понедељак, 21. септембар 2009.

FBIRukavice-Dvi ribe,dva krompira

Ovog meseca u FBI Rukavicama,blog igrici koju je pokrenula mamajac,istražujemo blog Dvi ribe,dva krumpira,sto je meni posebno drago.

Kako sam veći deo ovog meseca bila odsutna,sada ću objaviti fotografije recepata koje sam mnogo ranije napravila,a naravno  malo kasnije i novi isprobani recepti,..

mada iskreno,gledam njen blog,ma sve bih recepte isprobala.


Sočna Torta od Jabuka koja nije objavljena na blogu,ali je recept ovde

Ako se odlucite da ga napravite,prvo treba da skuvate sos od jabuka za koji vam je potrebno:
3 vece Granny Smith jabuke
250ml soka od jabuke
pola solje (od 2dcl) secera
malo mlevenog klincica
mala kasikica djumbira u prahu
pola vanilija stapica
cimet 
2-3 kasike soka od limuna
Prvo jabuke ocistite i isecite na sitnije kocke,stavite ih u serpicu,dodajte sok i ostale sastojke.Kuvajte.Kada su jabuke obarene,a to ce biti vrlo brzo,ostavite ih da se ohlade a potom od njih napravite,u multipraktiku fini pire.
Umutite penasto 200g putera sa 2 solje secera,kada smesa bude softana dodajte :
3 solje brasna
1,5 kasikicu cimeta
malo mlevenih klincica,
Ovaj trio prethodno prosejte zajedno,kako bi sve bilo ujednaceno praskasto.
Dodajte puteru i seceru,zatim dodajte jednu kasiku extrakta od vanile,2 kasike brendija i 2 kasike praska za pecivo,Iseckajte
1 solju oraha
1 jabuku-na sitnije kockice
Spojite sa masom,a zatim njoj dodajte pire od jabuka.
Ovaj jebucni krem stavite u podmazan okrugli pleh i pecite na 180C oko 1h.
Kada je kolac pecen,prelijte ga jos mlakog sa Buterscotch sosom,koji cete napraviti na sledeci nacin:
200g smedjeg secera
150ml slatke pavlake
100g putera
1 kasikicu vanila extrakta,spojite u odgovarajuci sud i na laganoj vatri kuvajte.
Kada dobijete karamelasto prozirni sirup ,znaci da je sos gotov.

Potom sam isprobala i Australijanski kolač od  urmi,datula,koji  me je takodje ostavio bez reci....Za Buterscoch sos vam je potrebno:

200g maslaca

100g smedjeg secera 

200ml slatke pavlake

Puter rastopite i dodate slatku pavlaku i secer.Mesate dok ne dobijete sos smedje boje.

Sa ovim mozete preliti jos vruc kolac,ili vec isecen prilikom serviranja.



Za fini puding kolac od urmi ,koji je objavljen na blogu,vam je potrebno:

180g urmi-suvih datula

300ml vode

170g secera

2 jaja

170g brasna za dizanje

malo esencije vanile

1 kasikica sode bikarbone

60g putera
Priprema:

Za pocetak,urme isecite na sitne kockice i sa vodom prokuvajte.Kada vridu,skinite sa vatre i iscedite od vode.Ostavite da se ohlade.U medjuvremenu umutite penasto puter i secer.Dodajte jaja,jedno po jedno ,extrat vanile ,brasno i sodu.

U tu smesu dodajte i urme.Dobro izmesajte i stavite u pleh,ja sam pekla u pravougaonim plehu,za hleb,zato je kolac bio malo vislji.Pece se na 170C oko 45 min.Topao kolac mozete preliti buterschoch sosom,ili priliko

Ja mnogo volim kolače baš ovakvog tipa pravljenja a veliki sam ovisnik i od urmi....

Naravno da sam isprobala i Home made Dulche De Leche,kasnije sam probala i originalni i verujte da je vrlo sličan ovom Brankinom...

Od slanih delicija,još ranije sam pravila Parmezan Kruh,u obliku kiflica,i od tada kiflice uvek pravim na ovaj način.

I naravno  Perfektno pohovano meso,u ovoj varijanti svinjskog mesa,ali sam pohovala i piletinu i sve zivo....hihihi

Savršeno,šta drugo reći.

6 коментара:

  1. Super Vera, sve što si isprobala odlično izgleda, baš me zanima što si još odlučila isprobati! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Sjecam se kada si radila ovaj kolac od jabuke,
    on je tako mirisan i fin....
    Draga Vera, sve ti super izgleda ;)))

    ОдговориИзбриши
  3. Slažem se, isprobala bih sve s tog bloga:) Ovaj mjesec muči me kroničan nedostatak vremena, ali trudim se:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Molila bih link do prva dva kolaca u Brankinom izvodjenju... Hvala.

    ОдговориИзбриши
  5. Evo,draga postavljeni....sorry ja uvek nešto ispustim iz vida,,,

    ОдговориИзбриши