понедељак, 19. октобар 2009.

Punjeni patlidzan sa sirom

Plavi patlidzan je omiljen medju nama vojvodjanima.Kada počne sezona,sprema se na raznorazne načine.Kada sam bila mala,moji majka i deda su ga proizvodili,retko sam išla sa njima na njivu,ali se sećam da sam tokom jednog učestvovanja u branju patlidzana bila pošteno izbodena,te osuta belom svilicom po celoj odeći.
Danas se priprema na raznorazne načine,na rostilju,pohovan, punjen.Teško se može zamisliti dobra musaka bez njega.
I iako se mnogi specijaliteti sa patlidzanom pripisuju turskoj kuhinji,kod nas je i te kako zastupljen u poslednjim decenijama,najčešće samo pohovan kao lagana večera.
Patlidzan inače nikada ne čistim uvek ga pripremam sa ljuskom,ali ga prethodno dobro operem.Sečem ga vrlo tanko ako ga spremam za pohovanje.
Ovaj put sam ga punila sa domaćim sitnim sirom uz mali dodatak trapista i bosiljka,te sa neizbeznim belim lukom.
Potrebno je:
2-3 plava patlidzana
200g trapista ili drugog tvrdog sira
veza persuna
6 češnjeva belog luka
200g sitnog sira
so,biber,bosiljak
Priprema:
Bosiljak i persun sitno isečemo,pobiberimo i posolimo.Beli luk iseći na režnjeve.Patlidzan dobro operemo,zasečemo ga na više mesta no+em.U svaki zasečak stavimo mešavinu bosiljka i per+una,te rešanj belog luka,mošete svaki češanj belog luka ako su manji samo podeliti na pola.
Patlidzane stavimo u tepsiju,poprskamo uljem ,pečemo oko 40 tak minuta na 180C.
Sitni sir i izrendan trapist pomešamo,s tim sto ostavite malo narendanog trapista za odgore.
Sa ovom smesom polako punimo režnjeve,vodeći računa da nam patlidzani ne puknu na pola.Pospemo od gore trapistom.Sve vratiti u rernu da se zapeče.

12 коментара:

  1. Cuj sad cu ispasti totalna neznalica :), ali meni je patlidzan nespojiv sa Vojvodinom. To mi je nekako totalno mediteranski, a za Vojvodinu vezem zitarice (more klasja), tikve, lubenice, i salase. Probat cu ovo!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Razumem te potpuno,danas se vojvodjanski poljoprivrednici bave svim i svačim,recimo kod nas u selu je u 90 posto zastupljena proizvodnja šargarepe,kukuruz ,pšenica...uglavnom za zivotinje.Sve zavisi od kraja do kraja.Plavi patlidzan se takodje u ovom delu Vojvodine proizvodo vrlo uspesno,več decenijama verovatno zbog pogodnosti zemljista.
    Probaj,preukusno je.

    ОдговориИзбриши
  3. Da, čak od njega pravimo ajvar, ovih dana probaću ovaj recept. Pozzzz!

    ОдговориИзбриши
  4. Ja se sjećam da ga je moja mama uvijek sadila (u Bosni), iako ga kad sam bila dijete nisam baš voljela. Istina je da sam tek u Italiji otkrila na koliko se različitih načina može pripremati i učiniti ukusnijim.
    Ovaj mi recept zvuči sjajno, a jednostavan za pripremiti.

    ОдговориИзбриши
  5. A što ste mi navalili danas s ovim patlidžanima! Ja ih toliko volim da bih ih mogla jesti svaki dan. Sir i patlidžan: kombinacija za 10!

    ОдговориИзбриши
  6. mmmmmmmmmmmmm ja sam uistinu ljubitelj ovog povrca pripremljenog na sve moguce nacine!kad ga se doda na gradele je fino kao i najfinije meso!!!Probat cu i na ovaj nacin!Hvala na receptu!Lijep pozdrav

    ОдговориИзбриши
  7. Nisam pretjerano luda za patlidžanima, mogu ih pojesti ali mi nikad nisu prvi izbor.
    Mislim da bi na ovaj način i tikvice bile izvrsne, a njih puno više volim. :)
    U svakom slučaju, odlična ideja. :)

    ОдговориИзбриши
  8. Ja volim patlidžane ali na ovaj način ih još nisam jela. Probat ću čim krene nova sezona patlidžana...

    ОдговориИзбриши