уторак, 1. септембар 2009.

Fokača sa Maslinama i origanom




Jedna od prvih Fokača koje sam napravila je upravo ova sa maslinama i origanom. Takođe mi je postala jedna od onih redovnih pogača-fokača koje kombinujem sa fokačom od paradajza oi bosiljka.
Neizostavni deo ove pogače je naravno masline, origano i krupna morska so.
Mekano testo koje pravi mehuriće i naravno zadovoljni degustatori.

Potrebno je:
250g brasna,
1 kasika bosiljka,
1 kasikica soli,
100g zelenih maslina,
0.5dcl maslinovog ulja,
pola kockice kvasca-20g,
1dcl mlake vode,
krupna morska so za posipanje.
Priprema:
Brasno prosejati,te odati so.
Kvasac rastopiti u malo mlacne vode,te ostaviti sa strane da "nadodje".
Ulje pomesati sa bosiljkom.
Kada je kvasac "nadosao",od svih sastojaka umesiti testo.
Prekriti posudu krpom ili ostaviti na toplo mesto,da se udvostruci.
Testo treba da je mekse.
Kada se testo udvostrucilo,ne treba ga premesavati,vec samo rukama razviti formu tj. oblik.
Nauljiti okrugli pleh,ili staviti na dno pek-papir,zatim staviti testo,donjim delom varjace napraviti mala udubljenja kako bi focaccia bila vazdusasta,poslagati masline,simetricno i posuti krupnom morskom soli.
Peci  na 180C u predgrejanoj rerni,dok ne porumeni.
Jos onako vrucu je premazite maslinovim uljem.

2 коментара: