петак, 09. октобар 2009.

Svinjski -Paorski Perklet

Za originalni perklet se obično koristi govedina,medjutim kako glad ne pita za vrstu mesa,perklet se moze slobodno napraviti i sa svinjskim mesom.Kada ga pravim,uglavnom koristim krto svinjsko meso od buta isečeno na male kocke.
Za dobar rezultat,potrebno je što više crnog luka i dobra aleva paprika.
potrebno je:

600-800 g svinjskog mesa
2 kašike masti
2 glavice crnog luka
1 kašika slatke aleve paprike
1 kašikica ljute aleve paprike-sve moze da se kombinuje po ukusu
1 paradajz
1 ljuta papričica
So,biber

Priprema:
Meso iseći na komade.Luk iseći takodje na sitne kockice,možete ga lagano samleti u multipraktiku.
U šerpu staviti mas da zagreje a potom luk,pržite ga dok ne postane staklast.
Zatim stavite papriku,so i ljutu papriku,pomešajte,a potom dodajte meso.
Vratiti šerpu na šporet,još malo na jačoj vatri peći,a potom utihnuti vatru na manju temperaturu te dodati paradajz.
Ja paradajz ošistim i isečem na vrlo sitne kocke.
Za razliku od pripreme gulaša,u perklet ne sipati vodu,meso treba da pirja na laganoj vatri u vlastitom soku,uz eventualne male dodatke vode,do 2-3 dcl
Kada meso omekša,s obzirom da ga ja isečem vrlo tanko,na male kocke,često mi se desi i da se malo raspadne..dodati ljutu papričicu,ali i nemorate.Perklet je malo tečniji,jer sam luk samlela u multipraktiku a takodje i paradajz,koji je bio presočan i velik,tako da sam imala višak tešnosti.
Posluziti uz testo.

8 коментара:

  1. Klopa za nas i Bogove i za sirotinju, ma klopa za sve!

    ОдговориИзбриши
  2. Mmmm, sto volim ovo! Pa jos na masti(ne koristimo je vec godinama zbog ogranicenja u ishrani kod supruga...)

    ОдговориИзбриши
  3. U Osijeku sam jela riblji perklet i to me jelo oduševilo. Znam da postoje i ovi mesni ali njih nisam imala priliku probati.
    U svakom slučaju izgleda i zvuči jako ukusno. :)

    ОдговориИзбриши
  4. Izgleda jako izdašno, ovo je pravo jelo od kojeg sigurno nećeš jako dugo biti gladan :)

    ОдговориИзбриши
  5. Izgleda jako ukusno. I ja još nikada nisam koristila svinjsko meso za ovakva jela.

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo prefino zvuči i izgleda..još toplo,pa još sa žlicom..nema boljeg!

    ОдговориИзбриши
  7. Jao mene ovaj tanjur i perkelt podsjeća na moju strinu iz Titela.
    Jedozovna

    ОдговориИзбриши