субота, 5. септембар 2009.

Bosanska sofra By Cooketa

Blog Cooketa je jedan od blogova,ciji me svaki novi post odusevi i obraduje.
Selma poseduje veliko gastronomsko znanje i pise o svojim kulinarskim putovanjima,spajajuci recepte u divnu zbirku.
Ja sam zelela da isprobam Bosansku Sofru,jer njoj kao Sarajki verujem na autohtonosti recepata.
Pogotovo me je odusevila Resdija,koja se pravi od gustina-niseste.
halva
Vrlo jednostavna.Otkrila sam je pre godinu dana i od tada mi njeno konzumiranje predstavlja zadovoljstvo.
Moze se raditi na "milion" nacina ovo je Selmin:
Sastojci:

• 125 g maslaca
• 250 g brašna
• 250 g šećera
• 250 ml vode

Priprema:
Skuvati za pocetak agdu-sirup,koju ce te tako pripremljenu drzati na sporetu.
U dubljoj posudi rastopiti maslac,kada maslac pocne da vri,dodati brasno,mesati polagano drvenom varjacom ,prziti brasno dok ne dobijete finu smedju boju.
Kada se dobije zeljena boja,dodaje se agda,vodeci racuna da vas dodavanje ne "opari",mesate lagano varjacom jos oko 20minuta.
Kada se malo ohladi praviti kuglice-moja varijanta,ukrasiti orasima ili pistaciom.
Izvorna varijanta-kasikom je vaditi na tanjir i posuti cimetom ili orasima.

RESDIJA
Vrlo je slicna halvi,meni jos finija po teksturi,verovatno zbog gustina.
Sastojci manje vise isti:

• 250 g nišeste -skrobnog brasna-gustina
• 400 ml vode
• 125 g šećera
• 125 g maslaca

Priprema:
Gustin umesajte u vodu,da se dobije retka smesa.
U serpici rastopiti i zagrejati maslac,te dodati i umesati ostale sastojke.
Mesati drvenom varjacom dok se ne dobiju fine grudvice poput bisera.

2 коментара:

  1. Ugodno si me iznenadila ovim postom. Halva se naravno može pripremiti na bezbroj načina koje i ja još uvijek otkrivam to su malene varijacije na temu, a opet je rezultat različit. Začudila sam se kada sam vidjela kako izgleda halva u Turskoj, nije kompaktna već je u zrncima, a takva se susreće i u arapskoj kuhinji, pa se pitam otkud je nama Bosancima ostala ova koju pripremamo.
    Zanimljivo smo tempirale postove, jer ja sam sada "zaglavila" na vojvođanskoj kuhinji (na svom kulinaskom putovanju kroz podunavske zemlje). Upravo biram slano jelo kojim bi pokušala predstaviti vašu kuhinju. Moram ponovo poslušati onu Balaševićevu "al se nekad dobro jelo"

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Selma hvala tebi,na predivnim receptima.Zelela sam još isprobati i Urmašice,ali ima vremena...

    ОдговориИзбриши