koji su bili na slavi.



U novije vreme (naročito gde ima mešovitih brakova) dešava se da na slavu dođu gosti druge nacionalnosti (Rumuni, Slovaci, Mađari) što znači da ovaj jako lep narodni običaj ne priznaje nikakve barijere niti granice, otvoren je za sve dobronamerne ljude.

Priprema Sarme,koja je osnovna za vreme proslave mrsne Krsne slave.
Potrebno je:
za occa 50 komada.
1,5-2 kg mlevenog mešanog mesa
začini-so,biber i vegeta
crni luk
2 šolje od 2,5dcl pirinča
Listovi kiselog kupusa,suva rebra,kobasice,suve šunke nasečene na kocke..
Priprema:
Luk isečemo na kocke i stavimo u serpu da pirja.Potom isecemo beli luk i pripremimo meso tako što će mo ga osoliti i pobiberiti.
Ddati meso u  šerpu sa lukom,dodati i opran pirinač te na laganoj vatri dinstati.Dodati beli luk i ostale začine po zelji.Dodati i vodu po potrebi.Kada je meso izdinstano te pirinač do pola skuvan u ovu smesu dodati još i jaja i dobro izmešati.
Odvojimo listove kupusa koje će mo puniti  nadevom. Ostatak kupusa narežemo na tanke rezance koji će nam poslužiti kao podloga za sarme. Ukoliko je kupus jako kiseo, listove isperemo pod vodom. Na dno posude stavljamo deo  rezanoga kupusa da se sarma ne primi za dno.
Sarme zamotamo, a krajeve utisnemo da se ne raspadnu. Položimo ih u posudu za kuvanje, a ostatak kupusa stavimo preko njih.
Dodamo suvo meso i crvenu papriku te podlijemo vodom da prekrije sarme.
Poklopimo posudu i kada sarma zavrije smanjimo vatru te kuvamo još cca. 2 - 2,5 sata. Kada je sarma gotova, radimo zapršku.

Zapraška:
U posebnoj šerpici i na vrelo ulje dodamo brašno koje stalno mešamo da ne zagori, zatim dodamo crvenu papriku i kratko popržimo. Dodamo hladne vode i pirea od paradajza po želji te kuvamo još par trenutaka, zatim zapršku prelijemo preko sarme i čekamo da sve zajedno prokuva još 10-15 minuta. Jelo je spremno za serviranje.
---Nedavno sam na mail,dobila pismo od gospodina Coce koji je inače Bečlija,sa sugestijom da dodavanje jaja u sarmu samo kvari sarmu kao Srpski brend,te da samo švabice u pripremi sarme dodaju jaja te se to jelo naziva"krautrouladen"(kao sarma) i obavezno to probodu cackalicom da sadrzaj ne izadje napolje....
ja ću izbrisati jaja iz recepta uz moju malu napomenu da je moja baka stavljala jaje,te da sam ja šelela samo da napisem jedan njen recept.
GDin Coci,hvala!

I naravno ne zaboravite na predjelo i Pogacu
Ukusnu prasetinu
i Salatu:
Teleći jezik u saftu


1 juneci jezik skuvati sa 4 čena belog luka, 1 kašikom soli, 1lovorova lista,6 zrna biber.
Kada je skuvan, malo ga ohlditi, skinuti opnu-gornju, znači očistiti ga i iseći na komada koji će izgledati kao šnicle.
Možete ga kuvati u belom sosu ili ga samo ispeći pa servirati sa prilogom od povrća.
Pečete ga na ulju sa malo vode kao kada pečete kremenadle.

Sos od povrća
2-3 šargarepe
1 paštrnak
1 krompir
1 luk
ulje
 2-3 dcl vode
1dcl kisele pavlake
 so i biber

Prirpema :
na malo ulja propržiti luk pa dodati povrće koje ste narendali. Najbolje na malo krupnije rende.
Dodajte malo vode, so i biber i idnstajte.
Kada voda ispari a povrće postane meko dodajte kiselu pavlaku.



 Piletina u susamu

18 коментара:

  1. Lepo. Nije na odmet svake godine se podsetiti i običaja i recepata karakterističnih za slavsku trpezu i svečarske dane.Srdačan pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Todora,nekome ni često podsećanje ne pomaše da se pridrzava hrišćanskih običaja..:)
    Ovo je samo jedan mali uvod za naredne postove vezane za običaje i hranu,.
    @birdutmasali thank you dear!

    ОдговориИзбриши
  3. Sve je ovo lepo, ali... dobra je prilika da se dobro pojede, u stvari da se prejede!

    ОдговориИзбриши
  4. Bas divno!! ja sam katolkinja,a muz pravoslavac,posto nema vise roditelja,zemlja jos uvijek jeste u muzevljevom vlasnistvu iako smo mi daleko,moj muz slavi Slavu,a "sokica" sve pripremi :)..mnogi gosti zezaju ,ali svi sa zadovoljstvom sjedaju za Slavsku trpezu i sa smjeskom,sto zbog jela,sto zbog pica !!...svekrva je pripremala sta je imala ali uvijek je bilo Bogata Slava (Jovandan)..meni nije bas na ruku,zbog puno hrane,a jako velikih vrucina(australija)..!!
    Sretna Slava ,Vera !!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Volim pročitati ovakve postove. Vrlo lijepi običaji. Ne znam za Srbe u Bosni i njihove običaje, moj kolega sa posla o njegova majka slave Svetog Nikolu, ali ne znam da li se pridravaju nekih posebnih rituala (bude slavskih kolačića).
    Slavske trpeze mi izgledaju fantastično, tako raskošno i sve je tako ukusno....
    Nadam se da je tvoja prošla bolje od ivkove (onog Ivka iz filma). Sretna ti slava.

    ОдговориИзбриши
  6. Sretna Slava draga Vera!

    Obožavam tvoje postove o običajima

    ОдговориИзбриши
  7. Sretna Slava.Nego, svaka čast na 50 komada sarme, treba stvarno truda da se to savije i skuha. Ja sam stekla dojam da se peče neki specijalni kolač za Slavu, a kada ovdje "samo" recept za sarmu. Hoćemo dobiti i recept za kolač i možda neku finu priču uz njega?

    ОдговориИзбриши
  8. @jubistasha,da budem iskrena uvek prepolovim recept,jer ja do sada nisam imala na slavi toliko puno gostiju,jer smatram da od krsne slave ne treba praviti tandrbal.
    Imam još dva dela u pripremi vezano za ovu temu,tako da biće...hvala ti što si se setila i slavskog kolača!kiss

    ОдговориИзбриши
  9. Your blog is very beautiful. I love your recipes and photos are very elegant!

    ОдговориИзбриши
  10. Vrlo lepo.. Da ne zaboravimo.....Sretna ti Slava i pomoz Bog...

    ОдговориИзбриши
  11. Divan post,lepo je okupljati se a ne osamljivati. Lepi su to običaji koji se ne svode samo na hranu, barem ne kod mene.
    p.s Sretna slava sa zakašnjenjem:)

    ОдговориИзбриши
  12. prekrasan post, volim kad iz posta naucim nove stvari!

    ОдговориИзбриши