четвртак, 6. август 2009.

Krastavci na Vodi



Neznam nikog sa ovih prostora,koji vam sa odusevljenjem nece reci po koju rec o ovim krastavcima.

Neke podsecaju na baku,za neke su miris detinjstva.Mnogi ne mogu da zamisle letnji rucak,upravo bez njih.

Paprikas ili gulas i krastavci na vodi,omlet sa slaninom i krastavci na vodi...

Potrebno je:

oko 2kg krastavaca 
začini- so, biber u zrnu
dodaci po ukusu suva mirodjija, lorber list, koren rena…
za različite ukuse beli luk, korijander, čili papričice, kim

Priprema:

Za pocetak pripremite preliv na ovaj nacin:Za 2kg krastavca je potrebno 2 litre vode prokuvati sa cetiri ravne kasikice soli.

Ovaj preliv ohladiti.

Krastavci treba da su iste velicine,oko recimo 10-12cm,najbolje je da ne budu krivi vec ravni,a tako ce te ih lakse poslagati. 
Dobro ih oprati i unakrst zaseci. 
Zatim poredjati krastavce u teglu, uspravno, tesno, da ne mogu da se pomeraju
izmedju njih utisnuti 1-2 grančice suve mirodjije, 2-3 lista lorbera i 10-tak zrna bibera u zrnu,.

Mozete dodati s obzirom na ukus i kim,te beli luk.... 
Poredjane krastavce-uglavnom to budu dve vece tegle preliti prohladjenim prelivom otprilike 2prsta više od krastavaca (zato treba da su gusto rasporedjeni, da ne isplivaju)
na vrh staviti 1-2 parceta starijeg hleba da ogrezne u vodi.

Hleb mozete staviti i u gazu kako bi ste ga kasnije lakse izvadili.
Na teglu staviti tanjirić, i na najsunčanije mesto je postaviti.,

Krastavci su gotovi nakon 48h, ponekad treba 3 dana – proveravati – voda se zamuti, postoji vrlo specifican kiselkasti miris…gotovi su kada izgube belu boju, i postaju skoro prozračni.

8 коментара:

  1. Kod nas su isto leti cesto na trpezi.Obozavam ih!U vrele letnje dane ih jedem same bez icega,tako znaju fino da rashlade!

    ОдговориИзбриши
  2. Pa i jesu naše bake i bake naših baka zaslužne za ove krastavce!

    ОдговориИзбриши
  3. Nisam nikad probala takve krastavce. A baš sam neki dan listala neku staru kuharicu i našla sličan recept. Možda se odvažim i probam:)

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo je za mene nesto novo,
    nisam nikada ni probalajesti, a kamoli raditi.
    Kupim recepte zimnice iz raznih krajeva tako cim sredim vrt imam sto extra raditi,
    raditi i uzivati ;))
    Hvala Vera :))

    ОдговориИзбриши
  5. Svakog leta priredim sebi to zadovoljstvo sa krastavcima. Jednu teglu, samo za mene, jer moja porodica neće ni da proba. Ne znaju šta propuštaju!

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман7. јул 2012. 13:03

    Ovo me je sada podsetilo na moju baku, koja je tako pripremala krastavce. Ovaj recept me je vratio u detinjstvo:))) Hvala vam sto cuvate recepte nasih baka:)

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala Vama svima na tako divnim komenatrima, zaista mi je puno srce kada ovako nesto procitam!Veliki pozz

    ОдговориИзбриши