уторак, 27. октобар 2009.

Kitnikez

Kitnikez ili Sir od dgunja,je jedan specijalni desert u kojem ja svim srcem i nepcem uživam.
Baka ga je pravila u velikoj modli od kuglofa,sa puno,puno oraha,te nam je iznosila svaki dan po jednu krišku.
Slatki kitnikez pravi simbol jeseni i mirisne dgunje.

Potrebno je:
4-5 dgunja
500g šećera
200g seckanih oraha

Priprema:
Očišćene dgunje iseći na kocke te kuvati u loncu oko 2h.
Kada su kuvane,ocediti ih i napraviti kašu.
U veliki šerpu staviti ovu smesu,dodati šećer i kuvati uz stalno mečanje drvenom varjačom.
Kitnikez je kuvan kada se zgusne toliko da se vidi na dnu šerpe trag kada se povuče varjačom.
Pomeriti šerpu sa vatre,dodati seckane orahe i pomešati.
Kitnikez izliti u podmazan pleh ili kuglof.
Dobro ga ohladiti te seči kriške i poslužiti.
Ili ga samostalno jesti kašikicom.

19 коментара:

  1. Jela sam ga par puta i mogu reći da mi se jako svidio. Ako se dokopam kakvih lijepih dunja mogla bi i sama ovo pokušati napraviti! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam nikada jela ništa slično, a na žalost ni dunje nisam imala prilike probati. Ovaj sir izgleda jako fino.

    ОдговориИзбриши
  3. e dobro da sam pročitala komentare, jer si me zbunila što piše dgunje ne dunje! nisam bila sigurna više što je to!:):):)ja biser. baš mi danas susjeda donosi dunje i mislila sam praviti slatko - ali ovo je nova ideja!!hvala puno cmok cmok

    ОдговориИзбриши
  4. Vera,
    very fragrant and delicious recipe.
    This is a quince, eh.
    Bravo! Diana

    ОдговориИзбриши
  5. jako lijepo izgleda. ja dunju volim držati u kući da mi miriši, ali okus mi baš nikako ne ide :)

    ОдговориИзбриши
  6. Obožavam kitnkez, ovdje u Dalmaciji kažu kotunjata. I što duže stoji, sve mi se više sviđa!

    ОдговориИзбриши
  7. Ja imam malko drugaciji recept, ali kako god da se pravi odlican je! Bas si me lepo potsetila da ga napravim, imam gomilu dunja na terasi :)

    ОдговориИзбриши
  8. Što ovo krasno izgleda! Zamišljam kako bi bilo zagrabiti žličicom.
    Kad sam bila dijete u dvorištu smo imali puno dunja, i mama je uvijek pravila kompot i slatko. Sad je već jako dugo da ih nisam ni vidjela, a komoli dotakla rukom ili osjetila miris (ah! Jesen stiže, dunjo moja... - obožavam i pjesmu).

    ОдговориИзбриши
  9. Wonderful recipe!Congratulations for your blog!


    Kisses from Bucarest

    ОдговориИзбриши
  10. Draga Vera, čeka te iznenađenje kod mene na blogu:)

    ОдговориИзбриши
  11. Ovo je fantazija, nisam to jela više od 25 godina. Nekad je pokojna teta radila sa time štrudlu, fantastično je bilo !!

    ОдговориИзбриши
  12. Nisam ga nikad probala, ali imam recept i baš sam se namerila da napravim :)) Samo, koliko se sećam u tom receptu koji imam dunje se rendaju. Moraću da proverim... u svakom slučaju ovaj tvoj fantastično izgleda. Vrlo primamljivo!

    ОдговориИзбриши
  13. Gunje samo operite i isecite na 4 dela.U kori i koštici ima pektina koji želira smesu.

    ОдговориИзбриши
  14. Moja mama ga je pravila, ali nažalost tada me nije zanimalo kako ga pravi, bio je providan, tvrd i razlivala je u modlice od šapica, dugo je mogao da stoji,

    ОдговориИзбриши