среда, 4. новембар 2009.

Bajadera i Svekrvino Oko

Bajadere su bili prvi kolači koje sam kao dete napravila.Sećam se da smo tada sestra i ja to popodne pojele skoro sve :)

I sada ih rado pravim kada mi je potreban neki brzinski sitni kolač.

Potrebno je:

250 g mlevenih oraha
250 g mlevenog keksa
700 g secera
20 kasika vode
150 g cokolade za kuvanje
200 g maslaca
Za glazuru
100 g cokolade za kuvanje-Menaž
50 g maslaca

Priprema:

U šerpu stavite vodu da proključa,a potom dodajte šećer.Kuvajte dok se šećer ne rastopi.Potom dodajte mleveni keks,promešajte,potom dodajte mlevene orase i sve lepo sjedinite.

Ostavite da se masa malo prohladi.Zatim dodati maslac koji ste prethodno malo varjačom izradili.

U drugoj posudi rastopite 150 g čokolade pa u rastopljenu čokoladu dodajte polovinu pripremljene smese i dobro izmešajte.

Namažite pleh maslacem pa zatim rasporedite deo sa čokoladom,a na njega svetliji deo.
Priprema glazure:

Rastopite čokoladu i maslacte prelite formiranu bajaderu.

SVEKRVINE OČI

Svekrvine oči su sitni kolači veoma dekorativni i ukusni,pogotovo za ljubitelje suvih smokava.

Priprema je malo duža,ali isplati se.

Kod njih mi smeta samo naziv...:)

Potrebno je:
125 gr secera
250 gr mlevenih oraha
200ml vode
200gr suvih smokava
po potrebi polutke oraha-jezgra
glazuraod čokolade:
100gr cokolade
50 gr margarina

ili ih samo uvaljajte u mlevene orahe.

Priprema:

Smokve potopite u jedan sud,zajedno sa šećerom i vodom,kako bi smekšale i kako bi ste ih mogli napuniti jezgrom oraha.

Zatim ih procediti a ostatak vode ušpinovati sa šećerom i mlevenim orasima.Ako vam je masa redka dodajte mlevenog keksa.

Svaku smokvunapuniti polutkom oraha a potopm obložiti smesom,napraviti lopticu.

Ostaviti u zamrzivač da se stegnu.

Možete ih preliti glazurom od čokolade ili ih samo uvaljati u mlevene orahe.

Pre posluživanja oštrim nožem ih presecite na pola.

Uvek pravim duplu meru,tada stavim 250g mlevenih oraha i 250g mlevenog plazma keksa.

13 коментара:

  1. Jako mi se sviđaju oba kolača, a u tvojoj izvedbi izgledaju fantastično. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Super su ti bajadere. ja imam neki recept koji nema veze s bajaderama (ali isto je fin :) ) drugi put ću probati tvoj

    ОдговориИзбриши
  3. Vera,
    very delicious, beautiful,
    superlative!
    Hugs, Diana

    ОдговориИзбриши
  4. I bajadere i svekrvino oko izgledaju predivno. Volim bajadere, a nisam osobit ljubitelj suhih smokvi, dok ih svježe jedem u velikim količinama. Da li ti je možda poznato zašto su dobile takvo ime. Meni je taj naziv grozan.

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala vam,Selma gledala sam na netu,nema nikakvih podataka.
    I meni je naziv bez veze......za tako lep kolač.

    ОдговориИзбриши
  6. Nemam naviku pripremati nijedan od ta dva kolača, ali Bajadera mi se čak i sviđa kad mi ju netko ponudi, ovisno o receptu:) Tvoja izgleda baš primamljivo.

    ОдговориИзбриши
  7. Bajadere su mi u djetinjstvu bile jedan od omiljenih kolača. I ovaj drugi mi se jako svidja, volim suhe smokve. Samo mu moram ime pomijeniti. :)

    ОдговориИзбриши
  8. uh naziv im je stvarno gadan - "svekrvine oči"! ja ako ih ikad budem pravila, nazvat ću ih Vera! Barem si nam svima probudila zanimanje s tim imenom :):) bajadere su strava!

    ОдговориИзбриши
  9. Sto se tiče imena kolača,vidim da smo se složile da je katastrofa.Gledala sam na netu i malo se raspitivala ali nisam nasla poreklo imena.Elem mislim da je verovatno simboličnog naziva,jer svekrvino oko zaista promatra i drzi situaciju u nekim slučajevima:)

    ОдговориИзбриши
  10. Ja sam bas dobila ovaj recept od moje svekrve. ona ga je zvala jednostavno "Smokve". Drugarica je dosla kod mene i zadivljeno rekla "Odakle ti Svekrvine oci". Kaze da se tako zovu i da ih ima kupiti Bosni.
    Komentar moje svekrve je bio "Nemam ja bas tolike oci". Kolac je fenomenalan a i jednostavan.

    ОдговориИзбриши
  11. Cula sam naziv za ovaj kolac i bivolje oci , mislim da im taj naziv vise prilici.

    ОдговориИзбриши